Cloud

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cloud 1.0
Geliştirici(ler)Good OS LLC
İşletim sistemi ailesiUnix benzeri
LisansCreative Commons Attribution Noncommercial Share Alike 3.1 Unported
Çekirdek türüMonolitik çekirdek
Platform desteğix86 mimarisi
Web sitesiwww.thinkgos.com/cloud/

Cloud, Los Angeles'in kurduğu anonim şirket "Good LLC" tarafından ortaya çıkarılan "tarayıcı tabanlı işletim sistemi"dir. Şirket ilk olarak üçüncü canlı örneğinde şimdi ağır bir şekilde Ubuntu'ya dayanan gOS adlı bir Linux dağıtımını piyasaya sürdü.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Cloud doğal ölçekteki bir işletim sistemini önyükleme olmadan çok basit görevleri yapma imkânını kullanıcıya veren bir çeşit web tabanlı uygulamalara erişim sağlayarak sadece bir ağ tarayıcısını çalıştıran basitleştirilmiş bir işletim sistemidir. Basitliğinden dolayı Cloud sadece birkaç saniye içinde önyüklenebilmektedir.[1] İşletim sistemi temelde İnternet'te gezinmek için kullanılan Netbooklar, Mobil Aygıtlar PC'ler için tasarlanır. Bulut arka plandaki esas işletim sisteminin önyüklemesine devam ettiği için kullanıcı Bulut'tan esas İS'ne hızlı bir şekilde önyükleme yapabilir.

Bir temel işletim sistemi ile tarayıcıyı birleştirme imkânını uygulamaların ve verinin sabit disk yerine İnternet üzerine "yaşayıp çalıştığı", bulut bilgi işleminin kullanıcısına da sağlar.

Bulut diğer işletim sistemleriyle birlikte kurulup kullanılabilir veya bağımsız bir işletim sistemi olarak hareket edebilir. Tek başına bir işletim sistemi olarak kullanıldığında donanım gereksinimleri oldukça düşüktür.

Şu anda Bulut yalnızca GIGABYTE M912 Touch Scrreen Netbook modeline kuruluyor ama bir gizli beta testi hâlen (Şubat 2009'un başında) yayınlanıyor.

Kabul[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski eleştiriler işletim sisteminin kullanıcı arayüzünü Mac OS X'e benzetti ve gerçekte değişkin bir Mozilla Firefox tarayıcısına dayansa da tarayıcısının Google Chrome'a benzerliği fark edildi.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "gOS intros OS cloud for netbooks". The Register. 2 Aralık 2008. 16 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi.