Byzantium Reborn

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Byzantium Reborn'ün ilk baskısının kapağı (Ankara civarındaki çarpışmalar)

Byzantium Reborn (Tam adı: Byzantium Reborn - The Greek and Turkish War 1920-1922 / Bizantium'un Dirilişi - Yunan ve Türk Savaşı, 1920-1922), 2004'te Ben Madison tarafından tasarlanarak 1996-2004 yıllar arasında faaliyet gösteren Kanadalı bir firma olan Microgame Design Group tarafından yayınlanan stratejik savaş oyunu.

Oyun, bir kural kitapçığı, batıda Dedeağaç, Çanakkale, Smyrna (İzmir), Aydın ve Muğla'dan doğuda Samsun, Tokat, Sivas, Maraş, Adana ve Alexandretta'ya (İskenderun) kadar uzanan bölgeleri kapsayan bir harita, Başkomutanlık, Tümen, Alay gibi birlikleri simgeleyen 280 parçalar ve 4 tablodan ibarettir.

Oyun, Yunan Krallığı ve Türkiye (The insurgent nationalist forces of Mustapha Kemal / Mustafa Kemal'in isyancı milliyetçi kuvvetleri) olmak üzere iki oyuncu tarafından oynanır.

Yunan Krallığı oyuncusu duruma bağlı olarak "French Army" (Fransız ordusu), "Armenian Legion" (Ermeni Lejyonu), "Dashnaks" (Taşnaklar), "Milli Tribe" (Milli Aşireti), "Chopur Musa's Army" (Çopur Musa'nın birlikleri) ve "Anzavur Bey's Army" (Kuvâ-yi İnzibâtiye) gibi birliklere de emredebilir.

Türkiye oyuncusu ise yine duruma bağlı olarak "MDRT Guerillas" ve "Italian Army" (İtalyan ordusu) birliklerine de emredebilir. Tarafsız kuvvetler olarak "Army of the Caliphate" (Hilafet Ordusu), "Chapanoglu Family" (Çopanoğlu) ve "Green Army" (Yeşil Ordu Cemiyeti) de oyuna karışabilirler.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]