Brezilya-Meksika ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Brezilya-Meksika ilişkileri

Brezilya

Meksika

Brezilya-Meksika ilişkileri, Brezilya ile Meksika arasındaki diplomatik ve ikili ilişkileri ifade eder. Brezilya ve Meksika birlikte Latin Amerika'daki en kalabalık nüfusa sahiptir ve her iki ülke de küresel ölçekte yükselen ekonomilere sahip ve Latin Amerika'da bölgesel güç olarak kabul ediliyor. Her iki ülke de Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu, G-20 büyük ekonomileri, Latin Amerika Entegrasyon Derneği, Amerika Devletleri Örgütü, İbero-Amerikan Devletleri Örgütü ve Birleşmiş Milletler üyesidir.

Ülke karşılaştırması[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaygın isim Brezilya Meksika
Resmi ad Brezilya Federal Cumhuriyeti Birleşik Meksika Devletleri
Arması </img> </img>
Bayrak Brezilya</img> Meksika</img>
Alan 8,515,767 kilometrekare 1,975,550 kilometrekare
Nüfus (tah. 2020) 210,147,125 128.649.565
Nüfus yoğunluğu 2.468/km2 (6.390/sq mi) 65,22 6.522/km2 (16.890/sq mi)
Başkent Brasilia Mexico City
En büyük metropol alanı São Paulo – 1.521.11 km² (7.946.96 km² metro) Mexico City – 1.485 km² (7.866.1 km² metro)
Yönetim biçimi Federal başkanlık anayasal cumhuriyeti Federal başkanlık anayasal cumhuriyeti
İlk lider Pedro I Brezilya Agustín de Iturbide
Mevcut lider Jair Bolsonaro Andrés Manuel Lopez Obrador
Resmi diller Portekizce İspanyolca
Para birimi Brezilya reali Meksika pesosu

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Dışişleri Bakanı Ramiro Saraiva Guerreiro, Meksika Devlet Başkanı José López Portillo ile birlikte Cancún'daki Kuzey-Güney Zirvesi'ne katılıyor, 1981.

Brezilya ve Meksika arasındaki ilk temas, her iki ülkenin de Londra'daki kendi diplomatik temsilcilikleri aracılığıyla iletişim alışverişinde bulunduğu Ağustos 1824'te gerçekleşti. Her iki ülke de bağımsız devletler olarak karşılıklı tanınmayı ilerletti ve diplomatik ilişkiler kurmak için müzakerelere başlamaya karar verdi.[1] Brezilya ve Meksika arasındaki diplomatik ilişkiler 9 Mart 1825'te kuruldu. 1831'de her iki ülke de sırasıyla birbirlerinin başkentlerinde yerleşik diplomatik misyonlar kurdular.[1] 1860'larda, her iki ulus da hükümdarlar tarafından yönetilen tek Latin Amerika ülkesiydi; Brezilya'da İmparator II. Pedro liderken ve Meksika İmparator I. Maximilian tarafından yönetiliyordu.

1914'te Brezilya, ABC ulusları (Arjantin ve Şili'yi de içeren) adlı bölgesel bir grubun parçası oldu. Bu üç ulus, o zamanlar Güney Amerika'daki en zengin ve en etkili ulusları oluşturuyordu. O yıl, ABC ülkeleri, Tampico Olayı ve ardından Veracruz'un ABD güçleri tarafından işgali üzerine savaşın eşiğinde olan Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika arasındaki diplomatik bir anlaşmazlıkta arabuluculuk rolü üstlendi. ABC ülkeleri, iki ülke arasındaki gerilimi azaltmak ve daha sonra savaşı önlemek için Kanada'da ABD ve Meksika temsilcileriyle bir araya geldi.[1]

1910 ve 1920 yılları arasında, Meksika devrimi sırasında Brezilya ve Meksika arasındaki diplomatik ilişkiler koptu. Diplomatik ilişkiler 1920'de Brezilya'nın yeni Meksika hükûmetini tanımasıyla yeniden kuruldu.[1] 1922'de birbirlerinin başkentlerindeki diplomatik misyonlar sırasıyla büyükelçiliğe yükseltildi.[1] İkinci Dünya Savaşı sırasında, hem Brezilya hem de Meksika, Mihver devletlerine savaş ilan eden ve yurt dışına savaşmak için asker gönderen iki Latin Amerika ülkesiydi. Brezilya, İtalya'da savaşmak için bir keşif kuvveti gönderirken, Meksika, Filipinler'de savaşmak için 201. Avcı Filosu'nu gönderdi. 1960 yılında, Başkan Adolfo López Mateos, Brezilya'ya resmi bir ziyarette bulunan ilk Meksika devlet başkanı oldu. Bu ziyarete Brezilya Devlet Başkanı João Goulart'ın 1962'de Meksika'ya yaptığı ziyaret ile karşılık verdi.[1] İlk ziyaretlerden bu yana, her iki ülkenin liderleri tarafından birkaç üst düzey ziyaret gerçekleştirildi.

1 Haziran 2002'de Meksika ve Brezilya bir Ekonomik Tamamlama Anlaşması (ACE 53 olarak bilinir) imzaladı. Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in Temmuz 2015'te aldıkları karar uyarınca, Ekonomik Tamamlama Anlaşması Birinci Tur Müzakereleri Mexico City'de yapıldı ve her iki lider de müzakerelerin parametrelerini ve potansiyel yaratımı tartıştı ve pazarlara erişimin iyileştirilmesi; menşe kuralları ve ticaretin kolaylaştırılması; uluslararası ticaret kuralları (ticaretin önündeki teknik engeller, düzenleyici tutarlılık, sağlık ve bitki sağlığı önlemleri, rekabet politikası, fikri mülkiyet, kamu alımları); hizmetler ve yatırım ve uyuşmazlık çözümü gibi konularda fikir birliğine vardılar.[2]

Her iki ülke de çok uluslu forumlarda karşılıklı hedefler konusunda yakın bir şekilde çalıştı. 2018 yılında, Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto ve Pemex CEO'su Emilio Lozoya Austin, dünyanın en büyük yolsuzluk skandallarından birinde Brezilyalı çokuluslu holding şirketi Odebrecht'ten rüşvet almakla suçlandı.[3]

Üst düzey ziyaretler[değiştir | kaynağı değiştir]

Meksika'nın Los Cabos kentinde düzenlenen G-20 zirvesine katılan eski Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff; 2012.

Brezilya'dan Meksika'ya cumhurbaşkanlığı ziyaretleri [1][4][5][6][7]

Brezilya'ya Meksika'dan Başkanlık ziyaretleri [8]

İkili anlaşmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Her iki ülke de Tahkim Anlaşması gibi çok sayıda ikili anlaşma imzaladı; Ticaret Anlaşması; Tarih ve Coğrafya Öğretimi Metinlerinin revizyonu için anlaşma; İade anlaşması; Bilimsel ve Teknik İşbirliği Anlaşması; Turistik İşbirliği Anlaşması; Endüstriyel İşbirliği Anlaşması; Kültürel ve Eğitimsel İşbirliği Anlaşması; Çevre İşbirliği Anlaşması; Hava Hizmetleri Sözleşmesi; Uyuşturucu Kaçakçılığı ve Uyuşturucu Bağımlılığıyla Mücadelede İşbirliği Anlaşması; Latin Amerika ve Karayipler için Uzay Bilimi ve Teknolojisi Öğretimi için Bölgesel Merkezin Kurulması Anlaşması; Gelir Üzerindeki Vergi Konularında Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığını Önleme Anlaşması; ve Cezai Konularda Karşılıklı Adli Yardımlaşmaya İlişkin İşbirliği Antlaşması.[2]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Aeroméxico, Gol Transportes Aéreos ve LATAM Brasil havayolları iki ülke arasında karşılıklı seferler düzenlemektedir.

Ticaret ilişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 devlet başkanları konferansında, o zamanki Brezilya cumhurbaşkanı Lula da Silva, iki ülke arasında ticareti artırmak için aşılması gereken bir "güvensizlik" olduğunu ve bunun bir hedef olduğunu belirtti. Bakan, iki ülkenin ulusal petrol şirketleri Petrobras ve Pemex arasındaki bağları güçlendirmeyi amaçlayan başka üst düzey görüşmeler önerdi. Meksika cumhurbaşkanı Felipe Calderón, Meksika'nın ticaretini ABD'ye aşırı güvenmekten uzaklaştırmak istediğini ve iki ülke arasında 2000 yılından beri müzakere edilen bir serbest ticaret anlaşmasını tamamlamayı umduğunu belirtti.[9] 2012'de seçilmesinden kısa bir süre sonra Meksika cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto, Brezilya'nın ithal Meksika yapımı otomobil kotalarında kesintileri eleştirdi ve Meksika'nın bir serbest ticaret anlaşmasına olan ilgisini yeniden dile getirdi.[10]

2018'de iki ülke arasındaki iki yönlü ticaret 10,1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.[11] Brezilya'nın Meksika'ya yaptığı başlıca ihracat ürünleri: demir-çelik endüstrisi için mallar; araçlar ve parçalar; dondurulmuş horoz ve tavuk sakatatı ve sülfat küspesi. Meksika'nın Brezilya'ya yaptığı başlıca ihracat ürünleri ise: pistonlu pistonlu motorlu araçlar; araç parçaları ve tereftalik asit ve tuzları.[2] 1999 ve 2017 yılları arasında Brezilyalı şirketler Meksika'ya 5 milyar ABD doları yatırım yaptı. Brezilya, Meksika'da Latin Amerika'dan en büyük doğrudan yabancı yatırımcı ve dünya çapında 13. en büyük yabancı yatırımcıdır.[2] Aynı zamanda Meksika, Brezilya'ya 22 milyar ABD dolarının üzerinde doğrudan yabancı yatırıma katkıda bulundu ve aynı zamanda ülkedeki en büyük Latin Amerikalı yatırımcı haline geldi.[2] 2015 yılında 128 Meksikalı şirket Brezilya'ya yatırım yaptı. Alpek, Alsea, América Móvil, Cemex, Coppel ve Grupo Bimbo (diğerlerinin yanı sıra) gibi birçok Meksikalı çokuluslu şirket de Brezilya'da faaliyet göstermektedir. Aynı zamanda, 17 Brezilyalı şirket Meksika'da yatırımlarına devam etmekte ve Embraer, Marfrig, Odebrecht ve Petrobras (diğerlerinin yanı sıra) gibi birkaç Brezilyalı çokuluslu şirket Meksika'da faaliyetlerine devam ediyor.

Mexico City'daki Brezilya Büyükelçiliği

Yerleşik diplomatik misyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f g "Historical diplomatic relations between Mexico and Brazil (in Spanish)" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Ekim 2022. 
  2. ^ a b c d e "Bilateral agreements between Mexico and Brazil (in Spanish)" (PDF). 2 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Ekim 2022. 
  3. ^ "La Fiscalía mexicana, obligada a publicar el expediente del 'caso Odebrecht' (in Spanish)". 1 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2022. 
  4. ^ "Visitas de mandatarios sudamericanos a México (in Spanish)". 13 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2015. 
  5. ^ "El Universal - Nación - Llega Lula da Silva en visita de Estado a México". El Universal. 8 Ekim 2015. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2016. 
  6. ^ Jan Martínez Ahrens (26 Mayıs 2015). "EPN Dilma Rousseff: Peña Nieto sobre Brasil: "Es el momento de un nuevo horizonte" - Internacional - EL PAÍS". EL PAÍS. 27 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2016. 
  7. ^ "México y Brasil firman acuerdo de cooperación aduanera (in Spanish)". 28 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2022. 
  8. ^ "Las relaciones diplomáticas entre México y Brasil (in Spanish)" (PDF). 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2015. 
  9. ^ "México y Brasil buscan relanzar el TLC". 9 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2016. 
  10. ^ Reuters Editorial (20 Eylül 2012). "Mexico's next leader wants more trade with Brazil, not less". Reuters India. 29 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2016. 
  11. ^ "Mexican Ministry of the Economy: Brazil". 28 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  12. ^ "Embassy of Brazil in Mexico City (in Portuguese and Spanish)". 31 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2022. 
  13. ^ "Embassy of Mexico in Brasília (in Portuguese and Spanish)". 1 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2022.