Aziz Tunç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aziz Tunç
DoğumAziz Tunç
1956
Elbistan, Türkiye
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
MeslekYazar, siyasetçi
Siyasi partiDemokrasi Partisi
Özgürlük ve Demokrasi Partisi
Halkın Demokrasi Partisi
Barış ve Demokrasi Partisi

Aziz Tunç (d. 1956, Elbistan), Türk yazar.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1956 yılında, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Alevi bir yerleşim yeri olan Körücek köyünde doğmuş, ilkokul ve ortaokulu Elbistan'da bitirmiştir. Liseye Malatya'da başlayıp, 2. sınıfta, yaşadığı dönemin içinde bulunduğu atmosferden de etkilenerek, hayatında bir dönüm noktası olacak ve yaşamının ilerleyen dönemlerini belirleyecek olan, devrimci ve sosyalist bir dünya görüşünü benimseyerek tüm yaşadığı yıllar içerisinde bu dünya görüşüne uygun olarak yaşamını şekillendirmeye ve çizmeye çalışmıştır.

Siyasi Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençlik yılların da TKP-ML HAREKETİ örgütü içerisinde yer almış; çeşitli seferler Malatya, Maraş ve Antep cezaevlerine girmiştir. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesinin hemen akabinde cezasını tamamlayarak cezaevinden çıkmış ve bunun ardından 1 ay dahi geçmeden 12 Eylül Darbe Hükûmeti tarafından 2 ayrı davadan idamla yargılanmıştır. Bu aramalar sırasında Türkiye'den çıkmadan 13 yıl kaçak yaşamış ve hakkındaki davalardan biri 1989 yılında zaman aşımı, diğeri ise 1991 yılında beraat ile neticelendirilmiştir. Yaşamının bundan sonraki dönemlerinde Devrimci ve Sosyalist mücadele içinde Halkın Emek Partisi (HEP), Demokrasi Partisi (DEP), Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP), Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) partilerinde yöneticilik yapmıştır. Son olarak Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'de İstanbul İl yöneticiliği yapmıştır. İnsan Hakları Derneği ve Yaşam Ağacı Derneğinde, ayrıca SEV-DER Sevdilli ve Çevre Köyleri Yardımlaşma Derneği ve Akçadağ - Elbistan Vakfında yöneticilik yapmıştır. (2011).[1]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu esnada Belge Uluslararası Yayıncılık tarafından Maraş Kıyımı Tarihsel Arka Planı ve Anatomisi[2] isimli kitabı yayımlanmıştır (Haziran 2011)[3] İLKÇAĞDAN GÜNÜMÜZE MARAŞ TARİHİ isimli yeni bir çalışması kısa bir süre sonra okurları ile buluşacaktır. MARAŞ KIYIMI / TARİHSEL ARKA PLANI VE ANATOMİSİ[3] isimli kitabı kısa bir zaman da 3. baskıyı Vedat Türkali'nin önsözü ile yapmıştır.[4] Kitabı ile tanınmaya başlayan AZİZ TUNÇ ilerleyen zamanlarda açılması düşünülen MARAŞ DAVASININ önemli savunucularındandır. Tunç, 12 Aralık 2014 tarihinde 'Beni Sen Öldür' Maraş / 78[5] isimli kitabını Fırat Basım Yayınevinde yayımlamıştır.

Maraş Olayları[değiştir | kaynağı değiştir]

Maraş Olaylarının devlet destekli bir örgütün işi olduğunu bu örgüt içinde Muhsin Yazıcıoğlu, Binbaşı Cem Ersever, Abdullah Çatlı gibi örgütleyicilerinin yanı sıra Millî İstihbarat Teşkilatı, CIA mensubu ajanlarında olduğunu belirtmekte ve MARAŞ KATLİAMI'nda sanık olarak yargılanan ve yapılan mahkeme sonucu beraat ettirilen, asıl ismi Ökkeş Kenger olan ve cezaevinde iken soy ismini değiştirerek Ökkeş Şendiller ismini alan kişinin aslında sıradan bir tetikçiden ve katilden başka bir şey olmadığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. 4 ekim 2011 tarihinde saat 4.30'da Terörle Mücadele Şubesi (TMŞ) polisleri tarafından evi basılarak gözaltına alınmış ve 4 günlük gözaltı sürecinden sonra mahkemeye sevk edilerek KCK yöneticisi olmak suçundan tutuklanarak cezaevine konulmuştur. 7 haziran 2013 tarihinde tutuklu kaldıkları süre, suç vasfının değişme ihtimali ve mevcut delil durumunu göz önüne alarak tahliyelerine karar verilen 14 kişi arasındadır. 7 Haziran ve 1 Kasım 2014 Yerel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi HDP adına Maraş'ta 1. sıra milletvekili adayı olarak görev almış ve çalışmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://baskahaber.blogspot.com/2011/07/azsz-tunctan-maras-kym-kitab-marasta.html
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2015. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2012. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2012. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2015.