Aydos

Koordinatlar: 42°42′K 27°15′D / 42.700°K 27.250°D / 42.700; 27.250
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Aytos sayfasından yönlendirildi)
Aydos
Aydos kentinin amblemi
Bulgaristan haritasında Aydos
Bilgiler
İl (oblast): Burgaz
Nüfus: 25.000 (2007)
Rakım: 95 m
Posta kodu: 8500
Telefon kodu: 0558
Koordinatlar: 42° 42' kuzey

27° 15' doğu

Belediye başkanı
Vasil Edrev
Aydos (2012)

Aydos (Bulgarca: Айтос Aitos), Bulgaristan'ın doğusunda, Burgaz ilinde bulunan bir ilçedir. Bulgaristan'ın Karadeniz Kıyısı'na 15 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydos'un antik çağlara kadar uzanıyor olan zengin ve uzun bir tarihi vardır. Aytos şehrinin şimdiki bulunduğu civardaki eski yerleşim yeri Trak kabileleri tarafından kurulmuştur. Şehrin yakınlarındaki arkeolojik buluşlar şehrin varlığının MÖ 5. yüzyıla kadar uzandığını doğrulamaktadır. Eski bir Trak efsanesine göre Aytos, Orfe'nin öğrencileri ve yandaşlarından biri tarafından kurulmuştur. Yüzyıllar boyunca şehir, Aetos, Astos, Idos, Akvilia gibi çeşitli isimlerle anılmıştır.

Kağan Tervel'in hükümdarlığı sırasında, Bulgar İmparatorluğu'nun ilk zamanlarında bölge birleştirilmiştir. Aytos, Bulgar topraklarını Avar, Tatar ve Haçlı saldırılarından korumak için önemli bir savaş üssü olmuştur.

1367 tarihinde şehir, I. Murad önderliğindeki Osmanlı Devleti orduları tarafından fethedilmiştir. 1829 tarihinde, Edirne Antlaşması'ndan sonra şehrin vatandaşlarının birçoğu, Besarabya bölgesine Besarabya Bulgarlarına katılmak için gitmiştir. Bulgar Milli Uyanış esnasında halk Bulgaristan kurtuluşu için savaşmıştır. Vasil Levski, şehirde devrimci bir komite düzenlemiştir.

Kurtuluş mücadelesinin ardından Aytos, bir ticari merkezi olmuştur. Bulgaristan'da ilk kızların tarımsal okulu, dönem esnasında Aitos'ta kurulmuştur.

Şehirde cami ve kilise vardır.