Avusturya şarabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avusturya'da açık ara en çok yetiştirilen çeşit olan Grüner Veltlinerden yapılan bir Avusturya şarabı.
Avusturya şarap mührü Qualitätswein düzeyindeki tüm şaraplarda kullanılır

Neusiedler See) çevresinde üretilen tatlı şarap‘lar gibi bazı tatlı beyaz şaraplar olsa da, Avusturya şarapları çoğunlukla (genellikle Grüner Veltliner üzümünden yapılır) sek beyaz şaraplar’dır .

Şarapların yaklaşık %30'u Blaufränkisch (Lemberger veya komşu Macaristan'da Kékfrankos olarak bilinir), Pinot noir ve yerel olarak yetiştirilen Zweigelt çeşitlerinden yapılan kırmızı şaraptır.[1]

Bazı şarap simsarlarının şaraplarını dietilen glikol ile tağşiş yaptıklarının ortaya çıktığı 1985'teki "antifriz skandalı"ndan sonra dört bin yıllık şarapçılık tarihi az görüldü. Skandal, Avusturya şarabı için pazarı yok etti ve Avusturya'yı düşük standartlarda dökme şarap üretimiyle mücadele etmeye ve kendisini kaliteli şarap üreticisi olarak yeniden konumlandırmaya zorladı. Ülke aynı zamanda dünyanın en pahalı şarap kadehlerinden bazılarını yapan Riedel'in de yuvasıdır. Weingut Bründlmayer, Weingut F.X. Pichler ve Weingut Franz Hirtzberger, Weingut Hutter, Weingut Eigl ve Wellanschitz Avusturya'nın en iyi üreticilerinden bazılarıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Zweigelt Wine". Wine-Searcher. 17 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi.