Ara macao

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Scarlet makav
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Psittaciformes
Familya: Psittacidae
Alt familya: Psittacinae
Cins: Ara
Tür: A. macao
İkili adlandırma
Ara macao
  Scarlet Amerika papağanının kaybolmamış dağılımı
Sinonimler
Psittacus macao Linnaeus, 1758

Scarlet makav ya da kızıl ara (Ara macao), sarı büyük kırmızı ve mavi Orta ve Güney Amerika olan papağanı neotropikal papağan makavların bir üyesi olan papağandır. Tropikal Orta ve Güney Amerika'nın nemli yaprak dökmeyen ormanlarına endemiktir. Yayılma aralığı Güneydoğu Meksika'dan Peru Amazonu, Ekvador, Kolombiya, Bolivya, Venezuela ve Brezilya'ya, 500 metreden (en azından eskiden) 1000 metreye kadar olan ovalarda ve Pasifik adası Coiba'ya kadar uzanmaktadır. Eskiden kuzeyde güney Tamaulipas'a kadar uzanmaktaydı. Bazı bölgelerde, habitat tahribatı veya papağan ticareti için ele geçirilmesi nedeniyle yerel olarak nesli tükenmiştir, ancak diğer alanlarda oldukça yaygın olmaya devam etmektedir. Honduras'ın ulusal kuşudur. Akrabası olan mavi-sarı ara gibi, scarlet papağanlar, çarpıcı tüyleri nedeniyle kuş yetiştiriciliğinde popülerdir.

Ara Papağanı Özellikleri[2]

Papağanlar dünyasında dev papağan olarak bilinmektedir. Gagaları ve kanat boyları çok büyüktür. Gagalarının büyük olmasının avantajı ise kabuklu yemişleri kırabilmesini sağlamasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ BirdLife International (2012). "Ara macao". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2012. Erişim tarihi: 26 Kasım 2013. 
  2. ^ admin (20 Haziran 2022). "Ara papağanı". PETDOSY. 12 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur: