Orthopsittaca manilatus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kırmızı karınlı makav
Goiânia, Brezilya'da
Korunma durumu

Hassas (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Psittaciformes
Familya: Psittacidae
Alt familya: Psittacinae
Cins: Orthopsittaca
Tür: O. manilatus
İkili adlandırma
Orthopsittaca manilatus
(Boddaert, 1783)
Sinonimler
Orthopsittaca manilata

Guacamaya Manilata olarak bilinen kırmızı karınlı makav (Orthopsittaca manilatus), orta boylu, çoğunlukla yeşil renkli bir Güney Amerika papağanı, makavlar olarak bilinen büyük Neotropikal papağan grubunun bir üyesidir. Yaygın olarak "mini-makavlar" olarak adlandırılan grubun en büyüğüdür. Kuşun karnı, türe adını veren büyük bir kestanerengi lekeye sahiptir.

Kolombiya ve Trinidad güneyinden Amazon Perusu ve Bolivya'ya ve Orta Brezilya'ya kadar kuzeybatı cerrado'ya kadar tropikal Amazon Güney Amerikasına endemiktir. Yaşam alanı, moriche (veya buriti) palmiyeleri (Mauritia flexuosa) bataklık ormanları ve palmiye bahçeli kumlu savanlardır. Tünemek, beslenmek ve yuva yapmak için Moriche palmiyesine bağımlıdır.

Benzer şekilde adlandırılan daha küçük bir papağan olan Afrika kırmızı karınlı papağanı (Poicephalus rufiventris) ile karıştırılmamalıdır.

Koruma durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırmızı karınlı makav IUCN tarafından "asgari endişe altında" olarak listelenmiştir. Popülasyonu bilinmemektedir, ancak vahşi doğadaki sayılarının azalma eğiliminde olduğu görülmektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b BirdLife International (2012). "Orthopsittaca manilatus". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2012. 9 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]