Diopsittaca nobilis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kırmızı omuzlu makav
Hahn'ın makavı (D. n. nobilis)
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Psittaciformes
Familya: Psittacidae
Alt familya: Psittacinae
Cins: Diopsittaca
Ridgway, 1912
Tür: D. nobilis
İkili adlandırma
Diopsittaca nobilis
(Boddaert, 1783)
Alt türler
D. n. cumanensis (Lichtenstein 1823)

D. n. longipennis Neumann 1931

D. n. nobilis (Linnaeus, 1758)
Türün Güney Amerika'daki yayılımı
Sinonimler
  • Ara nobilis (Linnaeus, 1758)
  • Psittacus nobilis Linnaeus, 1758

Kırmızı omuzlu makav (Diopsittaca nobilis), küçük, çoğunlukla yeşil renkli bir Güney Amerika papağanı, makavlar olarak bilinen büyük Neotropikal papağan grubunun bir üyesidir. Tür, kanatlarındaki kırmızı beneklerden dolayı adlandırılmıştır. En küçük makavdır, 30-35 santimetre (12-14 in) uzunluğa ulaşabilir - boyut olarak Aratinga muhabbet kuşlarına benzer. Venezuela, Guyanalar, Bolivya, Brezilya ve uzak güneydoğu Peru'nun tropikal ovaları, savanları ve bataklık alanlarına endemiktir. İki farklı alt türü vardır, asil makav ve Hahn'ın makavı. Ayrıca daha uzun kanatlara sahip, bir başka asil makav ile benzer, olası zayıf bir üçüncü alt türü de bulunmaktadır. Hahn'ın alt türü, 1834'te Ornithologischer Atlas oder naturgetreue Abbildung und Beschreibung der aussereuropäischen Vögel'i (Türkçe: Ornitoloji Atlası veya Avrupa dışından kuşların doğal tasviri ve tasviri) derlemeye başlayan Alman zoolog Carl-Wilhelm Hahn'ın onuruna adlandırılmıştır.[2]

Kırmızı omuzlu makavlar, bazen mini-makav olarak tanımlandıkları evcil hayvan ticareti için esaret altında yetiştirilir.

Kırmızı omuzlu makav popülasyonları, habitat kaybından dolayı yerel olarak azalmış olsa da, IUCN tarafından Asgari Endişe olarak listelenmiştir. CITES Appendix II'de listelenmiştir, ticareti kısıtlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ BirdLife International (2012). "Diopsittaca nobilis". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2012. Erişim tarihi: 26 Kasım 2013. 
  2. ^ "Blue Macaws". www.bluemacaws.org. 27 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
Diopsittaca nobilis

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]