Antioheia tu Kragu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Antiocheia ad Cragum sayfasından yönlendirildi)
Antiocheia ad Cragum
KonumTürkiye Antalya, Gazipaşa
TürYerleşim
Tarihçe
KuruluşM.S. 2.yüzyıl
Devir(ler)Orta Çağ
Bağlı olduğuKommagene Kralı IV. Antiochus
Sit ayrıntıları
Kazı tarihleri2015
ArkeologlarProf. Dr. Michael Hoff
DurumRestore
Kamusal erişimAçık

Antiocheia ad Cragum, Antalya ili Gazipaşa ilçesi yakınlarında antik kent. Alanya'nın 60 kilometre doğusundadır. Antik çağda Dağlık Kilikya olarak bilinen bölgede ve Akdeniz kıyısındadır.[1] Kent adını, M.S. 1. yüzyılda yaşamış Kommagene Kralı IV. Antiochus'dan almaktadır.

Kentin kalıntıları üç yükselti üzerinde bulunur. Birinci bölümde sütunlu cadde, agora, hamam, zafer takı ve kilise kalıntıları görülebilir. İkinci bölüm, Kilikya bölgesine özgü mezar yapılarının bulunduğu nekropol alanıdır. Üçüncü bölüm ise denize uzanan sarp kayalar üzerindeki Orta Çağ kale kalıntılarından oluşur. Kentin kuzeyinde mimari elemanları görülebilen bir tapınak kalıntısı vardır. Kent merkezinde Triconchos adı verilen üç duvarı apsis şeklinde ve dini işlevi olduğu sanılan bir yapı yer alır.

Kazı çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ören yeri kazı çalışması ilk olarak Bakanlık onaylı Nebraska Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Michael HOFF başkanlığında gerçekleştirilmiştir. 2015 yılı kazı çalışmalarında ortaya çıkan arkeolojik veriler içerisinde mitolojik medusa figürü tespit edilmiş olup gün yüzüne çıkan heykelin tahminen M.S. 2.yüzyıl veya M.S. 3.yüzyılın başına tarihlenmektedir. Yüzü iyi durumda olan Medusa’nın saçında yılanlar hala görülebilmekte olup restorasyon ve konservasyon çalışmaları tamamlanmasından sonra eserin, Alanya Müzesi’nde sergilenmesi öngörülüyor. Tapınak alınlığının diğer kırık parçalarına yakın şekilde bulunan ve insan ölçüsünden çok az büyük olarak işlenen eserin tapınak alınlığının bir parçası olduğu sanılmaktadır.[2]

Ören yerine giriş ücretsizdir. Antik kent kalıntıları yaklaşık iki saatte gezilebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hoff, Michael (Haziran 2021). "New old stones at Antiochia in Rough Cilicia: A novel city name and a proposed visit by Hadrian and Sabina". Journal of Roman Archaeology. 34 (1). ss. 130-150. doi:10.1017/S1047759421000088. 28 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2021. 
  2. ^ "Antiocheia Ad Cragum Kazılarından Sürpriz Medusa Başı". Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü. T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı, 28 Ağustos 2021. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.