Antakyalı İshak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antakyalı İshak
vaiz
Ölüm460
Antakya
KutsayanlarSüriyani Kilisesi, Syro-Malabar Kilisesi

Antakyalı İshak (? - 460) Başrahip, vaiz ve yazar. Doğu kiliselerince (Ermeni ve Süryani) Kilise Babası Kabul edilir. Efrem’den sonra yazı çeşitliliği ve sayısı açısından en çok eser vermis isimdir.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazarın kimliği ve hayatı hakkında bilgi edinmekte ortaya çıkan güçlükler vardır. Çeşitli kaynaklar İshak’ın Amid (Diyarbakır) ya da Edessa’lı olduğunu söylemektedir. Bazı yazarlar kendisini Efrem’in öğrencisi İshak ile bir tutmaktadır. Antakya’ya göç ettiği ve bölgedeki topluluklar için başrahiplik yaptığı düşünülmektedir. Roma’yı da ziyaret etmiş olması olasıdır.

Hayatı ve Doktrini[değiştir | kaynağı değiştir]

İshak geleneksel olarak Süryanice çok sayıda vaazın (Memré) ve ilahinin (madrashé) yazarı olarak görülmektedir. Eserleri beş veya altıncı yüzyılda yaşamış üç başka İshak ve Efrem’in eserleri ile karışmaktadır.[1]

Bu şiirlerin yazarı Kalkedon ortodoksluğun sıkı bir taraftarı, diğer bazı önemli vaazlarında monofizit doktrini üzerinedir, Eutices ve Nestorius bu iki fikiri de eşit derecede kınamışlardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Encyclopedia of early Christianity. Robert J. Owens. Second edition (İngilizce). Everett Ferguson, Michael P. McHugh, Frederick W. Norris. New York. 1999. s. 590. ISBN 978-1-136-61158-2. OCLC 890137175. 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2022.