Hierapolisli Papias

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hierapolisli Papias
Kilise Babası - Havarisel Babalar
Doğum60
Ölümc. 130
Hierapolis
KutsayanlarKatolik Kilisesi, Doğu Ortodoks Kilisesi, Lüteryan Kilisesi, Anglikan Komünyonu
Yortu22 Şubat

Papias[1] (YunancaΠαπίας), antik döneminde Hristiyan bir piskopos.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Caesarea’lı Eusebius, Frigya’da bulunan Hierapolis’in (Pamukkale) Piskopos'u olarak isimlendirir. Polikarp'ın bir arkadaşıydı. 2. yüzyıl ilk yarısı çalışmalarını yapmıştır. Kilise’nin ilk liderlerinden biridir, aziz olarak kabul edilmiştir. Yortusu 22 Şubattır.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Beş ciltten oluşan Tanrı’nın sözlerinin yorumlanması isimli eseri İsa'nın sözlerinin erken dönem ana tefsiri kabul edilir. Bazı alıntıları dışında bu kitapların tamamı günümüze ulaşamamıştır.

Papias'ın çalışmaları, Havarilerin müritlerinin sözlü öğretisini içerdiği için büyük bir değere sahiptir[2]. Örneğin, Papias sayesinde Matta İncili'nin ilk olarak İbranice yazıldığını ve daha sonra Yunancaya çevrildiğini bilinir. Ayrıca Papias sayesinde de, İncilci Markos'un Petrus'un öğrencisini olduğu öğrenilir.

Papias, Geleneğe göre kendini asacak olan Yahuda İşkariyot'ın korkunç sonunun Hristiyanları arasındaki ortak inancın arkasındadır. Ancak, Havari Yuhanna ve kardeşi Yakup’un bir Yahudi kalabalığı tarafından öldürüldüğüne dair başka bir yaygın inancını Papias’a borçluyuz.

Papias, Mesih'in dönüşünün zamanla yaklaştığı ve dünya bitmeden önce Mesih'in 1000 yıl boyunca yeryüzünde hüküm süreceği inancı olan milenyum inancını savundu. Bu inanç, örneğin İreneus tarafından da paylaşıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Patrology, Volume 1. Johannes Quasten (İngilizce). Christian Classics INC. 1986. ss. 82-85 ISBN 087061-084-8. 
  2. ^ Hıristiyanlık Tarihi. David F. Wright. Yeni Yaşam Yayınları. 2004. s. 107. ISBN 975 8318 86 1.