Otto Kumm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Otto Kumm
Otto Kumm Yarbay rütbesindeyken (Mart 1943)
Doğum1 Kasım 1909(1909-11-01)
Hamburg, Almanya
Ölüm23 Mart 2004 (94 yaşında)
Offenburg
BağlılığıNazi Almanyası Nazi Almanyası
Branşı Waffen-SS
RütbesiSS-Brigadeführer
Komutası7. SS Gönüllü Dağ Tümeni "Prinz Eugen", 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Meşe Yaprağı ve Kılıç ilaveli Şövalye Demir Haçı Altın Alman Haçı
Otto Kumm (ön sıra, solda), Heinrich Himmler, diğer SS subayları ve Nazi Partisi yetkilileriyle birlikte Mauthausen-Gusen toplama kampını ziyaret ederken, Haziran 1941

Otto Kumm (1 Kasım 1909, Hamburg, Almanya - 23 Mart 2004, Offenburg), II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda SS Tuğgenerali (SS-Brigadeführer) ve Waffen-SS Generali. Otto Kumm savaştan sonra Die Hilfsgemeinschaft auf Gegenseitigkeit der ehemaligen Angehörigen der Waffen-SS e.V. (HIAG) adlı Waffen SS gaziler yardımlaşma örgütlenmesinin başı ve ilk kurucusu oldu.

SS-SS-Brigadeführer Otto Kumm resmen 15 Şubat 1945 tarihi itibarıyla 1. SS Bölümü Leibstandarte SS Adolf Hitler (LSSAH) yeni Bölümü Komutanı olarak atandı. LSSAH'ın çökmekte olan durumu nedeniyle ve önceki LSSAH Komutanını desteklemek için Macaristan'a transfer olmuştu. SS-Brigadeführer Mohnke bir hava saldırısında yaralanmıştır.

Tümen komutanı olarak Otto Kumm ve LSSAH, (6 Mart 1945-16 Mart 1945) Balaton Gölü Harekâtı'nda (Frühlingserwachen) yer aldı. Bu operasyon 6 Mart 1945 tarihinde II. Dünya Savaşı sırasında başlatılan son büyük Alman saldırısı oldu. Almanlar Doğu Cephesi'nde, Macaristan'daki Balaton Gölü alanının yakınında saldırılar başlattı. Balaton Gölü Harekâtı başarısızlıkla sonuçlandı. Balaton Gölü Harekâtı, Sepp Dietrichb en 6. SS Panzer Ordusu ve LSSAH'ın başarısızlığından sonra Viyana alanına çekildi. Almanlar umutsuzca Viyana'da hızla gelen Sovyetlere karşı kenti, korumak amacıyla savunma pozisyonu hazırladı.

Viyana düştükten sonra, LSSAH 8 Mayıs 1945 tarihinde, Steyr alanında ABD güçlerine teslim oldu. ABD ordusu tarafından yönetilen Dachau kampına gönderildi. Otto Kumm, kampın duvarının üzerinden kaçarak savaş suçlarının yargılanmak üzere Yugoslavya'ya iade edilmesinden kaçmaya çalıştı.

Otto Kumm, II. Dünya Savaşı'nın bitiminden sağ olarak kurtuldu ve bir iş insanı oldu. 1951 yılında kurulmuş olan ve kurucusu olduğu Waffen-SS gaziler örgütü HIAG'ın ilk başkanı oldu. Nazi örgütü olduğu gerekçesi ile Batı Alman hükûmeti tarafından, HIAG 1992 yılında dağıtıldı.

Öldüğünde son kalan SS-Brigadeführer ve Waffen-SS Tümgeneraliydi. Otto Kumm, Meşe Yaprağı ve Kılıç ilaveli Şövalye Haç sahibi olarak hayatta kalan son Waffen-SS subayıydı.

Soldan sağa: Sylvester Stadler, Hans Weiß, Christian Tychsen, Otto Kumm, Vinzenz Kaiser und Karl-Heinz Worthmann (Nisan 1943, Rusya, SS-Propagandakompanie (PK)'nin çektiği fotoğraflardan

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Askerî görevi
Önce gelen:
SS-Brigadeführer Karl Reichsritter von Oberkamp
7. SS Gönüllü Dağ Tümeni "Prinz Eugen" Komutanı
30 Ocak 1944 - 20 Ocak 1945
Sonra gelen:
SS-Brigadeführer August Schmidthuber
Önce gelen:
SS-Brigadeführer Wilhelm Mohnke
1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" Komutanı
6 Şubat 1945 - 8 Mayıs 1945
Sonra gelen:
Dağıldı