Alacakaranlık karakterleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeni Ay'daki Cullen'lar: soldan sağa doğru Nikki Reed (Rosalie), Elizabeth Reaser (Esme), Peter Facinelli (Carlisle), Robert Pattinson (Edward Cullen), Kellan Lutz (Emmett), Ashley Greene (Alice) ve Jackson Rathbone (Jasper)

Stephenie Meyer'ın yazdığı Alacakaranlık roman serisini oluşturan Alacakaranlık, Yeni Ay, Tutulma, Şafak Vakti'nde ve serinin sinemaya adaptesi olan Alacakaranlık Efsanesi film serisinde yer alan karakterlerdir.

Önemli karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bella Swan[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikayenin baş kahramanı Bella Swan (Cullen).

Isabella Marie "Bella" Swan (daha sonra Bella Cullen) Stephenie Meyer'in yazdığı Alacakaranlık serisinin kurgusal baş kahramanıdır. Alacakaranlık, Yeni Ay, Tutulma ve Şafak Vakti kitaplarının büyük bir bölümü Bella karakterinin bakış açısından anlatılır.

Serinin ilk kitabı olan Alacakaranlık'ta, Forks, Washington'ta yaşayan babasının yanına taşınır ve burada gizemli bir aile olan Cullen'lar ile tanışır. Cullen ailesinin fertlerinden biri olan Edward Cullen'a aşık olur. Bella ailenin gizemini çözer ve vampir olduklarını keşfeder. Kendisi de bir vampir olmak ister ancak başta Edward olmak üzere ailenin diğer bazı üyeleri de buna karşı çıkar. İkinci kitap Yeni Ay'da, Edward ve diğer Cullen'lar Bella'nın güvende olabilmesi için Forks'tan taşınırlar, bunun üzerine Bella depresyona girer. Jacob Black, Quileute kabilesinden kurta dönüşebilen bir şekil değiştirici, Bella'ya bu dönemi atlatması için destek olur. Aralarında bir yakınlaşma olmasına rağmen Bella için Edward'ta duyduğu aşk ağır basıyor. Tutulma'da, Bella ile Edward nişanlanıyor ve Şafak Vakti'inde de evleniyorlar. Edward, kızları Renesmee doğduktan sonra Bella'yı vampire dönüştürüyor. Bella henüz insanken de zihnini zihin okuma ya da herhangi bir zihinsel saldırıya karşı kendini koruyabiliyordu. Vampir olduktan sonra da bu özelliği başkalarını da aynı şekilde koruma yetisiyle devam etti.

Karakteri film serisinde Kristen Stewart canlandırmıştır.

Edward Cullen[değiştir | kaynağı değiştir]

Edward Cullen (doğum adı Edward Anthony Masen) Alacakaranlık kitap ve film serisinin ana karakterlerinden biridir. Birinci ve ikinci kitapta yazıldığına göre Edward 20 Haziran 1901 Chicago, Illinois doğumludur. 1918'de İspanyol gribine yakalandı. Annesi Elizabeth, son nefesinde doktor Carlisle Cullen'a oğlunu yaşatması için yalvardı. Doktor, Edward'tın hastalıktan kurtulamayacağını anlayınca, 17 yaşındayken, onu ısırıp vampire dönüştürdü. Edward'ın diğer vampirlerden farklı olarak zihin okuma yeteneği vardır ve yalnızca hayvan kanıyla beslenmektedir. Forks'a taşındığı zamandan kısa bir süre sonra Bella'ya âşık olmuştur. İkinci kitap Yeni Ay'da Edward Bella için büyük bir tehlike yarattığını fark ettiğinden ailesiyle birlikte Forks'tan taşındı. Ancak daha sonra onsuz yaşamayacağını fark etti ve geri döndü. Son kitap Şafak Vakti'nde Bella'yla evlendi ve Renesmee adında bir kızları oldu.

Alacakaranlık serisinde Edward Cullen karakterini Robert Pattinson canlandırmıştır.

Jacob Black[değiştir | kaynağı değiştir]

Jacob Black Bella'nın en yakın arkadaşıdır. Quileute kabilesinin üyesi ve bir kurt adam, şekil değiştiricidir. İlk kitap Alacakaranlık'da Jacob minör karakterler arasındadır, Bella'nın çocukluk arkadaşıdır ve ondan gizliden gizleye hoşlanmaktadır. Bella Cullen'lar hakkındaki ilk bilgileri Jacob'tan öğrenmiştir. Jacob ona kabile efsanesinden bahsederken soğuk varlıklardan yani vampirlerden de kısaca bahseder. Yeni Ay'da, Edward Bella'yı terk ettikten sonra, Bella onunla daha fazla vakit geçirmeye başlar. Bu dönemde Jacob ona aşık olur ancak Bella onu yalnızca bir arkadaş olarak görmeye çalışır. Tutulma'da, Jacob Bella'yı kazanmak için çok çaba sarf etmesine rağmen, Bella Edward'ı seçer. Şafak Vakti'nde Jacob Edward ve Bella'nın kızları Renesmee'ye mühürlenir. Mühürlenmek kurt adamlara özgü bir şey olup, istemsizce gerçekleşen, ruh eşini bulmadır...

Alacakaranlık serisinde Jacob Black karakterini Taylor Lautner canlandırmıştır.

Carlisle Cullen[değiştir | kaynağı değiştir]

Carlisle Cullen (Stregone Benefico olarak da bilinir.[1]) Esme Cullen'nın eşi, Edward, Emmett ve Alice Cullen, Rosalie ve Jasper Hale'in üvey babasıdır. Alacakaranlık romanından itibaren seride yer almıştır. Vampire dönüştüğünde 23 yaşında olan Carlisle, romanda sarışın, kaslı ve çok kibar biri olarak tarif edilmektedir. Tıp alanında kendisini geliştirmiş, yetenekli bir doktordur. 300 yıllık çabaları sonucunda insan kanı onu diğer vampirlere göre hemen hemen hiç etkilemez. Carlisle Cullen 1640'larda Londra, İngiltere'de, Angelikan kilise üyesi bir papazın oğlu olarak doğdu. Babası ve arkadaşları vampirleri, cadıları ve kurt adamları avlayan gruplardan biriydi. Babası yaşlanınca onun görevini Carlisle üstlendi. Bir gece, bir vampir tarafından ısırılıp ölüme terk edildi. Halk tarafından reddedileceği bildiği için saklandı ve vampir dönüşümünü tamamlandı. Bir yaratığa döndüğü için kendini çeşitli yollarla öldürmeye çalıştı ancak hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. Bir gece susuzluğa dayanamayıp bir geyiği avladı, sonra da asla insan kanı içmemeye karar verdi ve kendini doktorluğa adadı.

Kısa bir süre Volturi ile yaşadı daha sonra onlardan ayrıldı ve Yeni Dünya'ya gitti. Burada o dönemde salgın olan İspanyol Gribi'ne yakalanmış insanları tedavi etmeye başladı. Bir kadın ölmek üzereyken ona oğlunu kurtarması için yalvardı. Carlisle kadının oğlu Edward'tın kurtulamayacağını biliyordu ve onu vampire dönüştürdü. Bundan bir süre sonra 1921'de Ashland, Wisconsin'e gitti. Burada oğlunu kaybetmesinin ardından intihara kalkışan ve durumu ağır olan Esme'yi vampire dönüştürdü. Bu dönüşümden sonra birbirlerine âşık oldular ve evlendiler. 1933 yılında Rochester, New York'ta nişanlısı ve onun arkadaşları tarafından dövülüp sokakta ölüme terk edilen Rosalie Hale'i vampire dönüştürür. Carlisle'in vampire dönüştürdüğü başka bir kişi ise Emmett'tir. Rosalie ormanda dolaşırken bir ayı saldırısına uğramış ve ağır yaralı Emmett'i bulmuş ve onu 100 kilometre boyunca taşıyıp Carlisle'e götürmüştür. Rosalie kendisinin kanın şehvetine dayanamamaktan korktuğu için dönüşümü Carlisle'in yapmasını istemiştir. Emmette de aileye katıldıktan sonra Cullenlar Hoquiam, Washington'a taşındı ve burada bir Kızılderili kabilesi olan Quileute onlara bir antlaşma teklif etti. Buna göre Cullen ailesinin herhangi bir üyesi bir insana saldırmadığı ya da Quileute bölgesine girmediği takdirde, kabile onlara saldırmayacaktı. Cullenlar bunu kabul etti ve oradan taşınana kadar barış içinde yaşadılar. Cullenların Washington'a ilk ve ikinci taşınmaları sırasında Alice ve Jasper da klana katılmıştır. Carlisle, seride bir doktor, Cullen klanının lideri konumundadır.

Carlisle 370 yılda elde ettiği 34.5 milyar dolar servetiyle Forbes dergisinin 2009 yılında hazırladığı en zengin 15 kurgusal karakter listesinde yer almıştır.[2]

Alacakaranlık serisinde Carlisle Cullen karakterinin Peter Facinelli canlandırmıştır.[3]

Esme Cullen[değiştir | kaynağı değiştir]

Esme Cullen (doğum adıyla Esme Plat, daha sonra Esme Evenson) Carlisle Cullen'nın eşi, Edward, Emmet, Alice Cullen; Rosalie ve Jasper Hale'in üvey annesidir. Fiziksel yaşı 26 olan Esme, eski evleri restore etmekten hoşlanmaktadır. Özel bir yeteneği olmamakla beraber, içinde bir sevgi barındırmaktadır. Esme romanda karamel renkli saça, kalk şekline benzer, gamzeli, yuvarlak ve yumuşak bir yüze sahip olarak tasvir edilir. 1895'te Columbus, Ohio'da doğan Esme, Carlisle ile ilk kez 16 yaşında, ağaca tırmanırken ayağının kırılması sonucu karşılaştı, Carlisle onu tedavi etti. Charles Evenson adında bir adamla evlendi ancak eşi ona saldırılarda bulundu. Bir süre sonra Esme hamile kaldı ve bebeğini güvenli bir şekilde doğurup büyütmek için kaçtı. Ancak doğumda oğlu öldü. Bu olaydan çok etkilenen Esme, uçurumdan atlayarak intihara kalkıştı. Öldüğü sanıldığı için onu morga götürdüler. Carlisle onun yıllar öncesinde tedavi ettiği kişi olduğunu hatırladı, ancak onun ölmediğini kalbinin yavaş da olsa attığını duyunca onu vampire dönüştürdü. Kısa bir süre sonra Esme Carlisle'e âşık oldu ve onunla evlendiler.

Esme serinin bütün kitaplarında yer almaktadır Bella'yı da kendi üvey çocukları gibi sever ve ona kötü zamanlarında bir anne gibi destek olmaktadır. Tutulma'nın film versiyonunda yeni doğanlarla birlikte savaşa katıldığı görülse de Şafak Vakti'nde yazıldığına göre savaşanlara katılmamıştır. Şafak Vakti'nde Carlisle'in Esme için Güney Amerika'da "Isle Esme" adında bir ada aldığı yer almış ve Edward ve Bella'nın balayı için bu adaya gitmiştir.

Seride, Esme Cullen karakterinin Elizabeth Reaser canlandırmaktadır.[3]

Alice Cullen[değiştir | kaynağı değiştir]

Alice Cullen (doğum adıyla Mary Alice Brandon) Carlisle ve Esme Cullen'nın evlatlık çocukları, Edward, Emmett Cullen ve Rosalie Hale'in kız kardeşi ve Jasper Hale'in eşidir. Kitapta kısa siyah saçlı, minyon tipli, zarif bir yürüyüşe sahip periyi andıran ve çok güzel biri olarak tasvir edilir. Alice'in diğer vampirlerden farklı olarak geleceği görebilme özelliği vardır. Ancak gördükleri değişkendir. Eğer kişi fikrini değiştirirse Alice'in gördükleri de değişir. Ancak bu gücü vampirlerin ve insanların geleceğini görmekle sınırlıdır; kurt adamların ve Renesmee gibi yarı insan yarı vampirlerin geleceğini görememektedir. Şafak Vakti'nde bu konuyla ilgili bir teori üretmiştir, ona göre vampirlerinkini görebilmesinin nedeni bir vampir olması, insanlarınkini görebilmesinin nedeni de eskiden bir insan olmasıdır. Ancak hiçbir zaman bir kurt adam ya da yarı insan yarı vampir olmadığı için onların geleceğini görememektedir. Alice iyimser ve sevecen bir karakterdir. Bella'ya her zaman destek olmakta ve onu bir kız kardeş olarak görmektedir. Ayrıca Edward'la da son derece yakındır. Alice'in insan yaşamı hakkında bilgiler sınırlıdır çünkü vampire dönüştükten sonra hayatı hakkında bilgiler kaybolmuştur. 1901 yılında Biloxi, Mississippi'de doğmuştur. Gelecekle ilgili rüyalar gördüğü için akıl hastanesine kapatılmıştır. Hastanedeyken yaşlı bir vampirin ilgisini çekmiştir. James adlı vampir yaşlı vampirin Alice'e olan ilgisinden rahatsız olmuş ve onu avlamaya karar vermiştir. Yaşlı vampir Alice'in kendisini James'e karşı koruyabilmesi için onu ısırıp vampire dönüştürmüştür. Alice insan yaşamını araştırırken kendi adında bir mezar taşı bulmuştur, mezar taşında yazan tarihlerde onun akıl hastanesine kapatıldığı tarihlerle uyuşmaktadır. Bunlardan sonra Alice, ailesinin o hastaneye yattıktan sonra o ölmüş gibi davrandıklarını anlamıştır. Yine araştırmaları sonunda Cynthia adında bir kız kardeşi olduğunu ve onun kızının, Alice'in yeğeni, hala Biloxi'de yaşadığını öğrenmiştir.

Alacakaranlık'ta Alice'in geleceği görme yeteneği Bella'yı korumalarında yardımcı olmuştur. Onunla yakın birer arkadaş olmuş, birbirlerini kız kardeş gibi sevmişlerdir. Yeni Ay'da Bella'yı yamaçtan atlarken görmüş ve onun intihar ettiği düşünmüştür. Edward Bella'nın öldüğünü düşünüp İtalya'ya gidip kendini öldürmeye karar vermiştir. Bella'nın o sırada yamaç dalışı yaptığı sonradan fark edildi, Bella'nın yaşadığı anlaşıldıktan sonra Alice onunla beraber Edward'tı durdurmak için İtalya'ya gitti. İtalya'da Volturi'nin elinden Alice'in, Bella'nın gelecekte vampir olacağını söylemesi ve bunu Aro'ya göstermesiyle kurtulmuşlarıdır. Aro Bella vampir olduktan sonra onu, Edward'tı ve Alice'i onlara katılmaları için davet etmiştir. Tutulma'da Victoria'nın Bella'yı öldürmek için kurduğu yeni doğanlar ordusuna karşı yaptıkları savaşta usta bir savaşçı olduğunu göstermiştir. Şafak Vakti'nde Bella'yla Edward'tın düğününü planlamış, Bella'ya yardım etmiştir. Renesmee doğduktan sonra, Volturi onun ölümsüz çocuk olduğunu düşünüp, onu yok etmeye geleceklerini öğrendikten sonra, Renesmee'nin bir melez olduğunu kanıtlamak için araştırma yapmıştır. Araştırmalar sonucunda Volturi, Renesmee'nin melez olduğuna inanmıştır.

Seride Alice Cullen karakterini Ashley Greene canlandırmıştır.[3]

Emmett Cullen[değiştir | kaynağı değiştir]

Emmett Cullen (doğum adıyla Emmet Dale McCarty[4]) Rosalie Hale'in eşi, Carlisle ve Esme Cullen'nın üvey oğlu, Edward, Alice ve Jasper'ın üvey kardeşidir. Emmett uzun, iri yarı ve Cullen ailesinin en korkutucu kişisidir. Kıvırcık koyu renkli saçları ve gamzeleri vardır. Sert görüntüsüne rağmen ailenin en şakacı kişisidir. Kavga etmeye meraklı olan Emmmett, kitapta Edward'tın en sevdiği erkek kardeşi olarak gösterilir.

Emmett Gatlinburg, Tennessee 1935'te 20 yaşlarındayken bir ayı saldırısına uğrar. Rosalie ormanda avlanırken Emmet'i ağır yaralı bir şekilde bulur ve onu vampire dönüştürmesi için Carlisle'e götürür. Vampire dönüştükten sonra Cullen klanına katılmaya karar verir ve onların diyetine yani yalnızca hayvan kanıyla beslenmeye uyum sağlar. Alacakaranlık'ta, Emmett ilk olarak Bella'ya karşı şüpheli yaklaşsa da sonrasında ona ısınmış ve onu da bir kardeşi gibi görmüştür. Sı sık Bella'nın hantallığıyla ilgili ona kızdıracak şeyler söyler ve onun eski kamyonuyla dalga geçer. Yeni Ay'da da Bella'nın vampire dönüşmesi için oy kullanır. Şafak Vakti'de Bella onu bilek güreşinde yenene kadar onun cinsel hayatı hakkında iğneleyici yorumlarda bulunur. Volturi'ye karşı yaklaşan savaşta Bella'ya yardım eder.

Seride, Emmett karakterini Kellan Lutz canlandırmıştır.[3]

Rosalie Hale[değiştir | kaynağı değiştir]

Rosalie Hale Carlisle ve Esme Cullen'nın evlatlık çocuğu, Edward, Alice ve Jasper'ın kardeşi, Emmett'in eşidir. 1915 yılında Rochester, New York'ta doğan Rosalie'nin fiziksel yaşı 18'dir. Kitapta bir vampire oranla bile inanılmaz güzel, uzun boylu, heykeli andıran bir şekilde kusursuz, uzun ve sarı saçlı olarak tasvir edilir. Tutulma'da insan yaşamını anlatırken kendisini kibirli, bencil, dış güzelliğe önem veren ve sonsuza dek dikkat çekmek isteyen biri olarak tarif eder. 1933 yılında, Royce King II adında genç, zengin bir adam onunla ilgilenmeye başladı ve bir süre sonra nişanlandılar. Rosalie bu evlilikle birlikte şatafatlı bir düğünü, büyük pahalı bir evde çocuklarını büyütmeyi hayal ediyordu. Bir akşam arkadaşı Vera'nın evinden dönerken, sokakta sarhoş bir grup adamın ona adıyla seslendiklerini duydu. Grubun nişanlısı ve arkadaşları olduğunu fark etti. Adamlar tarafından şiddet görüp, tecavüze uğradıktan sonra sokakta ölüme terk edildi o sırada kanın kokusunu alan Carlisle Cullen onu buldu. Carlisle tıpkı Esme gibi onun da Edward'a eş olabileceğini düşünerek onu vampire dönüştürdü. Rosalie dönüşümü tamamladıktan sonra nişanlısı Royce'ı ve o gece ona saldıranların hepsini öldürdü fakat hiçbirinin kanını emmedi. Carlisle gibi o da insan yaşamına değer vermiş ve hiçbir zaman insan kanıyla beslenmemiştir.[5] Rosalie vampire dönüştükten sonra bir çocuk sahibi olamamanın acısını ve hüznünü her gün biraz daha yaşamıştır.

Rosalie, ilk yer aldığı kitap Alacakaranlık'ta her zaman insan olabilmeyi istediği için ve tüm erkekler ona karşı ilgi duyarken Edward'tın ona karşı hiçbir zaman en ufak bir ilgi göstermediği için de Bella'yı kıskanmış ve ona düşmanca davranmıştır. Yeni Ay'da Rosalie Edward'ta bir yanlış anlama sonucu Bella'nın öldüğünü söylemiştir. İtalya'dan döndüklerinde Bella'dan özür dilemiş, onun vampir olup olmaması oylanırken de karşı oy vermiştir. Tutulma'da Bella'ya insan olmayı ne kadar istediğini ve henüz onun bir seçme şansı varken insan kalmayı seçmesini istemiştir. Ayrıca o da Victoria'nın yeni doğanlar ordusuna karşı savaşmıştır. Şafak Vakti'ne Bella hamile kaldıktan sonra Rosalie'nin bir çocuk sahibi olmayı ne kadar istediği ortaya çıkmıştır. Çocuğun doğmasını istemiş ve hamileliği dönemince Bella'nın yanında olmuştur. Kitabından sonunda da birer arkadaş olmuşlardır. Rosalie Bella'nın vampir dönüşümü sırasında Renesmee ile ilgilenmiştir.

Seride Rosalie karakterini Nikki Reed canlandırmıştır.[6]

Jasper Hale[değiştir | kaynağı değiştir]

Jasper Hale (doğum adıyla Jasper Whitlock) Carlisle ve Esme Cullen'nın üvey çocuğu, Edward, Emmet Cullen, Rosalie Hale'in kardeşi, Alice Cullen'nın eşidir. Rosalie ile birbirlerine benzedikleri için insanların dikkati çekmemek adına ikiz kardeş oldukları söylenmiş, bu yüzden de onun soyadını almıştır. 1843 yılında Teksas'ta doğdu ve 1861 yılında Amerikan ordusuna katıldı. Askerlikte hızla yükseldi. 1863'te Maria adında bir vampir onu ısırdı ve vampire dönüştürdü. Dönüşümden sonra özel bir yeteneği olduğu ortaya çıktı, Jasper diğer insanların duygularını hissetme ve kontrol altına alma yeteneğine sahip oldu. Jasper Maria'ya katıldı, bir savaş halinin hüküm sürdüğü o yıllarda Jasper, yeni doğan vampirleri eğitmek ile görevliydi. Yeni doğanlar işe yaramaz hale gelince de Maria'ya onları yok etmekte yardım ediyordu. Yaklaşık yüzyıl sonra, Jasper bu hayattan yorulduğu fark etti ve eski bir arkadaşı Peter ve onun arkadaşı Charlotte'e katıldı. Onlarla uzun süre kalamadı çünkü artık avladığı insanların duygularını hissetme acısı ona rahatsız etmeye başladı. Gruptan ayrılan Jasper Philadelphia'ada bir barda, kendisini ve Jasper'ın Cullen ailesine katılacağını ve onlarla huzur bulacaklarını gördüğünü söyleyen Alice ile karşılaştı bu olaydan sonra Cullen ailesine katıldılar. Aileye katıldıktan sonra kendini kontrol etmekte zorlansa da onların beslenme tarzına uymuştur. Tutulma'da Jasper'ın ilk seçiminin "vejetarjen" olmak olmadığı, Cullenlar'a Alice için katıldığı ve aileye onun kadar içten bağlı olmadığı yazılır.[7] Jasper kitapta uzun boylu, sarışın, kaslı ama zayıf olarak tasvir edilir. Ayrıca yüzünde ve vücudunda yeni doğanları eğittiği ve savaştı zamanlardan kalan hilal şeklinde yara izleri vardır.

Alacakaranlık'ta Jasper Alice ve Edward'ta Bella'yı James'ten korumak için yardım etmiştir. Yeni Ay'da Bella kâğıtla parmağını kestikten sonra kontrolünü kaybetmiş ve ona saldırmıştır. Bunun üzerine Edward Bella'nın güvenliği için Forks'tan taşınmaya karar vermiştir. Tutulma'da Jasper Cullenlar'a ve kurt adamlara yeni doğanlarla nasıl savaşılacağını öğretmiştir. Şakak Vakti'nde Alice ile beraber Renesmee'yi Volturi'ye karşı koruyabilmek için yarı insan yarı vampirleri bulmak için araştırma yapmıştır.

Seride Jasper Hale karakterini Jackson Rathbone canlandırmıştır.[3]

Renesmee Cullen[değiştir | kaynağı değiştir]

Renesmee "Nessie" Carlie Cullen Edward Cullen ve Bella Swan'nin dhampir (yarı insan yarı vampir) kızlarıdır. 10 eylülde Bella'nın 19. doğum gününden üç gün önce doğmuştur. Adını Bella'nın annesi Renée ve Edward'tın üvey annesi Esme'den alır. İkinci adı Carlie de Bella'nın babası Charlie ve Edward'tın üvey babası Carlisle'in bir birleşimidir. Yüz hatlarını ve saç rengini babası Edward'tan almıştır ancak saçlarının kıvırcıklığını dedesi Charlie'den, kahverengi gözlerini de annesinden almıştır. Renesmee'nin kalbi atmaktadır ancak teni soluk ve güneşte parlamaktadır. Bunun yanında teni sıcak ve yumuşaktır ancak Renesmee bir vampir kadar da güçlüdür. Doğumundan birkaç dakika sonra Jacob Black ona mühürlenmiştir. Onun ruh eşidir ve Jacob ona bir ağabey gibi davranır. Hem bir vampir gibi kan hem de insan yiyecekleri ile beslenebilmektedir ancak tercihi kandır. Renesmee bir çocuğa göre çok hızlı büyümektedir ayrıca zihin gelişimi fiziksel gelişimden daha hızlıdır. Doğumdan yalnızca yedi gün sonra konuşmuş, ardından kitap okumaya koşmaya, avlanmaya başlamıştır. Jacob ona "Nessie" adını takmıştır bu ilk başta Bella'nın hiç hoşuna gitmese de kitabın sonunda herkes bu adı benimsemiştir. Renesmee'nin fizksel büyümesi ergin biri oluncaya kadardır bu da 17 yaş civarıdır.

Denali klanından Irina, Renesmee'yi kar tanesi yakalarken yani uçarken görmüş ve onun ölümsüz çocuk yani vampire dönüştürülmüş bir çocuk olduğunu düşünmüştür. Ölümsüz çocukların kabul edilemeyeceğini bildiği için durumu Volturi'ye bildirmiştir. Volturi'nin Renesmee'yi öldürmek için Forks'a geleceği anlaşılınca Cullenlar Renesmee'nin ölümsüz çocuk olmadığını ispatlamak için araştırmalar yapmaya başlamıştır. Alice yarı insan yarı vampir olan 150 yaşlarındaki Nahuel'i bulur ve ona getirir. Volturi Renesmee'nin bir tehlike teşkil etmeyeceğine ikna olduktan sonra Forks'u terk eder.

Serinin son filmi Şakak Vakti'nde Renesmee karakterini Mackenzie Foy canlandırmıştır.[8]

Vampirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Alacakaranlık'ta vampirlerin soyu pek çok farklı efsaneye dayanır ancak bunlardam genellikle üstü kapalı olarak bahsedilir. Meyer seriyi yazmadan önce vampir mitolojisiyle ilgili herhangi bir araştırma yapmadığını söylemiştir.[9] Serideki vampirler sarımsaktan, kutsal ögelerden ya da tahta kazıktan zarar görmezler; yansımaları ve gölgeleri vardır,[10] ayrıca gün ışığına çıkabilirler. İnsanların yiyeceklerinden de yiyebilirler ancak onları sindiremedikleri için daha sonra geri çıkarırlar.[11] Nefes almazlar.

Tüm vampirler avlarını cezbedebilmeleri için mükemmelleştirilmiş fiziksel özelliklere sahiptir. (Mükemmel ses ve koku gibi.) Derileri kusursuzdur, dokuları ve soğukluğu nediyle granitten daha sağlamdır ve gün ışığında kristal gibi parlar. Yeni doğan vampirlerin ve insan kanı içen vampirlerin gözleri kırmızıdır. İnsan kanı bir vampiri en güçlü kılan besindir. Eğer vampirler -Cullen ailesi gibi- hayvan kanı içiyorsa göz rengi koyu altın rengini alır. Besin tercihi ne olursa olsun tüm vampirlerin kana olan ihtiyaçları arttıkça göz renkleri koyulaşır ve güçsüzleşirler. Tüm vampirlerin insanüstü fiziksel ve zihinsel özellikleri vardır. Bu özellikleriyle avlarını kontrol altına alabilirler, ağaçları kökünden söküp atabilirler, arabaları kaldırabilir ve metalleri ezebilirler. Yeni doğanların vücutlarının hala büyük çoğunluğunda insan kanı olduğundan ilk bir yıllarında bir vampirin sahip olabileceği en fazla güce sahiplerdir. Vampirlerin duyları çok keskindir. Çok uzaktaki şeyleri duyar ve görebilirler ayrıca karanlıkta da görürler. Ayrıca insan gözünün net olarak göremeyeceği şekilde hızlı hareket edebilirler. Ölümsüzlerdir ve çok zor yok edilirler. Bir vampiri yok etmek için onu parçalayıp ateşte yakmak gerekir çünkü kopan organları hareket edebilir. Vampirler hiçbir zaman uyumazlar. Dönüşümden sonra vampirlere bazı ek özellikler gelebilir. Kesin olmamakla beraber, bu özellikler hakkında, vampirin insan yaşamındaki öne çıkan özelliğinin vampirken çok daha fazla güçlendiği teorisi vardır. Örneğin insanken çevresindekilerle empati kurma, onları anlama yeteneği olan biri vampir olduğunda zihin okuyabilir.

The Volturi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Ay'da The Volturi soldan sağa doğru: Alec, Marcus, Aro, Caius ve Jane.

The Volturi Volterra, Tuscany'de (İtalya) yaşayan vampir klanıdır. Diğer vampirler onları gerek 3000 yılı aşan geçmişleri gerek insanların, vampirlerin varlığından haberleri olmamasını sağladıkları için bir nevi kraliyet ailesi olarak görürler. İnsanların dikkati aşırı şekilde çekenlere ve vampir türünü insanlara teşhir eden vampirlere veya klanlara uyarıcı elçiler ve ceza uygulayıcı kişiler gönderirler. Özel güçleri olan vampirleri korurlar ve kendilerine katılmalarını isterler. Carlisle başlarda The Volturi ile kalsa da daha sonra insanlara zarar vermeyi doğru bulmadığı için Birleşik Devletler'de kendi klanını kurdu. Yeni Ay' Volturi Bella'nın vampirleri keşfettiğini öğrenir ve onun ya vampir olmasını ya da öldürülmesini ister. Tutulma'da Victoria'nın ve onun yeni doğanlar ordusunun yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Forks'a gelirler ancak Aro'nun Cullen'larda üstün özellikleri kıskandığı için Victoria'nın ordusunun Cullen clanını yok etmesine göz yumarlar. Şafak Vakti'nde, Irina adlı vampir Cullen'ların evinin çevresinde Edward ve Bella'nın kızı Renesmee'yi görür ve onun ölümsüz çocuk olduğunu zanneder ve Volturi'ye Cullen'ların ölümsüz çocuk yarattıklarını söyler. Volturi Renesmee ve Cullen'ları yok etmek üzere Forks'a gelir ancak Cullen'ların oluşturduğu bir grup onlara karşı koyar. Volturi geri çekilir ancak roman klanın bir gün yeniden Cullen'ları yok etmek için geleceğini söylenerek biter.[12]

Volturi'nin lideri Aro'dur, fiziksel bir temas ile birini aklında her şeyi okuyabilir. Marcus ilişkilerin gücünü ve türünü hisseder, Caius'un ise bilinen bir gücü yoktur. Aro'nun eşi Sulpicia, Marcus'un ki Athenodora'dır. Marcus'un eski eşi Didyme'nin de diğerlerini mutlu edebilme gücü vardı ve eskiden liderlik etmiştir.[13] Volturi 32 üyeden oluşur. Aro, Marcus ve Caius dışında, Jane ve ikiz kardeşi Alec vardır. Jane bakışlarıyla kişinin acı çekmesini sağlayabilir, Alec ise başkalarının duyularını engelleyebilir. Demetri herhangi birinin zihin akışını anladığı an onu bulabilir, Felix ise olağanüstü güce ve hızı sahiptir. Chelsea duygusal bağları değiştirerek vampirleri Volturi'ye sadık olmalarını sağlar, Renata da yakınındakı kişilerin dikkatini dağıtıp onları şaşırtabilir. Bunların dışındaki Volturi üyelerinin adı kitapta yoktur. Klanın yanında bir gün vampir olacağını uman Gianna adlı bir sekreter vardır.[14] İlk defa Yeni Ay'da bahsedilmiş, Volturi tarafında Şafak Vakti'nde öldürülmüştür. Aro yeteneklerine imrendiği Carlisle, Edward, Alice, Kate, Benjamin, Zafrina ve Bella'yı klana davet etse de hiçbiri bu teklifi kabul etmemiştir.

Alacakaranlık Efsanesi:Yeni Ay'da Aro'yu Michael Sheen, Caius'u Jamie Campbell Bower, Marcus'u Christopher Heyerdahl, Jane'ni Dakota Fanning, Alec'i Cameron Bright, Demetri'yi Charlie Bewley, Felix'i Daniel Cudmore ve Heidi'yi Noot Seear canlandırmıştır.[15] Fanning, Bright, Bewley ve Cudmore Alacakaranlık Efsanesi:Tutulma'da da yer almıştır.[16] Kadro Alacakaranlık Efsanesi:Şafak Vakti'nde de değişmemiştir.

James'in klanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Alacakaranlık'taki üç göçebe vampir, soldan sağa: Laurent, James ve Victoria.

James[değiştir | kaynağı değiştir]

Alacakaranlık'ın baş antagonist karakteri olan James acımasız, yalnızca zevk için insanları ya da bazen hayvanları takip edip onları öldüren sadist bir vampirdir. James daha öncesinde Alice Cullen'nın da peşine düşmüş ancak yaşlı bir vampir Alice'i ondan korumuştur. Alacakaranlık'da Bella'nın peşine düşmüştür. Ancak Cullen ailesi Bella'yı ondan kurtarmış ve James'i yok etmiştir. James, Bella'ya saldırdıktan sonra onun elinde hilal şeklinde bir yara izi bırakmıştır. James kitaba göre açık kahverengi saçlıdır, basit bir görünüşü olmasının yanında tetikte bekleyen gözlere sahiptir.

Alacakaranlık' James karakterini Cam Gigandet canlandırmıştır.[6]

Victoria[değiştir | kaynağı değiştir]

Tutulma filmdeki Victoria karakteri.

Victoria kızıl saçlı, kedi gibi bir vampirdir ve James'in klanının üyelerinden biridir. İlk kitapta arka planda kalan Victoria sevgilisi ve klanın lideri James'e, Bella'yı öldürmek için yardımcı olmuştur. Ancak James öldükten sonra Edward Cullen'dan intikam almak için ona tıpkı kendi acısı gibi bir acı yaşatmak için sevgilisi Bella'yı öldürmeye yemin etmiştir. Bella'yı hem Cullenlar hem de şekil değiştirici kurt adamlar koruma altına almıştır. Tutulma'da onlarla savaşabilmek için, Seattle'da insanları dönüştürerek yeni doğanlar ordusu oluşturmuştur. Savaşta Victoria ile savaş partneri Riley, Edward Cullen ve genç bir kurt adam olan Seth Clearwater tarafından yok edilmiştir. Victoria olağanüstü kendini koruma yeteneğine sahiptir.

Victoria karakterini Alacakaranlık ve Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay'da Rachelle Lefevre;[6] üçüncü film Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma'da da Bryce Dallas Howard canlandırmıştır.[17]

Laurent[değiştir | kaynağı değiştir]

Laurent siyahi, siyah saçlı, James'in klanında yer almış bir vampirdir. James ve Victoria Bella'yı öldürmeye karar verdiklerinden onların grubundan ayrılmış ve Cullenlar'a durumu haber vermiştir. Cullenlar'ın "vejetaryen" beslenme tarzından etkilenmiş ve böyle bir grubu bulacağını umarak Denali, Alaska'ya gitmiştir ancak hiçbir zaman insan kanıyla beslenmeyi bırakmamıştır. Yeni Ay'da Victoria'nın isteği üzerine Forks'a Bella'yı öldürmeye gelir. Tam Bella'yı öldürecekken Quileute kabilesinin kurt adamları gelir ve onu yok eder.

İlk iki filmde Edi Gathegi'nin canlandırdığı Laurent karakteri,[18] Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 1'de de flasback'lerde yer almıştır.

Yeni doğanlar ordusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Riley Biers[değiştir | kaynağı değiştir]

Tutulma filmindeki Riley Biers karakteri.

Vampir Riley Biers, romanda uzun boylu, kaslı, parlak kırmızı gözlü ve sarışın olarak tasvir edilmiştir. Tutulma'da Victoria tarafından ısırılıp vampire dönüştürüldüğünde hemen hemen Bella Swan ile aynı yaştaydı. Victoria'nın kurduğu "yeni doğanlar" ordusunun lideridir ve Victoria'ya âşık olduğu ve onun da kendisine karşı aynı şeyleri hissettiğini düşündüğü için görevine içtenlikle bağlıdır. Tutulma romanının sonundaki Cullenlar ile yeni doğanlar arasındaki savaşta, Victoria'nın yanında yer almış, Edward'da Victoria'nın ona yalan söylediğini anlatmaya çalışarak ondan Riley'i ondan uzaklaştırmaya çalışmıştır. O ise Victoria'nın yanında kalmış sonrasında da Edward ve Seth Clearwater tarafından yok edilmiştir.

2010'da yayınlanan Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma'da "iyi görünümlü öğrenci" olarak tanımlanan Riley Biers karakterini Avustralyalı aktör Xavier Samuel canlandırmıştır.[19]

Bree Tanner[değiştir | kaynağı değiştir]

Bree Tanner Tutulma romanında yer alan, Victoria'nın oluşturduğu yeni doğanlar ordusundaki genç vampirdir. Kitapta 15 ya da 16 yaşlarında minyon tipli, siyah saçlı bir genç kız olarak tasvir edilen Bree, Riley tarafından bulunmuş ve Victoria tarafından vampire dönüştürülmüştür. Savaş sırasında Cullenlar onun genç olduğunu gördükleri için onu yok etmek yerine yanlarına alıp, aileden biri olmasını istemişlerdir. Ancak Volturi geldiğinde bu durumu uygun görmemiş ve Jane'nin emriyle, Bree Felix tarafından yok edilmiştir.

Stephenie Meyer, Bree Tanner'ın İkinci Hayatı adlı novellasını bu karakterin ağzından anlatmıştır. Novellada Bree'nın vampir hayatından ve Riley'den, Cullenlardan ve diğer yeni doğan ordusundaki vampirlerden bahsedilmiştir.

Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma'da Bree Tanner karakterini Kanadalı aktris Jodelle Ferland canlandırmıştır.[20]

Amazon klanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Zafrina, Senna, ve Kachiri adlı üç kadın vampirden oluşan Amazon klanı Şafak Vakti'nde yer almıştır. Uzun boylu, korkutucu, koyu tenl, uzun saçlı ve genelde hayvan kürkleri giyerler. Zafrina'nın özel yetenği illüzyon yaratmaktır, ancak bu özelliği Bella'ya ve onun koruma kalkanındaki kişileri etkilemez. Zafrina Renesmee ile arkadaş olur ve kitabın sonunda Bella Renesmee'yi görebilmesi için ona ziyaret edeceğine söz verir.

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti'nde Zafrina'yı Judi Shekoni; Senna'yı ise Tracey Heggins canlandıracaktır.

Amerikan göçebeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Peter eşi Charlotte, Mary ve Randall'}dan oluşan vampir grubudur. Peter Jasper'ın yakın bir arkadaşıdır ve onu yeni doğanları eğittiği yaşamından kurtarmıştır. Jasper bir süre Peter ve Charlotte'yle kalmış ancak insanları avlamaktan rahatsızlık duymaya başladığında onlardan ayrılmıştır. Şafak Vakti'nde dört göçebe de Cullenlar'a destek olmuştur.

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti - Bölüm 2'de Peter karakteri Erik Odom, Charlotte Valorie Curry, Mary Toni Trucks ve Randall da Bill Tangradi tarafından canlandırılacaktır.

Denali klanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleazar, eşi Carmen, Tanya, Irina (yok edildi), Kate ve sonradan katılan Kate'in eşi Garrett'tan oluşmaktadır. Denali klanı da Cullen'lar gibi insan kanı yerine hayvan kanı içmeyi denerler. Cullen ailesinin kuzenleridir. Tutulma'da Irina'nın kurt adamlarla olan anlaşmazlığından ötürü, Victoria ve onun yeni doğanlar ordusuyla savaşmamışlardır. Liderleri Tanya'nın, reddedilmiş olmasına rağmen Edward Cullen'a ilgisi vardır. Carmen'nin akıcı bir İspanyolca'sı vardır, Renesmee'nin ölümsüz çocuk olmadığına klandan ilk inanan kişidir. Eleazar önceden Volturi ile çalışıyordu, onun da akıcı bir İspanyolca'sı vardır, diğer vampirlerin özel yetenekleri olup olmadığı anlayabilir, Bella'nın yeteneğini keşfetmesinde yardımcı olmuştur. Garrett klana Şafak Vakti'nde Kate'in eşi olarak katılmıştır. Kate cildinde elektrik depolayarak düşmanları şoka uğratıp etkisiz hale getirebilir. Bella'ya özel gücünü kullanabilmesinde yardımcı olmuştur.

Sasha, Vasilii ve Irina Denali klanının eski üyeleridir. Sasha henüz çocuk olan Vasilii'yi dönüştürerek Volturi'nin ölümsüz çocuk ile ilgili kuralını çiğnemiştir ve bu yüzden ikisi de yok edilmiştir. Irina Laurent'i seviyordu ve onun kurt adamlar tarafından yok edildiğini öğrenince onlardan nefret etmeye başladı. Hatta bu yüzden Edward ve Bella'nın düğününe de katılmadı. Şafak Vakti'nde Renesmee'yi avlanırken görmüş ve Cullen'ların ölümsüz çocuk oluşturduğunu düşünürek Volturi'ye gitmiştir. Ancak Volturi Forks'a geldiğinde gerçeği görmüş ve Irina'yı herkesin önünde yok etmiştir.

Alacakaranlık Efsanesi:Şafak Vakti'nde Tanya'yı MyAnna Buring, Eleazar'ı Christian Camargo, Irina'yı Maggie Grace, Carmen'ni Mía Maestro, Kate'i Casey LaBow ve Garrett'i de Lee Pace canlandırmıştır. Sasha karakteri de Andrea Powell tarafından canlandırılmıştır.

Mısır klanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tia, Amun, Benjamin, ve Kebi adlı vampirlerden oluşan klan. Grubun genel özelliği gece karası saçları ve zeytin rengi tenleri olmasıdır. Volturi'den çekindiği için Amun Froks'ta kalıp Cullenlar'a destek olmayı istemez ama Tia ve Benjamin Forks'ta kalırlar. Benjamin'nin hava, su, toprak ve ateş elementlerini etkileyebilme yeteneği vardır.

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti - Bölüm 2'de Benjamin Rami Malek, Amun Omar Metwally, Tia Angela Sarafyan ve Kebi de Andrea Gabriel tarafından canlandırılacaktır.

Avrupa göçebeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Alistair, Charles, ve Makenna'dan oluşan grup. Alistair Carlisle'nin eski bir arkadaşıdır. Charles Makenna'nın eşidir, kişilerin doğruyu söyleyip söylemediğini anlama özelliğine sahiptir. Avrupa göçebeleri de Cullenlar'ın Volturi'ye karşı destek almak için çağırdığı gruplardan biridir.

Alistair karakteri İngiliz aktör Joe Anderson tarafından canlandırılacaktır.

İrlanda klanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Siobhan, Liam, ve Maggie adlı vampirlerden oluşan İrlanda klanı Cullenlar'a Volturi'ye karşı destek olan gruplardan biridir. Liam Siobhan'nın eşidir.

Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti - Bölüm 2'de İrlanda klanı Marlane Barnes (Maggie), Lisa Howard (Siobhan) ve Patrick Brennan (Liam) tarafından canlandırılacaktır.

Romanya klanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Vladimir ve Stefan 1500 yıl önce Romanya'daki vampirleri birlikte yönetiyorlardı. Volturi oluşturdukları hakimiyeti yok etti. Volturi'den nefret ettikleri için Şafak Vakti'nde onlara karşı durmak için Cullen'lara katılmışlardır.

Alacakaranlık Efsanesi:Şafak Vakti Bölüm 2'de Vladimir'i Noel Fisher, Stefan'nı da Guri Weinberg canlandırmıştır.

Nahuel[değiştir | kaynağı değiştir]

Nahuel insan Pire ve vampir Joham'ın oğlu insan/vampirdir. Annesi o doğarken ölmüştür. Kardeşinin ölümüne sebep olduğu için ondan nefret eden teyzesi Huilen'i ısırmıştır. Annesinin öldüğü için kendisini suçlamaktadır. Babasının ailesine katılmayı reddetmiştir. Alice ve Jasper onu Şili'de bulmuş ve ondan ailelerine yardım etmesini istemişlerdir. Kendisi gibi melez olan Renesmee ve onun ailesiyle tanıştıktan sonra kötü olmadığını düşünür ve annesinin ölümünden kendisini suçlamayı bırakır.

Alacakaranlık Efsanesi:Şafak Vakti Bölüm 2'de Nahuel'i J. D. Pardo, teyzesi Huilen'i de Marisa Quintanilla canlandırmıştır.

Kurt adamlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tutulma filmindeki şekil değiştirici/kurt adamlar soldan sağa doğru Paul, Embry, Jacob, Sam, Jared, Quil ve Leah.

Alacakaranlık'ta, Quileute kabilesinin efsanesine göre kabile üyeleri ruhlarını bedenlerinde ayırıp doğa ile iletişim kurabiliyor, doğayı yönetebiliyor (havayı, bitkileri, hayvanları) ve birbirlerinin düşüncelerini duyabiliyorlardı ancak zamanla bu efsane unutulmuştur. İlk kitapta kabilenin aydan bağımsız olarak şekil değiştirebildiklerinden bahsedilir. Üyelerin rejenarasyon ve telepati ile birbirleriyle iletişim kurma özellikleri vardır. Bunun dışında olağanüstü güce ve saniyede 1.67 mil koşabilecekleri hıza sahiplerdir. Kurtadamların rejenarasyon yetenekleri çok gelişmiştir, saniyeler içinde iyileşebilirler. Vampirler onları etkileyemezler, zehirleri onları hafif tahriş eder ve kısmen iyileşmelerini geciktirir. Ayrıca yaşlanmazlar. Vücut sıcaklıkları 108° Fahrenhayt'tır. Jacob Alfa'dır, Alfa grubun lideridir benzersiz ve karşı konulmaz telepati gücüne sahiptir. Vampirlerin ısırığına ve özel yeteneklerine karşı dirençlilerdir. Örneğin bir vampir bir kurt adamın düşüncelerini okuyamaz.

Kurt adamlar pençeleri ve dişleriyle vampirlerin parçalayabilirler. Her kurt adam farklı görünüşe, hıza, boyuta, dayanıklılığa ve hıza sahiptir. Jacob sürünün en güçlüsüdür. Her şekil değiştiricini duyuları çok keskindir. (görme, duyma, koklama gibi) Kurt adamlarda "mühürlenmek" adında bir kavram vardır. Mühürlenmek istemsizce olur, bir kişiyi hayatın boyunca sevmek, hayatının merkezinin o olması demektir. Şekil değiştiriciler insan formundayken de pek çok özelliklerini kullanabilirler. Quileute kabilesinin şekil değiştiricileri genellikle siyah saçlı, esmer ve gözleri koyudur, hayvan eti yerler. Carlisle 24 çift kromozomları olduğunu keşfetmiştir. Aro şekil değiştiricilerin mega hayvan formu olduğunu düşünmektedir. Kurt adamlara "Children of the Moon" denir ve yalnızca Dolunay zamanında kurt olurlar. Oysa şekil değiştiriciler istedikleri zaman kurt olabilirler.

Sam Uley[değiştir | kaynağı değiştir]

Sam Uley kurt adamların Alfa'sı/lideri La Push sürüsünün en eski üyesidir. İlk kez Alacakaranlık'ta görülmüştür. Bella'nın Cullen'ların vampir olduğunu keşfetmesinden hoşlanmamıştır, asıl rolü Yeni Ay'dadır. Babası Joshua Uley onu ve annesini o küçükken terk etmiştir. Seride ilk göründüğünde 19 yaşındadır. Dönüşümü ilk tamamlayan kişidir. Dönüşüm olmadan önce Leah Clearwater ile sevgiliydi ancak dönüştükten sonra Leah'ın kuzeni Emily Young'a mühürlenmiştir. Sam Leah'ı ihanet ettiğini düşünüp kendisini bu konuda çok suçlamaktadır. Bir gün sinirli anında kontrolünü kaybedip Emily'nin yüzünde derin yaralar bırakmıştır. Tutulma'da sürünün Cullen'lara yardım etmesini kabul etmiştir.

Siyah kürklüdür ve Şafak Vakti'ne kadar en büyük kurt olmuştur. Alfa kanı taşımamaktadır. Ancak Jacob Alfa olmayı istemediği için bu görevi Sam almıştır. Ancak Şafak Vakti'nde sürünün Cullen'lara saldırmasını istediği için Jacob onun sürüsünde ayrılmış ve Alfa olmuştur. Jacob'la birlikte Quil, Embry ve Clearwater kardeşler de sürüden ayrılmıştır.

Alacakaranlık Efsanesi:Yeni Ay ve Alacakaranlık Efsanesi:Tutulma filmlerinde Sam karakteri Chaske Spencer tarafından canlandırılıdı.[21]

Quil Ateara V[değiştir | kaynağı değiştir]

Quil Ateara V koyu kahve tüylü, Jacob'ın en yakın arkadaşı ve ikinci kuşaktan kuzeni olan kurt adam, 16 yaşındadır. İlk defa Yeni Ay' görünmüş ancak Tutulma'da kurt adam olana kadar daha görünmemiştir. Kurt adam olana kadar yalnız kalmıştır ancak dönüştükten sonra o da sürüye, arkadaşlarına katılmıştır. Şafak Vakti'nde Embry ile Jacob'ın sürüsüne katıldı.

Tutulma'da Emily Young'ın iki yaşındaki yeğeni Claire'a mühürlendi. Bu kabul edilemez gibi görünse de Jacob bu durumun ilk başlarda romantik bir ilişki olmayacağını, Quil'in Claire'ın hayatının her döneminde ağabey, arkadaş, koruyucu, sevgili gibi farklı sıfatları olacağını söylemiştir.

Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay ve Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma'da karakteri Tyson Houseman canlandırmıştır.[22]

Embry Call[değiştir | kaynağı değiştir]

Embry Call gri ve siyah tüylü kurt adam, Jacob'ın yakın arkadaşlarından biri. Uzun, zayıf ve utangaç olarak tasvir edilir. 16 yaşındadır ve ilk defa Yeni Ay' görünmüştür. Cullen'larla olan yakınlığından ötürü Bella'ya "vampir kız" demektedir. Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay ve Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma'da karakteri Kiowa Gordon canlandırmıştır. Annesi Makah kabilesindendir, Embry'e hamile kalınca Quileute'lere katılmıştır, babasının onları terk ettiğini düşünülmektedir. Ancak şekil değiştirici kurt özelliği babadan oğula geçtiği için Quil Ateara, Jacob Black ya da Sam Uley'den birinin üvey kardeşidir. Bu durum karışıklık yaratmıştır çünkü Embry doğduğunda üçünün de babası evliydi. Şafak Vakti'nde Quil ile beraber Jacob'ın sürüsüne katılmıştır.

Embry karakteri Alacakaranlık Efsanesi:Yeni Ay ve Alacakaranlık Efsanesi:Tutulma filmlerinde Kiowa Gordon tarafından canlandırıldı.[21]

Paul Lahote[değiştir | kaynağı değiştir]

Paul Lahote koyu gri kürklü ve dönüşümde öfkesine hakim olmakta zorluk çeken kurt adam. 16 yaşındadır ve kurt adama dönüşen üçüncü kişidir. Jacob'ın Bella'ya kurt adamlardan bahsettiğini öğrendiğinde öfkesine hakim olamayıp kurda dönüşmüş ve Bella'ya saldırmaya kalkmıştır. Şafak Vakti'nde Jacob'ın ablası Rachel'a mühürlenmiştir.

Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay ve Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma'da karakteri Alex Meraz canlandırmıştır.[23]

Jared Cameron[değiştir | kaynağı değiştir]

Jared Cameron Sam'den sonra kurt adam olan ilk kişidir. Okulda yanında oturan Kim'e mühürlenmiştir. Kurt adam olmadan önce onunla hiç ilgilenmezdi ancak kurt adam olduktan sonra ona ilk bakışında mühürlendi.

Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay ve Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma'da karakteri Bronson Pelletier canlandırmıştır.[21]

Leah Clearwater[değiştir | kaynağı değiştir]

Leah Clearwater Quileute kabilesi tarihinde bilinen ilk kadın şekil değiştirici. Açık gri kürklü, akıllı ve sürünün en hızlısıdır. Yeni Ay'da 19 yaşındayken kardeşi ile aynı anda dönüşmüştür. Dönüşümü tetikleyen şeyin babaları Harry'nin ölümü olduğu düşünülmektedir. Yıllarca Sam Uley'le çıkmış ancak Sam'in Emily'e mühürlenmesi üzerine ayrılmışlardır. Bu duruma çok üzülmesine rağmen güçlü görünmeye çalışmış hatta Tutulma'da Sam ve Emily'nin düğününde nedime olmuştur.

Şafak Vakti'nde Sam'e karşı koyarak Jacob'ın sürüsüne katılmış ve Bella ve Cullen'ları korumuştur. İlk başta yalnızca kardeşi Seth korumak için katıldığını söylese de daha sonradan Jacob'ın sürüsüne katıldığından beri daha mutlu olduğunu söylemiştir.

Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma'da karakteri Julia Jones canlandırmıştır.[24]

Seth Clearwater[değiştir | kaynağı değiştir]

Seth Clearwater Leah'ın kardeşi. Yeni Ay'da ablasıyla aynı dönemde, 15 yaşındayken dönüşmüştür. Kum rengi kürkü vardır ve sürünün en gencidir. Quil gibi o da dönüştüğü için sevinmiştir. Tutulma'da Bella ve Edward'tın yanında kalarak telepatik yolla sürüden haber alıp onlara iletiyordu. Victoria ve Riley geldiğinde Edward'tın onları yok etmesine yardım etmiştir. Bunun üzerine Edward'la arkadaş ve Bella'yla arkadaş olmuştur. Şafak Vakti'nde Jacob'ın sürüsüne katılarak Cullen'ları hem Sam'in sürüsünden hem de Volturi'den korumuştur.

Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma'da karakteri Boo Boo Stewart canlandırmıştır.[24]

Collin Littlesea ve Brady Fuller[değiştir | kaynağı değiştir]

Collin Littlesea ve Brady Fuller sürünün en genç iki kurdu. Tutulma'da on üç yaşında oldukları söylenmiş ve Şafak Vakti'nde Sam'in sürüsünde yer almışlardır.

Diğerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şafak Vakti'nde yedi kurt daha yer almıştır. İsimleri ve yaşları bilinmemesine rağmen boyutlarından ötürü çok genç oldukları düşünülmektedir. Cullen'ların evine pek çok yeni vampirin gelmesi dönüşümlerini tetiklemiştir.

Ephraim Black[değiştir | kaynağı değiştir]

Ephraim Black Jacob Black'in büyük büyük babası ve Quileute kabilesinin son şefi. Levi Uley ve Sam Uley, Quil Ateara'nın büyük büyük babası Quil Ateara Sr. gibi şekil değiştiricilerin Alfa'sı olmuştur. Cullen ailesiyle anlaşma yapan kişidir. Anlaşmaya göre Cullen'lar bir insanı ısırmadığı sürece kurt adamlar da onlara saldırmayacaktır.

İnsanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Charlie Swan[değiştir | kaynağı değiştir]

Charlie Swan Bella Swan'nın babası, Forks kasabasında polistir. Hobileri arasında yakın arkadaşları Harry Clearwater ve Billy Black'le balık tutmak, onlarla televizyon çeşitli spor programları izlemek vardır. Charlie liseden mezun olduktan sonra Bella'nın annesi Renée ile evlendı bir süre sonra da Bella doğdu. Çift bir süre anlaşamadı ve Renée Bella'yı da alıp Phoenix, Arizona'ya taşındı. Charlie, Bella tatillerden onunla kalması dışında yalnız bir hayata sahipti. Ancak Bella annesi yeniden evlenince Forks'a babasının yanına taşınır. Charlie Edward'tı ilk başta kabul etmiş ancak Yeni Ay'da kızının depresyona girmesine sebep olduğu için onu suçlamıştır. Bella'nın zor zamanlarında Jacob Black, kızına destek olduğu için ona minnettardır ve Bella'nın Edward yerine Jacob'ı seçmesini istemektedir. Tutulma'da Edward ve Bella ona nişanlandıklarını söylemiş ve Şafak Vakti'nde de gönülsüzce de olsa evlenmelerini kabul etmiştir. Bella'nın vampire dönüşmesine sonra Charlie yine de onun hayatında yer almıştır ancak ne onun ne de diğer Cullenların vampir olduğunu bilmemektedir. Torunu Renesmee'yi görmesine müsaade edilmiştir ve ona çok düşkündür. Şafak Vakti'nde Sue Clearwater ile aralarında bir yakınlaşma olmuştur.

Seride Charlie karakterini Billy Burke canlandırmıştır.[25]

Renée Dwyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Renée Dwyer (önceki adıyla Renée Swan) liseden mezun olduktan sonra Charlie ile evlenmiş ve bir çocuk doğurmuştur. Ancak daha sonra Charlie'yle boşanmışlardır. Renée eksantrik, yeni şeyler deneyen cesur bir karakterdir. Bella Renée ile olan ilişkilerinde her zaman kendini anne olarak görür ve Renée orta yaşlı bir çocuk olarak görür. Renée genç bir beyzbol oyuncu olan Phil Dwyer ile evlendikten sonra, Bella'nın onların rahatça seyahat edebilmeleri için Froks'a, babasının yanına taşınır. Şafak Vakti'nde Bella Edward ile nişanlandığını annesine söylemekten korkar çünkü annesi genç yaşta evlenmeye karşıdır ama Renée haberi duyunca kötü bir tepki vermez. Alacakaranlık'ta Renée Phoenix, Arizona ve serinin geri kalanı boyunca da Jacksonville, Florida'da yaşar. Bella vampir olduktan sonra annesiyle görüşmez çünkü annesinin kendisindeki değişiklikleri Charlie gibi kolay kabullenemeyeceğini düşünmektedir.

Alacakaranlık ve Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma'da Renée karakterini Sarah Clarke canlandırmıştır.[18]

Harry Clearwater[değiştir | kaynağı değiştir]

Harry Clearwater Quileute kabilesinin yaşlı bir üyesidir. Yeni Ay'da kalp krizi geçirerek ölmüştür. Sue ile evli olup, Leah ve Seth'in babasıdır.

Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay''da yer alan Harry karakterini Graham Greene canlandırmıştır.[15]

Billy Black[değiştir | kaynağı değiştir]

Billy Black Jacob Black'in babasıdır. La Push'ta doğmuş ve yaşamış, Ouileute kabilesinin lideridir. Kitapta siyah saçlı, koyu kahve gözlü, kırışık yüzlü olarak tasvir edilir. Rachel ve Rebecca adında kızları ve Sarah adında ölmüş bir eşi vardır. Billy kabilenin lideri olan Ephraim Black'in torunudur ve kabilenin as lideridir. En yakın arkadaşo Forks'ta yaşayan Charlie Swan'dir. Diyabeti olduğu için tekerlekli sandalye kullanmaktadır,[26] bu yüzden kamyonetini Bella'ya satmıştır. Alacakaranlık'ın sonunda Bella'ya Jacob aracılığıyla Edward Cullen'dan uzak durmasını söylemiştir.

Seride Billy Black karakterini Gil Birmingham canlandırmıştır.[18]

Tyler Crowley[değiştir | kaynağı değiştir]

Tyler Crowley Bella'nın okul arkadaşlarında biridir. Alacakaranlık'ta minibüsüyle Bella'yı neredeyse ezecekken Edward arabayı durdurmuştur. Olaydan sonra Bella'dan sürekli özür diler ve onu okul balosuna davet eder fakat Bella reddeder. Ancak Tyler yanlış anlar ve tüm okula Bella'nın baloya onunla geleceğini söyler.

Alacakaranlık'ta Tyler Crowley'i Gregory Tyree Boyce canlandırmıştır.

Lauren Mallory[değiştir | kaynağı değiştir]

Lauren Mallory Bella'nın okulundaki öğrencilerden biridir. Popüler biri olmasına karşın, Bella Forks'a taşındıktan sonra dikkatleri üzerine çekince onu kıskanmış ve seri boyunca ona düşmanca bir tutum sergilemiştir. Tyler'dan hoşlandığı için onun Bella'ya olan yakınlığını da kıskanmıştır. Ayrıca Bella'yı küçümseyici konuşmalarda bulunmaktan da geri kalmaz hatta Bella bunları duyar.

Filmde Lauren karakteri Jessica Stanley ile birleştirilmiştir ve karakteri Anna Kendrick canlandırmıştır.[27]

Mike Newton[değiştir | kaynağı değiştir]

Mike Newton Bella'nın okul arkadaşlarından biridir. Ailesinin bir dış giyim mağazası vardır. Bella okula ilk geldiğinde ona çok kibar davranmış ve ondan hoşlanmıştır ancak Bella ona hiçbir zaman karşılık vermemiştir. Alacakaranlık'ta sevimli, bebek yüzlü, sarı saçlı olarak tasvir edilir. Yeni Ay'da Bella ve Jacob ile birlikte sinemaya gitmiş ve Jacob'la sık sık rekabet etmeye çalışmıştır.İlk kitapta Jessica ile çıkmış daha sonra ayrılmışlardır ancak Şafak Vakti'nde yeniden birliktelerdir. Edward ve Bella'nın düğününde hala Bella ile ilgili şeyler düşündüğü için Edward'tı kızdırmıştır.

Seride Mike Newton'u Michael Welch canlandırmıştır.[6][28]

Jessica Stanley[değiştir | kaynağı değiştir]

Jessica Stanley Bella'nın okul arkadaşı ve Forks'ta ilk arkadaşıdır. Cullenlar'ı ona ilk tanıtan kişidir. Bella'nın kişiliğindense onun popülerliğiyle daha çok ilgilidir ve bazen Mike'in ona olan ilgisini kıskanmaktadır. Geceyarısı Güneşi'nde Edward, Jessica'nın düşüncelerinde, onun içinde içe Bella hakkında kötü şeyler olduğunu ve Bella'yla yalnızca onun popülerliği için arkadaş olduğunu duyduğunu söyler.[29] Jessica kitapta minyon tipli, koyu kıvırcık saçlı ve geveze biri olarak tasvir edilir. Yeni Ay'da Bella Edward'tın gidişi yüzünde depresyona girip, etrafındakilerle olan iletişimi kesince Jessica ile de arası bozulur ama Tutulma'da mezuniyet sırasında iyi bir şekilde arkadaşlıkları biter. Şakak Vakti'de Mike ile beraber Bella'yla Edward'tın düğününe katılır. Kitabın aksine Tutulma filminde mezuniyet konuşmacısı Jessica olarak görünür.

Seride Jessica Stanley karakteri Anna Kendrick tarafından canlandırılmıştır.[30][31][32]

Angela Weber[değiştir | kaynağı değiştir]

Angele Weber Bella'nın okul arkadaşlarından biridir. Kitapta uzun boylu, sessiz, sakin ve çok kibar biri olarak tasvir edilir. Açık kahverengi saçlı ve kahverengi gözlüdür. Geceyarısı Güneşi'nde yazıldığına göre, Angele Bella'nın okuldaki ilk tanıştığı kişilerdendir ama popüler olmak için onun arkadaşlığını istismar etmemiştir.[29] Karakteristik özellikleri Bella tarafından takdir edilir. Angele'nın seride küçük bir rolü vardır ancak Bella'nın en yakın olduğu insan arkadaşıdır. Erkek arkadaşı Ben Cheney ile güçlü bir ilişkisi vardır. Şafak Vakti'nde Bella'yla Edward'tın düğününde Bella'nın çiçeğini yakalar.

Serinin ilk üç filmi Alacakaranlık, Alcakaranlık Efsanesi: Yeni Ay ve Alacakranlık Efsanesi: Tutulma filmlerinde yer alan Angela Weber karakterini Christian Serratos canlandırmıştır.[18][31]

Eric Yorkie[değiştir | kaynağı değiştir]

Eric Yorkie Bella'nın okul arkadaşıdır. Bella okula geldiği ilk gün onunla tanışmıştır. Eric kitapta aşırı yardımsever, uzun boylu açık tenli, siyah yağlı saçlı olarak tasvir edilmektedir. Alacakaranlık'ta ilk başta o da Mike gibi Bella'dan hoşlanmıştır. Hatta onun okul balosuna davet etmiş ancak Bella teklifi reddetmiştir. Bunun üzerine Eric Angela Weber'la gitmiştir. Tutulma'da mezuniyetlerinde bir konuşma yapmıştır.

Serinin ilk üç filmi Alacakaranlık, Alcakaranlık Efsanesi: Yeni Ay ve Alacakranlık Efsanesi: Tutulma filmlerinde yer alan Eric Yorkie karakterini Justin Chon canlandırmıştır.[30][31]

Emily Young[değiştir | kaynağı değiştir]

Emily Young Sam Uley'in nişanlısı ve Leah'la Seth Clearwater'ın kuzenidir. Kitapta siyah saçlı, hafif bronz tenli olarak tasvir edilir. Yüzünde, yüzünün neredeyse yarısını kaplayan, Sam'in kontrolünü kaybettiği bir anda ona pençesiyle vurarak oluşturduğu yara izi vardır. Leah'la kuzen olmalarına rağmen kardeş gibilerdir. Sam Leah ile birlikteyken bir gün La Push'a ziyarete gelmiş o sırada Sam ona mühürlenmiştir. Emily ilk başlarda bu duruma öfkelense de daha sonra o da bunu kabul etti.

Emily neşeli ve arkadaş canlısı biridir, Bella ile Yeni Ay'da arkadaş olmuştur. Yüzünün bir tarafına derin yara izleri bırakmış olmasına rağmen Sam'e kızgın değildir. Emily kurt adam takımını ailesi olarak görür, onlara evini açar, yemek pişirir.

Alacakaranlık Efsanesi: Yeni Ay[15] ve Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma' Emily karakterini Tinsel Korey canlandırmıştır.

Sue Clearwater[değiştir | kaynağı değiştir]

Sue Clearwater Harry'nin Yeni Ay'da kalp krizi geçirip ölmesinden sonra dul kalan eşi. Her ikisi de kurt adam olan Seth ve Leah'ın annesidir. Şafak Vakti'nde Bella'nın evlenip evden taşınması üzerine Charlie'ye yemek yapmada yardımcı olmuş ve onunla daha çok zaman geçirmeye başlamıştır. Romanın sonlarına doğru ise aralarında bir yakınlaşma olmuştur.

J. Jenks[değiştir | kaynağı değiştir]

Jason Jenks (diğer adıyla Jason Scott) orta yaşlı, sahte belgeler hazırlayan dolandırıcı bir avukattır. Alice Renesmee ve Jacob'ın Volturi'den kaçabilmesi için Bella'yı ona göndermiştir. Daha önce birkaç kez Jasper ile çalışmıştır. Bella Jenks'ten Renesmee ve Jacob için doğum belgesi, pasaport ve sürücü belgesi ister.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Personal Correspondence #5 | Twilight Lexicon". Twilightlexiconblog.com. 11 Mart 2006. 20 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2010. 
  2. ^ Perlroth, Nicole (14 Nisan 2010). "Blood Money". Forbes. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2012. 
  3. ^ a b c d e Carroll, Larry (19 Şubat 2008). "'Twilight' Character Film Portrayals". MTV. Viacom. 25 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2008. 
  4. ^ "Cullen, Emmett | Twilight Lexicon". Twilightlexiconblog.com. 10 Mart 2006. 9 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2010. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2012. 
  6. ^ a b c d Carroll, Larry (14 Şubat 2008). "'Twilight' Finds Its Latest Victims: Nikki Reed, Rachelle Lefevre Added To Cast". MTV. Viacom. 19 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2008. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2012. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2012. 
  9. ^ "BookStories Interview with Stephenie Meyer". BookStories. 26 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2008. 
  10. ^ Murray, Rebecca. "Interview with Twilight Author Stephenie Meyer". About.com. 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2010. 
  11. ^ "Stephenie Meyer website; Twilight movie". 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2008. 
  12. ^ Şafak Vakti, sayfa 743
  13. ^ "Twilight Series | Breaking Dawn FAQ". StephenieMeyer.com. 12 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2010. 
  14. ^ Denise Martin (8 Ağustos 2008). "'Twilight': Stephenie Meyer lets her inner fangirl loose at the 'Breaking Dawn' concert series". Los Angeles Times. 21 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2008. 
  15. ^ a b c "Summit Entertainment Starts Production on The Twilight Saga: New Moon". Summit Entertainment. 15 Nisan 2009. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2009. 
  16. ^ "Summit Entertainment Starts Production on The Twilight Saga: Eclipse". Summit Entertainment. 18 Ağustos 2009. 3 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2009. 
  17. ^ Steven Zeitchik (29 Temmuz 2009). "Howard to replace Lefevre in 3rd 'Twilight' film". Reuters. 2 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2009. 
  18. ^ a b c d "Full Cast & Crew". 17 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2008. 
  19. ^ Tanner Stransky (17 Temmuz 2009). "'Twilight' third pic 'Eclipse' begins casting with Australian unknown Xavier Samuel". Entertainment Weekly. 18 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2009. 
  20. ^ "Jodelle Ferland as Bree Tanner on Twilight Saga: Eclipse". 3 Mayıs 2010. 11 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2010. 
  21. ^ a b c Susan Wloszczyna (21 Nisan 2009). "Wanted: Birth and brawn". USA Today. 12 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2009. 
  22. ^ Jenny Davies. "Meet the New New Moon Cast – Wolf Pack". ReelzChannel. 7 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2009. 
  23. ^ Alex Meraz: Life On The Set Of 'New Moon'. Access Hollywood. 16 Nisan 2009. 2 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2009. 
  24. ^ a b Sperling, Nicole (18 Ağustos 2009). "'Twilight Saga: Eclipse' beings production today". Entertainment Weekly. 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2009. 
  25. ^ "Tyson Beckford Enjoying Men's "Supermodel" Success/"Reno 911's" Lennon Delivers the State of the State". Creators.com. 25 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2010. 
  26. ^ "Twilight Lexicon | Personal Correspondence #7". Twilightlexiconblog.com. 26 Mart 2006. 29 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2010. 
  27. ^ Larry Carroll (16 Eylül 2008). "'Twilight' Tuesday: Screenwriter Melissa Rosenberg Was Inspired By 'Brokeback Mountain'". MTV. Viacom. 20 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2009. 
  28. ^ Larry Carroll (10 Haziran 2009). "'Twilight' Stars Reveal Key 'New Moon' Scenes". MTV. Viacom. 13 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2009. 
  29. ^ a b "Midnight" (PDF). 26 Ekim 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2010. 
  30. ^ a b Larry Carroll (7 Şubat 2008). "'Twilight' Gives The Green Light To Anna Kendrick, Justin Chon For Book-Turned-Movie". MTV. Viacom. 25 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2008. 
  31. ^ a b c Jean Bentley (15 Mayıs 2009). "'New Moon': 26 Pics from the Set". Entertainment Weekly. 19 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2009. 
  32. ^ Jen McDonnell (1 Kasım 2009). "Interview: New Moon's Humans Keep It Real". Calgary Herald. Canwest Publishing Inc. 6 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]