2023 Erzurum olayları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2023 Erzurum olayları
BölgeYakutiye, Erzurum
Koordinatlar39°54′19.48″K 41°15′59.44″D / 39.9054111°K 41.2665111°D / 39.9054111; 41.2665111
Tarih7 Mayıs 2023
18:00
HedefEkrem İmamoğlu ve toplanan kalabalık
Saldırı türü
Taşlı saldırı
Yaralı12
İşleyenMHP ve HÜDA-PAR'lı gruplar (iddia edilen)
Katılan200 (iddia edilen)

7 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum ilinde gerçekleştirmesi planlanan mitingine taşlı saldırı yapıldı. Tahmini 200 kişinin gerçekleştirdiği saldırılarda sonucu toplam 12 kişi yaralandı.[1][2] İmamoğlu saldırı sonucu mitingini yarıda kesmek zorunda kaldı ve konuşma yapacağı otobüs hasar aldı.[3]

Olay sonucu İmamoğlu, önlem alınmadığını söyleyerek Erzurum Valisini eleştirdi.[4] Ayrıca Vali ve Emniyet hakkında dava açacağını belirtirken, olay yerini yaralıları görene kadar terk etmeyeceğini söyledi.[1] Daha sonra İmamoğlu Sabiha Gökçen Havalimanına doğru yola çıktı.[5]

Öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Olaylar öncesinde Erzurum'da bulunan yolcu otobüsleri belirlenen miting alanına park ederek orada miting yapılmasına engel oldu.[6] İmamoğlu bu olay hakkında "Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bu nezaketsizliğin kara lekesini ömrünün sonuna kadar taşıyacaksın” dedi ve "Erzurumluları Havuzbaşı Kent Meydanı’na bekliyorum" diyerek orada miting yapacağını söyledi.[7] Gelen tepkiler sonrası otobüsler alandan çekildi ve belediye başkanı Sekmen, "Cumhuriyet Halk Partisi, İl Seçim Kurulu tarafından belirlenen miting alanını dolduramayacağını anladığından sağı solu karalayarak ‘Miting yapmamıza izin verilmiyor’ imajını oluşturmaktadır. Miting alanı müsaittir ve ilgili makamlardan izin alınarak isteyen parti miting yapabilir." diyerek CHP tarafından dile getirilen iddiaları yalanladı.[1]

Saldırıdan 2 gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erzurum Mitingin'de "Benim Hınıslı kardeşim imanlıdır, inançlıdır, Hınıslı kardeşim bu imansızlara, bu kitapsızlara, bu ezansızlara artık ‘Haydi buradan’ demeyecek mi?" demesi saldırıdan sonra gündem oldu.[8]

Saldırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekrem İmamoğlu, kalabalığa karşı konuşma yaparken arkasında bulunan[1] provokatör grup otobüse karşı taş attı. Otobüs arkasında bulunan polisler ise sokakta kordon oluşturmuştu.[9]

İmamoğlu toplanan kalabalığa karşı "Bir avuç insan, ne yazık ki kalplerini buzla kaplatmış olabilir. Siz onlara asla aldırış etmeyin. Onlar bu yaptıklarına pişman olacaklar." dedi ve sükunet sağlamaya çalıştı.[10]

İmamoğlu, saldırılar devam ederken mitingin güvenliğini sağlamakla görevli polislere Polisler, 200 kişiyi seyrediyorsunuz diyerek taşlar atılırken dakikalar boyunca saldırganlara karşı tepkisiz kalmasını eleştirdi. İmamoğlu otobüsün çatısından içine doğru indiğinde, otobüs yavaşça hareket etmeye başladı. Bu sırada polislerin meydanın güvenliğini sağlamasına kadar meydandan ayrılmayacağını belirtti ve otobüsü durdurttu. İmamoğlu konuşmasının devamında Erzurum valisi, büyükşehir belediye başkanı ve emniyet müdürü hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti. İmamoğlu otobüsle miting alanından ayrılırken otobüsün etrafındaki TOMA'lar tazyikli su sıkarak saldırganları uzaklaştırmaya çalıştı.[11]

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Erzurum valisi, olay sonrası miting öncesi hazırlıklara ilişkin "Gerekli tedbirleri aldık, binin üzerinde polis vardı" diye açıklama yaptı.[12] İmamoğlu, Erzurum valisi ile telefonda konuştu. Erzurum valisinin konuşmalarına cevaben telefonda "Sizi Erzurumlular adına kınıyorum. Beni daha fazla yormayın. Bana tedbirleri aldım ama üzgünüm derseniz bunu söylerim size. Ama ben tedbir alamadım, gereğini yapacağım derseniz... Ağır mı konuşuyorum, sen dua et ki ben böyle konuşuyorum sayın Valim" diye belirtti.[13]

Olaylardan sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Erzurum halkına provokatör diyen Ekrem İmamoğlu’nun kendisi provokatördür. Bu provokasyonu adım adım nasıl hazırladığını tek tek açıklayacağım" dedi.[14] Gece saatlerinde İstanbul'a gelen Ekrem İmamoğlu toplanan kalabalığa açıklama yaparken, Soylu'ya karşı "Utanmaz adam, iftiracı, yalancı. Bu adam gözü dönmüş şekilde, gözü fırfır dönerek konuşuyor. Ahlakını yitirmiş bir adam." dedi ve eleştirdi. O sırada kalabalık hükümeti eleştiren sloganlar attı.[15]

AKP Erzurum Milletvekili adayı Mehmet Emin Öz ise sosyal medyadan "Sen Her Övgüye Layıksın Erzurum" paylaşımı yaptı, tepkiler geldikten sonra sildi. Aynı saatlerde eski Erzurum Milletvekili Selami Altınok'da "Evladım anasız büyür de vatansız büyüyemez" diyen Nenehatun'ların şehridir Erzurum" paylaşımı yaptı ve gelen tepkiler sonrası sildi.

Gece saatlerinde ise ellerinde Devlet Bahçelinin resmi bulunan bir grup İYİ Partinin afişlerine sokak ortasında saldırdı,[16] diğer bir grup ise Erzurum'da bir binayı taşladı ve gerginlik gece yarısına kadar sürdü.[17]

Yaşanan olaylara bir askerin de katıldığı belirlendi. Milli Savunma Bakanlığı askeri belirledikten sonra sözleşmesini feshetti ve şahıs gözaltına alındı.[18] Bu şekilde toplam 21 kişiden 16 'sı gözaltına alınmış oldu ve birisinin FETÖ'ya üye olduğu anlaşıldı.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı paylaşımda, "Mafyalar, militanlar, SADAT’çılardan, Sinan Ateş’i öldüren torbacılardan, beşli çetelerden, domuz bağcılardan oluşan bir militarist koalisyon var. Bugün Ekrem başkanımıza saldıranlar bunlar. Amaçları insanlarımızı korkutmaktır. Sandıktan uzak tutmaktır. Türkiye makul çoğunluğun ülkesi. Çoğunluk bu kötülüğü bitirecek. Sevgili vatandaşlarım. 14 Mayıs’a odaklanın. Başka her şey teferruattır. Sakın kızmayın, sakın küsmeyin. İnsanınızı sevin, bağrınıza basın. O terör gruplarını kahreden de tam olarak budur. Ekrem evladıma da geçmiş olsun. Ülkeye değişim getirmenin bir bedeli vardır bunu da ödemeye hepimiz hazırız" dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Sevgili İstanbullular, sizleri 20.15’ten itibaren Sabiha Gökçen Havalimanı'na bekliyoruz. Ekrem İmamoğlu'nu karşılamak ve yapılanlara karşı kardeşçe duruş sergilemek üzere.. Bizler kardeşlik için, kucaklaşma için geliyoruz. Sağduyuyla provokasyonları boşa çıkaracağız." dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Devletin imkânlarıyla demokrasiye ket vurmaya çalışanlar şunu iyi bilsin ki; Millet iradesini ne taşla ne de kurşunla durduramazsınız. Ne Ekrem kardeşimi, ne beni, ne de Millet İttifakı'nın hiçbir üyesini bu şekilde korkutamazsınız. Biz bu seçimi sükûnetle kazanacağız." dedi.[19]

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, "Erzurum'da Sayın Ekrem İmamoğlu'na yönelik gerçekleştirilen provakatif saldırıyı kınıyorum. Savaşa değil seçime giriyoruz. Bu tür provokasyonlara asla boyun eğmeyeceğiz!" dedi.[20]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Erzurum: İmamoğlu'na otobüs üzerinde taşlarla saldırıldı, miting yarıda kaldı". BBC News Türkçe. 7 Mayıs 2023. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  2. ^ "İmamoğlu'nun Erzurum mitingine saldırı". www.sozcu.com.tr. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  3. ^ odatv4.com. "Erzurum'da provokasyon... Taşlı saldırı". www.odatv4.com (İngilizce). 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  4. ^ "İmamoğlu'nun Erzurum mitinginde toplananlara taşlı saldırı". euronews. 7 Mayıs 2023. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Kaftancıoğlu tüm İstanbulluları havalimanına çağırdı: 'İmamoğlu'nu karşılamak için...'". www.cumhuriyet.com.tr. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  6. ^ "Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitingini engellemek için meydana belediye otobüsleri doldurdular". Yeniçağ Gazetesi. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  7. ^ "İmamoğlu'nun mitingi belediye otobüsleriyle engellendi". www.diken.com.tr. 7 Mayıs 2023. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  8. ^ "Erdoğan hedef göstermişti: İmamoğlu'nun Erzurum mitingine taşlı saldırı!". birgun.net. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  9. ^ Merkezi, Haber (7 Mayıs 2023). "İmamoğlu'na Erzurum'da taşlı saldırı". Medyascope. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  10. ^ "İmamoğlu'nun Erzurum mitingine taşlı saldırı". www.haberturk.com. 7 Mayıs 2023. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  11. ^ "İmamoğlu'nun Erzurum mitinginde provokasyon: Taşlı saldırı sebebiyle miting yarıda kesildi". 7 Mayıs 2023. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  12. ^ "Vali Memiş: "Gerekli tedbirleri aldık, binin üzerinde polis vardı"". 7 Mayıs 2023. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  13. ^ "İmamoğlu'ndan 'Ağır konuşuyorsun' diyen Erzurum Valisi'ne: Sen dua et ben böyle konuşuyorum". 7 Mayıs 2023. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  14. ^ "SON DAKİKA | Erzurum'da miting provokasyonu! Bakan Soylu'dan flaş açıklama: Provokatör İmamoğlu'dur". Sabah. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  15. ^ "Son Dakika: Saldırıya uğrayan İmamoğlu, Bakan Soylu'ya sert sözlerle yüklendi". Son Dakika. 7 Mayıs 2023. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  16. ^ Azak, Letisya (7 Mayıs 2023). "Erzurum'da İmamoğlu'na taşlı saldırı sonrası MHP'lilerden İYİ Parti afişlerine provokasyon!". Tele1. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  17. ^ "Erzurum'da sokaklarda slogan atarak dolaşan grup bir binayı taşladı". Twitter. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  18. ^ Haber7. "MSB: Erzurum'daki olaylara karışan uzman çavuşun sözleşmesi feshedildi". Haber7. 9 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2023. 
  19. ^ "İmamoğlu'na saldırıya siyasetçilerden tepki: 'Korkutamazsınız'". 5 Temmuz 2023. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  20. ^ Mynet. "Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitingine taşlı saldırı! Siyasilerden peş peşe tepkiler geldi: 14 Mayıs'a odaklanın..." Mynet Haber. 7 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023.