Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası ve Şampiyonlar Ligi'ni kazanan teknik direktörler listesi, belirtilen kupaları teknik direktör olarak kazanan isimlerin yer aldığı listedir. İspanyol teknik direktör José Villalonga Llorente, Real Madrid'in teknik direktörü olarak 1955-56 sezonunda UEFA Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazanmış ve bu başarıya ulaşan ilk teknik direktör olmuştur. 1970 ve 80'lerde İngiliz kulüpleri ve dolayısıyla İngiliz teknik direktörler kupayı domine etmiş, buna rağmen İtalyan teknik direktörler on kezle en fazla şampiyonluk görenler olmuşlardır.

1992-93 sezonunda kupada bir takım format değişikliğine gidilmiş ve ismi UEFA Şampiyonlar Ligi olarak yenilenmiştir. Bu yenilenmeden sonraki ilk final olan 1993 finalinde[1] Belçikalı Raymond Goethals Olimpik Marsilya'yı şampiyon yaparak kupanın yeni formatında şampiyonluk yaşayan ilk teknik direktör olmuştur.

1976-77, 1977-78 ve 1980-81 sezonlarında Liverpool ile üç kez şampiyonluk yaşayan Bob Paisley ve 2002-03, 2006-07 ve 2013-14 sezonlarında Milan ve Real Madrid ile birlikte şampiyonluğa ulaşan Carlo Ancelotti, kupayı en fazla kazanan teknik direktörlerdir. Bunun yanında 16 teknik direktör de kupada iki kez şampiyonluğa ulaşmıştır. Miguel Muñoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff, Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard ve Josep Guardiola hem futbolcu hem de teknik direktör olarak şampiyonluk yaşayan ender kişilerdendir.[2][3] Kupayı iki farklı kulüpte kazanmayı başaran sadece üç teknik direktör vardır. Ernst Happel, 1970'te Feyenoord ve 1983'te Hamburg'la; Ottmar Hitzfeld, 1997'de Borussia Dortmund ve 2001'de Bayern Münih'le; José Mourinho, 2004'te Porto ve 2010'da İnter'le şampiyonluğa ulaşmıştır.

Ayrıca hem FIFA Dünya Kupası hem de UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çalıştırdığı takımlarla şampiyon olan iki teknik direktör vardır; bu isimler Marcello Lippi ve Vicente del Bosque'dir. Ve yalnızca bir teknik direktör hem Avrupa Futbol Şampiyonası hem de UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşamıştır. O kişi de 1964'te o zamanki ismiyle Avrupa Uluslar Kupası'nı İspanya ile kazanan José Villalonga Llorente'dir.

Yıllara göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Arrigo Sacchi, 1989 ve 1990 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Ottmar Hitzfeld, 1997 ve 2001 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Alex Ferguson, 1999 ve 2008 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Vicente del Bosque, 2000 ve 2002 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Carlo Ancelotti, 2003, 2007 ve 2014 yıllarının kazanan teknik direktörü.
José Mourinho, 2004 ve 2010 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Josep Guardiola, 2009 ve 2011 yıllarının kazanan teknik direktörü.
Giovanni Trapattoni, 1985 yılının kazanan teknik direktörü.
Guus Hiddink, 1988 yılının kazanan teknik direktörü.
Johan Cruyff, 1992 yılının kazanan teknik direktörü.
Fabio Capello, 1994 yılının kazanan teknik direktörü.
Final Şamp. teknik direktör Kulüp Not
1956 İspanya Villalonga, JoséJosé Villalonga İspanya Real Madrid [4]
1957 İspanya José Villalonga Llorente İspanya Real Madrid [4]
1958 Arjantin Carniglia, LuisLuis Carniglia İspanya Real Madrid [4]
1959 Arjantin Luis Carniglia İspanya Real Madrid [4]
1960 İspanya Muñoz, MiguelMiguel Muñoz İspanya Real Madrid [4]
1961 Macaristan Guttmann, BélaBéla Guttmann Portekiz Benfica [4]
1962 Macaristan Béla Guttmann Portekiz Benfica [4]
1963 İtalya Rocco, NereoNereo Rocco İtalya Milan [4]
1964 Arjantin Herrera, HelenioHelenio Herrera İtalya İnter [4]
1965 Arjantin Helenio Herrera İtalya İnter [4]
1966 İspanya Miguel Muñoz İspanya Real Madrid [4]
1967 İskoçya Stein, JockJock Stein İskoçya Celtic [5]
1968 İskoçya Busby, MattMatt Busby İngiltere Manchester United [6]
1969 İtalya Nereo Rocco İtalya Milan [4]
1970 Avusturya Happel, ErnstErnst Happel Hollanda Feyenoord [7]
1971 Hollanda Michels, RinusRinus Michels Hollanda Ajax [8]
1972 Romanya Kovács, ŞtefanŞtefan Kovács Hollanda Ajax [4]
1973 Romanya Ştefan Kovács Hollanda Ajax [4]
1974 Almanya Lattek, UdoUdo Lattek Almanya Bayern Münih [9]
1975 Almanya Cramer, DettmarDettmar Cramer Almanya Bayern Münih [4]
1976 Almanya Dettmar Cramer Almanya Bayern Münih [4]
1977 İngiltere Paisley, BobBob Paisley İngiltere Liverpool [4]
1978 İngiltere Bob Paisley İngiltere Liverpool [4]
1979 İngiltere Clough, BrianBrian Clough İngiltere Nottingham Forest [4]
1980 İngiltere Brian Clough İngiltere Nottingham Forest FC [4]
1981 İngiltere Bob Paisley İngiltere Liverpool [4]
1982 İngiltere Barton, TonyTony Barton İngiltere Aston Villa [10]
1983 Avusturya Ernst Happel Almanya Hamburg [11]
1984 İngiltere Fagan, JoeJoe Fagan İngiltere Liverpool [12]
1985 İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni İtalya Juventus [13]
1986 Romanya Jenei, EmerichEmerich Jenei Romanya Steaua Bükreş [14]
1987 Portekiz Jorge, ArturArtur Jorge Portekiz Porto [15]
1988 Hollanda Hiddink, GuusGuus Hiddink Hollanda PSV Eindhoven [16]
1989 İtalya Sacchi, ArrigoArrigo Sacchi İtalya Milan [4]
1990 İtalya Arrigo Sacchi İtalya Milan [4]
1991 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Petrović, LjupkoLjupko Petrović Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Kızılyıldız [17]
1992 Hollanda Cruyff, JohanJohan Cruyff İspanya Barcelona [18]
1993 Belçika Goethals, RaymondRaymond Goethals Fransa Marsilya [19]
1994 İtalya Capello, FabioFabio Capello İtalya Milan [20]
1995 Hollanda Gaal, Louis vanLouis van Gaal Hollanda Ajax [21]
1996 İtalya Lippi, MarcelloMarcello Lippi İtalya Juventus [22]
1997 Almanya Hitzfeld, OttmarOttmar Hitzfeld Almanya Borussia Dortmund [4]
1998 Almanya Heynckes, JuppJupp Heynckes İspanya Real Madrid [23]
1999 İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson İngiltere Manchester United [24]
2000 İspanya del Bosque, VicenteVicente del Bosque İspanya Real Madrid [4]
2001 Almanya Ottmar Hitzfeld Almanya Bayern Münih [4]
2002 İspanya Vicente del Bosque İspanya Real Madrid [4]
2003 İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti İtalya Milan [25]
2004 Portekiz Mourinho, JoséJosé Mourinho Portekiz Porto [26]
2005 İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez İngiltere Liverpool [27]
2006 Hollanda Rijkaard, FrankFrank Rijkaard İspanya Barcelona [28]
2007 İtalya Carlo Ancelotti İtalya Milan [29]
2008 İskoçya Alex Ferguson İngiltere Manchester United [30]
2009 İspanya Guardiola, JosepJosep Guardiola İspanya Barcelona [31]
2010 Portekiz José Mourinho İtalya İnter [32]
2011 İspanya Josep Guardiola İspanya Barcelona [33]
2012 İtalya Roberto Di Matteo İngiltere Chelsea [34]
2013 Almanya Jupp Heynckes Almanya Bayern Münih [35]
2014 İtalya Carlo Ancelotti İspanya Real Madrid

Birden fazla kazanan teknik direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Ülke Teknik direktör Şampiyon Finalist Şampiyon olduğu yıl(lar) Finalist olduğu yıl(lar) Şampiyon olduğu kulüp(ler)
1 İtalya Carlo Ancelotti 3 1 2003, 2007, 2014 2005 Milan, Real Madrid
2 İngiltere Bob Paisley 3 0 1977, 1978, 1981 Liverpool
3 İskoçya Alex Ferguson 2 2 1999, 2008 2009, 2011 Manchester United
İspanya Miguel Muñoz 2 2 1960, 1966 1962, 1964 Real Madrid
5 Almanya Jupp Heynckes 2 1 1998, 2013 2012 Real Madrid, Bayern Münih
Batı Almanya Ottmar Hitzfeld 2 1 1997, 2001 1999 Borussia Dortmund, Bayern Münih
Avusturya Ernst Happel 2 1 1970, 1983 1978 Feyenoord, Hamburg
Arjantin Helenio Herrera 2 1 1964, 1965 1967 Inter
9 İspanya Josep Guardiola 2 0 2009, 2011 Barcelona
Portekiz José Mourinho 2 0 2004, 2010 Porto, Inter
İspanya Vicente del Bosque 2 0 2000, 2002 Real Madrid
İtalya Arrigo Sacchi 2 0 1989, 1990 Milan
İngiltere Brian Clough 2 0 1979, 1980 Nottingham Forest
Almanya Dettmar Cramer 2 0 1975, 1976 Bayern Münih
Romanya Ştefan Kovács 2 0 1972, 1973 Ajax
İtalya Nereo Rocco 2 0 1963, 1969 Milan
Macaristan Béla Guttmann 2 0 1961, 1962 Benfica
Arjantin Luis Carniglia 2 0 1958, 1959 Real Madrid
İspanya José Villalonga 2 0 1956, 1957 Real Madrid
Koyu = Teknik direktörlüğe devam edenler

Ülkelerine göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tabloda teknik direktörlerin milliyetlerine göre şampiyonluk sayılarının istatistiği tutulmuştur.
Milliyet Şampiyonluk
sayısı
 İtalya 11
 İspanya 9
 Almanya 7
 İngiltere 7
 Hollanda 5
 Arjantin 4
 İskoçya 4
 Portekiz 3
 Romanya 3
 Macaristan 2
 Avusturya 2
 Yugoslavya 1
 Belçika 1

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "UC&UCL History". UEFA. 2007-07-02. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/index.html. Erişim tarihi: 2008-03-05. 
  2. ^ "Frank Rijkaard". UEFA. http://web.archive.org/web/20080205090519/http://www.uefa.com/footballeurope/club=50080/coach.html. Erişim tarihi: 2009-05-28. 
  3. ^ "Josep Guardiola". UEFA. http://www.uefa.com/footballeurope/club=50080/coach.html. Erişim tarihi: 2009-05-28. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa "Final facts and figures". UEFA. http://www.uefa.com/competitions/ucl/finals/newsid=421025.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  5. ^ "Celtic adventure reaps reward". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1966/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  6. ^ "Charlton leads United charge". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1967/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  7. ^ "Feyernoord establish new order". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1969/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  8. ^ "Cruyff pulls the strings". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1970/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  9. ^ "Müller ends Bayern wait". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1973/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  10. ^ "Withe brings Villa glory". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1981/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  11. ^ "Magath thunderbolt downs Juve". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1982/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  12. ^ "Kennedy spot on for Liverpool". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1983/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  13. ^ "Football mourns Heysel victims". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1984/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  14. ^ "Steaua stun Barcelona". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1985/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  15. ^ "Futre inspires Porto triumph". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1986/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  16. ^ "PSV prosper from Oranje boom". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1987/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  17. ^ "Crvena Zvezda spot on". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1990/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  18. ^ "Koeman ends Barcelona's wait". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1991/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  19. ^ "Ex-Marseille coach Goethals dies". BBC Sport. 2004-12-06. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/4073899.stm. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  20. ^ "Massaro leads Milan rout". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1993/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  21. ^ "Kluivert strikes late for Ajax". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1994/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  22. ^ "Juve hold their nerve". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1995/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  23. ^ "Seventh heaven for Madrid". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1997/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  24. ^ "Solskjaer answers United's prayers". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1998/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  25. ^ "Shevchenko spot on for Milan". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=2002/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  26. ^ "Porto pull off biggest surprise". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=2003/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  27. ^ "Liverpool belief defies Milan". UEFA. 2006-01-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=2004/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  28. ^ "Ronaldinho delivers for Barça". UEFA. 2006-06-01. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=2005/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  29. ^ "Milan avenge Liverpool defeat". UEFA. 2007-07-18. http://www.uefa.com/competitions/ucl/history/season=1995/intro.html. Erişim tarihi: 2008-03-04. 
  30. ^ "United strike gold in shoot out". UEFA. 2008-05-22. http://www.uefa.com/competitions/ucl/fixturesresults/round=15109/match=301604/report=rp.html. Erişim tarihi: 2008-05-22. 
  31. ^ "Stylish Barcelona take United's crown". UEFA. 2009-05-27. http://www.uefa.com/competitions/ucl/fixturesresults/round=15280/match=302813/report=rp.html. Erişim tarihi: 2009-05-27. 
  32. ^ "Live - Champions League final". BBC Sport. 2010-05-22. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/europe/8698033.stm. Erişim tarihi: 2010-05-22. 
  33. ^ "Guardiola delighted by manner of victory". UEFA. 2011-05-29. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/matches/season=2011/round=2000122/match=2003352/postmatch/quotes/index.html. Erişim tarihi: 2011-05-29. 
  34. ^ "Shoot-out win ends Chelsea's long wait for glory". UEFA. 2012-05-20. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000267/match=2007693/postmatch/report/index.html. Erişim tarihi: 2012-05-20. 
  35. ^ "Jupp Heynckes delighted by manner of victory". UEFA. 2013-05-25. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/matches/season=2013/round=2000372/match=2008372/postmatch/quotes/index.html. Erişim tarihi: 2013-05-25.