Almanya Futbol Federasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Almanya Futbol Federasyonu
KısaltmaDFB
Kuruluş tarihi28 Ocak 1900
ÜyelikFIFA
Üyelik tarihi1904
Bölgesel üyelikUEFA
BaşkanReinhard Grindel

Almanya Futbol Federasyonu (DFB) (Almanca: Deutscher Fußball-Bund), Almanya'da faaliyet gösteren 26 eyalet futbol federasyonunun bir araya gelerek oluşturduğu çatı kuruluştur. Kamu yararına faaliyet gösteren bir dernek statüsündeki kuruluşun yönetim merkezi Frankfurt'tadır.

Almanya Futbol Birliği'nin üyeleri, lig birliği ile 5 bölgesel ve 21 eyalet federasyonunda oluşur ve toplam yaklaşık 7 milyon kayıtlı üye ile dünyanın en büyük ulusal spor kuruluşudur.

Ülkedeki bütün Alman futbol ligleri ve Almanya erkek futbol takımı ile Almanya kadın futbol takımı'ndan sorumludur. FIFA ve UEFA'nın kurucu üyelerindendir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

28 Ocak 1900 tarihinde 86 kulüp tarafından Leipzig'de kuruldu. II. Dünya Savaşı'ndaki ağır mağlubiyet ve DFB'nin 1945 yılında feshedilmesinden sonra, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin futbol kulüpleri 10 Temmuz 1949 tarihinde Stuttgart'ta yeniden bir araya geldiler.

Almanya Futbol Birliği, bugün yaklaşık 26.000 kayıtlı kulüp, toplam 170.000 futbol takımı ve 2 milyondan fazla lisanslı futbolcu ile ve toplamda 6.696.494 üye barındıran dünyanın en büyük spor kuruluşudur. DFB çatısı altında 870.000 kadın üye ve 8600 kadın futbol takımı bulunmaktadır.

1945 ve 1990 yılları arasında Almanya'nın ikiye ayrılması nedeniyle, Batı Almanya'da DFB'nin yanı sıra, "Doğu Almanya" olarak bilinen Almanya Demokratik Cumhuriyeti'nde de bu dönemde "Deutscher Fußball Verband der DDR (DFV)" kuruluşu faaliyet gösterdi. Bu durum, Batı Alman ve Doğu Alman futbol birliklerinin DFB çatısı altında yeniden birleşmesine kadar devam etti.

Resmi maskotu, siyah tüyleri ve sarı gagası olan Paule adında bir kartaldır (26 Mart 2006'dan beri). Belki bu durum, Paul Breitner'e bir ima olabilir.

Başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]