Şablon:GM/2016-01-03

Vikipedi, özgür ansiklopedi
36 Fuji Dağı Manzarası 冨嶽三十六景 (Fugaku Sanjūrokkei) Japon ressam Katsushika Hokusai tarafından yapılmış olan, 46 büyük tahta oymabaskı resminden oluşan ukiyo-e resim serisidir. Seride Fuji Dağı farklı mevsimlerde ve hava şartlarında, çeşitli yerlerden ve uzaklıklardan göründüğü şekilde resmedilmiştir. Seri 1826 ile 1833 yılları arasında oluşturulan 46 baskıdan oluşur. İlk yayınlanan serideki 36 resmin çok popüler olması sonucunda, seriye 10 resim daha eklenmiştir.

Bu seri Fuji Dağı'na odaklanan en ünlü ukiyo-e serisi olsa da, aynı konuda pek çok başka seri de mevcuttur. Hiroshige'nin 36 Fuji Dağı Manzarası ile yine Hokusai'ye ait olan 100 Fuji Dağı Manzarası da bunların arasındadır. Fuji Dağı, kültürel ve dini önemi sebebiyle Japon sanatının en popüler konularından biridir. Bambu Kesicisinin Öyküsü (Japonca: 竹取物語; Taketori Monogatari) isimli 10. yüzyıldan kalma halk öyküsünde bir tanrıçanın hayat iksirini dağın zirvesine sakladığı anlatılır. Bu yüzden de Henry Smith'e göre "Fuji Dağı eskiden beri ölümsüzlüğün sırrının bulunduğu yer olarak görüldü ve bu gelenek Hokusai'nin dağa ilişkin saplantısının da kaynağını oluşturuyordu." Serideki resimler arasında en ünlüsü İngilizcede The Great Wave off Kanagawa (神奈川沖浪裏, Kanagawa Oki Nami Ura) (Kanagawa Açıklarında Büyük Dalga) olarak bilinen resimdir. Resmin isminin daha doğru tercümesi Kangawa Açıkları, Bir Dalganın Sırtı (ya da Altı) şeklindedir. Resimde büyük bir dalga üç tekneyi tehdit ederken Fuji Dağı arka planda yükselmektedir. Genelde tsunami olduğu düşünülse de dalga, aslında muhtemelen büyük bir okyanus dalgasıdır. (Devamı...)


Odoacer (d. 435 - ö. 493), 5. yüzyılda yaşamış İtalya Kralı.

Batı Roma İmparatorluğu'nun son imparatoru olan Romulus Augustus'u 476 yılında düşüren ve imparatorluğu çökerten kumandan olarak ün yapmıştır. Batı Roma İmparatorluğu'na son vererek Orta Çağ'ı başlatan kişi olarak bilinir. Tarihte Romalı olmayıp da tüm İtalya'yı yönetmiş olan tek kraldır. Odoacer'in geçmişi hakkında tam olarak kesin bilgiler bulunmamaktadır. Odoacer'in kabilesinin başında bulunan Edekon, Hun kralı Attila'nın boyunduruğunu kabul etmişti. Ailesinin kökeni tam olarak belli değildir. Kimi kaynaklar Ostrogot asıllı olduğunu savunmaktadır. Özellikle geçmişte Ostrogot kabilelerinde yaşadığına dair önemli deliller bulunuyordu. Aynı yıllarda yaşamış tarihçi Jordanes ise Odoacer'in İtalya kralı olmadan önce, ismi Turcilingi olan, kökeni bilinmeyen bir kavmin lideri olduğundan bahsetmiştir. Turcilingi kavmi hakkında kesin olarak bilinen tek şey Avrupa kökenli bir kavim olmadığıdır. Bu kavmin Hunlar ile beraber Asya'dan gelmiş bir Türk kavmi olabileceği yönünde teoriler de vardır. Odoacer'in aslı hakkında 1946'da "American Historical Review" adlı büyük akademik itibarlı bir tarih akedemik kaynağında Amerikan tarihçileri R.L.Reynolds ve R.E.Lopez diğer bir tez ortaya atmışlardır,. Bu yazarlara göre Odoacer'ın aslı Germen değildir, çünkü bu sözcüğün Germenik dillerde etimolojisi bulunamamıştır. (Devamı...)