Utagawa Hiroshige

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Hiroshige sayfasından yönlendirildi)
Utagawa Hiroşige (Şini-e çizen: III. Utagava Toyokuni)
Oşidori, haiku: Oşidori no Wakaremo mitari Asaaraşi (anlam: Mandarin ördeğinin, ayrılışı göründü, sabahın şiddetli rüzgârı, tahta baskısı)

Utagava Hiroşige (歌川 廣重) asıl ad: Andō Hiroşige (安藤 廣重), (d. 1797 - ö. 12 Ekim 1858), Japon itfaiyeci ve ukiyo-e ustası. Torii Kiyonaga, Suzuki Harunobu (鈴木 春信), Kitagawa Utamaro, Katsuşika Hokusai ve Tōşūsai Şaraku (東洲斎 写楽) ile birlikte "Altı Büyük Ukiyo-e Ustası" 'nın biri olarak sayılır.

Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Edo'da aşağı sınıfı samuray olan Yaçiyosu itfaiye memuru Andō Genemon'un oğlu olarak doğdu. Adı çocukluğunda Tokutarō idi. Büyünce Jūemon ve daha sonra Tokubei olarak değiştirdi. 1809'da itfaiye memuru oldu. 1811'de Utagawa Toyokuni'nin öğrencisi olmak istediyse de kontenjanı dolu olduğu için giremedi ve Utagawa Toyohiro'nun öğrencisi oldu. 1812'de Utagawa Hiroşige adı verildi. 1823'te itfaiye memurluğunu oğlu Andō Çūjiro'ya bırakıp sadece ressam olarak çalışmaya başladı. 1830'da gō'sunu İçiyūsai Hiroşige (一幽斎 廣重) olarak değiştirerek çiçek-kuş çizdi ve 1828'de üstadı Utagawa Toyohiro'nun ölümünden sonra Peyzaja ağırlık verdi. 1832'de gō'sunu İçiryūsai (一立齋) olarak değiştirdi ve 1858'de öldü. Koleradan öldüğü düşünülmektedir. Arkadaşı III. Toyokuni (Utagawa Kunisada) tarafından çizilen Şini-e (死に絵: Ölüme + Resim)'de Jisei no uta (Ölümden önce son olarak yazdığı waka) yer almaktadır.

東路へ筆をのこして旅のそら 西のみ国の名ところを見ん
Azumaci e, Fude o nokoşite, Tabi no sora, Nişi no Mikuni no, Natokoro o min
"Tokaidō'ya, kalemi bırakarak, yolculuğun gökyüzü, batıda bulunan cenneti'nde, gezilecek yerleri göreyim"

Eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Hiroshige Blue"[değiştir | kaynağı değiştir]

Tōkaidō Gojūsan-tsugi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanazawa Hakkei[değiştir | kaynağı değiştir]

Kōshū Nikki ve 36 Fuji Manzarası[değiştir | kaynağı değiştir]

Meişo Edo Hyakkei[değiştir | kaynağı değiştir]

Şūmei[değiştir | kaynağı değiştir]