Şablon:GM/2015-12-07

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[[Ali Sami Yen Spor Kompleksi
Türk Telekom Stadyumu]] İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan çok amaçlı stadyum. Galatasaray'ın iç sahadaki futbol maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. 52.600 seyirci kapasitesine sahip olan stadyum, Atatürk Olimpiyat Stadyumu'ndan sonra seyirci kapasitesi bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci stadyumudur.

İlk olarak 1996 yılında gündeme gelen ancak çeşitli sorunlar nedeniyle yapılamayan ve sonrasında yeri değiştirilen projenin temeli 13 Aralık 2007 tarihinde atıldı. O dönem Şişli'ye bağlı olan günümüzde ise Sarıyer sınırlarında bulunan birbiri ardına dizili üç tepeden Şişli Belediyesince adı Aslantepe olarak değiştirilen 120 dönümlük tepeye inşa edilen Türk Telekom Arena 15 Ocak 2011'de açıldı. Türk Telekom, 2010-11 sezonunun ikinci yarısından itibaren 10 yıllığına stadyuma isim sponsoru oldu.

Türk Telekom Arena toplamda 198 loca ve 4500'den fazla VIP koltuğuna sahiptir. Galatasaray ile Fenerbahçe arasında 18 Mart 2011 tarihinde ligde oynanan ve 52.695 seyircinin izlediği karşılaşma stadyum tarihinin en yüksek seyircili maçı oldu. Aynı zamanda bu karşılaşmada Galatasaray taraftarları 131.76 dB ile "bir stadyumda tezahürat ile ulaşılan en yüksek ses rekorunu" kırarak Guinness Dünya Rekorları'na girdi. Stadyumda en az seyirci katılımının olduğu maç ise 4 Şubat 2015 tarihinde Galatasaray'ın Balçova Yaşamspor ile oynadığı Türkiye Kupası maçında 1.200 seyirci ile gerçekleşti.

Stadyum, Galatasaray'ın iç saha maçlarının yanı sıra bazı organizasyona da ev sahipliği yaptı. 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası organizasyonunun grup ve ikinci tur maçlarının yanı sıra, turnuvanın final müsabakası bu stadyumda oynandı. Türkiye millî futbol takımı da zaman zaman iç saha maçlarını burada gerçekleştirdi. Futbol maçları haricinde stadyum, konser organizasyonları ile çeşitli kutlama ve etkinliklere ev sahipliği yaptı. (Devamı...)


FIFA Dünya Kupası uluslararası alanda futboldan sorumlu en üst düzey seviye olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) üyesi ülkelerin erkek millî takımlarının katılabildiği uluslararası futbol turnuvası. 1930'daki ilk turnuvadan beri, II. Dünya Savaşı sebebiyle gerçekleştirilemeyen 1942 ve 1946 yılları dışında dört yılda bir düzenlenmektedir.

Turnuvanın geçerli statüsünde, turnuva öncesindeki üç yıl boyunca süren eleme aşaması vardır. Günümüz itibarıyla FIFA üyesi 209 ülkenin katılabileceği elemeleri geçmeyi başaran takımlar, FIFA Dünya kupası Finalleri adını taşıyan final aşamasında mücadele eder. Finallerde, o yılın turnuvasına ev sahipliği yapmasından ötürü eleme oynamaksızın direkt olarak katılan ev sahibi ülke veya ülkelerle birlikte toplamda 32 millî takım yer alır. Dörder takımdan oluşan sekiz gruba ayrılan katılımcılar, bu ilk aşamada grubundaki diğer takımlarla birer maç yaptıkları birinci turda yarışır. Grupları ilk iki sırada tamamlayan takımlar, tek maçlı eleme sistemiyle gerçekleştirilen ikinci aşamaya geçer. Final maçını kazanan takım şampiyon olurken üçüncü takımı belirleme amacıyla yarı finalde kaybedenler arasında bir üçüncülük maçı oynanır.

Günümüze kadar düzenlenmiş olan toplam 20 turnuvada 8 farklı takım şampiyonluğa ulaşmıştır. Her turnuvaya katılmış olan tek takım konumundaki Brezilya, kazandığı beş şampiyonluk ile kupanın en başarılı takımıdır. İtalya ve Almanya dörder; Arjantin ve Uruguay ikişer; İngiltere, Fransa ve İspanya ise birer şampiyonluk kazanmıştır. Son şampiyon, 2014'teki turnuvada şampiyon olan Almanya'dır. Günümüzde, Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri sürmektedir (Devamı...)