Çalıklı, Selendi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çalıklı
Harita
Manisa
Manisa
Ülke Türkiye
İlManisa
İlçeSelendi
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam269
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0482
Posta kodu45970
Resmî site
[2]
Çalıklı Köyü
Köy Meydanı

Çalıklı, Manisa ilinin Selendi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Yaklaşık 77 haneden oluşmaktadır. Köylüler, tütüncülük, hayvancılık ve bahçe ürünleri yetiştirmek ile uğraşmaktadır. Kula ve Selendi üzerinden ulaşılabilir. Gediz Nehri'nin Selendi'den geçen kolunun üzerine kurulmuştur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalıklı mahallesi adını köye ilk yerleşen ailenin soyadlarının çalık olması sebebiyle mahallenin adı çalıklı olarak geçmektedeir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Manisa iline 150 km, Selendi ilçesine 15 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin nüfusu 1960 yılında 215’tir.2000 yılına göre ise 265 dir. Diğer köyler gibi mahalleden fazla göç olmamıştır. Mahallede 1990 yılına göre 77 hane bulunmaktadır.

Mahallede: Ercan, Bedenli, Kaya, Karlı, Akkuş, Çalık, Çay, Demirel, Dirhem, Kar, Kaymak, Kırgezen, Sarızeybek ve Yıldız soyadları ve kök aileleri yaşamaktadır.

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 269
1997 268
Mahallede bulunan Antik Yunan mezar taşlarından biri

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin halkı ulaşımını köye ait sürekli gidip gelen bir araçla değil köylüye ait şehre gidip, gelen vasıtalarla sağlamaktadır. Ayrıca Kula-Selendi yol kavşağına yakın olması nedeniyle yoldan gelip geçen araçlarla da ulaşımlarını sağlamaktadırlar. Mahallede traktör kullanımı yaygındır.

ekonomisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Gediz çayına ve Demirköprü Barajı'na dökülen Selendi Çayı kenarında sulanabilen arazileri bulunmaktadır. Bu arazileri köylüyü diğer köylerden ayrıcalık yapan önemli bir unsurdur. Yaz mahsulleri dediğimiz kavun, karpuz, fasulye, sebze ve meyve üretimi yönüyle geçim kaynaklarının önemli bir kısmını teşkil eder. Arpa, buğday, nohut gibi tarım ürünleri yanında tütün üretimi de oldukça geçim kaynağı olarak önemlidir. Mahallenin etrafının bitki örtüsü yönüyle ormanlık ve zenginlik arz etmesi koyun ve keçi üretimi diğer köylere göre daha avantajlıdır. Yeni yeni mahallede inek besiciliği de yapılmaya başlanmıştır. Çam ve pırnar ağaçlarının bol olduğu ormanlık alanla çevrili olan köy orman ürünlerinden de yararlanarak yakacak ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Meyve üretimi de bu mahallede az da olsa yapılmaktadır. Kamyon şöförlüğü de gelir kaynaklarındandır. ayrıca tütün de önemli geçim kaynağıdır

Muhtarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallede bu güne kadar yıllara göre muhtarlık yapan kişiler:

Göreve Başladığı Yıl İsmi
1954 Şükrü Yıldız
1963 Ali Bedenli
1968 Memiş Yıldız
1973 Nazlım Çalık
1977 İsmail Bedenli
1984 Celal Bedenli
1989 İ.Salim Yıldız
1994 Cemil Çay
1997 Mustafa Yıldız
2009 Kemal KARLI
2015 Hikmet Akkuş