İçeriğe atla

İnsan lökosit antijeni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
HLA Lokuslarının haritalanması, kromozom 6'nın İnsan genomu fiziksel haritasına dayanmaktadır.

İnsan lökosit antijeni (HLA), vücudumuzun bağışıklık sistemini düzenleyen ve yabancı maddelere karşı tepki vermemizi sağlayan bir grup protein kompleksidir. Bu antijenler, hücre yüzeyinde bulunan özel proteinlerden oluşur ve genellikle genetik olarak belirlenir. HLA, özellikle beyaz kan hücreleri veya lökositler üzerinde bulunan bu proteinlerin geniş bir ailesini içerir.

HLA çalışma mekanizması

[değiştir | kaynağı değiştir]

HLA'nın temel görevi, kendi hücrelerimizi yabancı maddelerden ayırt etmek ve vücut dışındaki zararlı organizmalara veya hücrelere karşı bağışıklık tepkilerini düzenlemektir. Bu, organ nakilleri gibi durumlarda, alıcı ve verici arasında uyumsuzluk olmaması için büyük önem taşır. HLA uyumsuzluğu, bağışıklık sisteminin nakledilen organı yabancı bir tehdit olarak algılamasına ve reddetmesine neden olabilir.

HLA genleri oldukça çeşitli ve bireyler arasında büyük ölçüde farklılık gösterir. Bu genetik çeşitlilik, bağışıklık sistemimizin geniş bir yelpazede patojenlere karşı etkili olmasını sağlar. HLA, genetik mirasımızın önemli bir parçası olup, aynı zamanda bireyler arasındaki immunolojik uyumsuzlukları belirlemede kritik bir rol oynar.[1]

HLA genleri, genomdaki en polimorfik genlerdir. En önemli kullanım yeri doku ve organ transplantasyonlarında, doku uygunluğunun araştırılmasıdır. Son zamanlarda üzerinde en çok çalışılan konu HLA antijenlerinin hastalıklarla olan bağlantısıdır. Belirli HLA tipleri bazı hastalıklarda yüksek sıklıkta görülmektedir.[2]

  1. ^ Jr, Charles A. Janeway; Travers, Paul; Walport, Mark; Shlomchik, Mark J.; Jr, Charles A. Janeway; Travers, Paul; Walport, Mark; Shlomchik, Mark J. (2001). Immunobiology. 5th. Garland Science. ISBN 978-0-8153-3642-6. 17 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2024. 
  2. ^ Özbolat, Gülüzar; Yenilmez, Ebru Dündar; Tuli, Abdulah (30 Ekim 2014). "İnsan Lökosit Antijenleri, Yapı ve İşlevleri". Arşiv Kaynak Tarama Dergisi. 23 (3): 387-397. doi:10.17827/aktd.97054. ISSN 1300-3755. 13 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2024.