Üçgen piramit moleküler geometri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Üçgen piramit molekül geometrisi
ÖrnekNH3
Nokta grubuC3v
Koordinasyon numarası3
Bağ açıları90°<θ<109.5°
μ (Polarite)>0

Kimyada üçgen piramit, apekste bir atomun ve dört yüzlüyü andıran üçgen temelin köşelerinde üç atomun bulunduğu moleküler geometridir (dörtyüzlü moleküler geometri ile karıştırılmamalıdır). Köşelerdeki üç atomun hepsi aynı olduğunda, molekül C3v nokta grubuna aittir. Üçgen piramit geometrisi olan bazı moleküller ve iyonlar; azot grubu hidritler (XH3), ksenon trioksit (XeO3), klorat iyonu ClO3- ve sülfit iyonu SO3−2. Organik kimyada, üçgen piramit geometriye sahip moleküller bazen sp3 hibridize olarak açıklanmaktadır. AXE yöntemi için Vsepr teori sınıflandırması AX3E1'dir.

Fosfin, trigonal piramidal geometrili bir molekül örneği.

Amonyakta üçgen piramidal geometri[değiştir | kaynağı değiştir]

Amonyak içinde azot, oktet sayısını tamamlamak üzere 5 değerlik elektrona ve kendisine bağlı üç hidrojen atomuna sahiptir. Bu normalde her bir bağ açısı cos-1(-1/3) ≈ 109.5 ° olan dörtyüzlü geometri ile sonuçlanacaktır. Fakat, üç hidrojen atomu, elektronun yalın çifti tarafından, geometrinin 107°'lik bir açıyla bir üçgen piramit (normal 3-yüzlü piramit) ile bükülecek şekilde itilir. Bunun aksine, boron triflorür üçgen düzlemsel geometriye sahiptir çünkü borda amonyakta olduğu gibi atomların itilmesine sebep olacak elektron yalın çifti bulunmaz. Amonyakta trigonal piramit hızlı azot tersinimine uğrar.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Cleeton, C. E.; Williams, N. H. (1934). "Electromagnetic Waves of 1.1 cm Wave-Length and the Absorption Spectrum of Ammonia". Phys. Rev. 45: 234. Bibcode:1934PhRv...45..234C. doi:10.1103/PhysRev.45.234.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]