Rua: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Mjbmrbot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Ekleniyor: sh:Rugila
38. satır: 38. satır:
[[pl:Ruas]]
[[pl:Ruas]]
[[pt:Ruga]]
[[pt:Ruga]]
[[sh:Rugila]]
[[sr:Руга]]
[[sr:Руга]]
[[sv:Rua]]
[[sv:Rua]]

Sayfanın 20.50, 28 Mart 2011 tarihindeki hâli

Boş kaynak (yardım)  Rua, Rona ya da Ruga, Hun İmparatorluğu'nun hükümdarı. (Bleda ve Attila'nın amcası).

425 -435 yılarında Hunlar'ın başkanı olarak hüküm sürdü. 425 yılında kurulan kurultayda büyük kardeşi Oktar Hun Devleti'ni başarız yönetme sebepi sonucu düşürüldü ve devlet yönetme yetkisi kurultayda genç kardeşi Rua'ya geçti.

432 yılında romalı ordukomutanı Aëtius' a sığınma hakkı verdi. Sonra Aëtius Ruganın yardımı ile Batı Roma İmparatorluğu'nun başkanı oldu. Aëtius bu yardıma karşılık olarak Hunlara Pannonia bölgesini verdi.

Rua döneminde Batı Roma İmparatorluğu ile iyi ilişkiler kurulmuştur. Diğer taraftan Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) üzerine fazlaca baskı uygulanmıştır. Hatta Bizans ağır bir vergi karşılığında barışa zorlanmıştır. Bizans'ı ilk kez yıllık vergiye bağlayan Hun hükümdarı Rua olmuştur. Bu Hunlar'ın Bizans'a karşı siyasal üstünlük sağlamıştır. Rua'dan sonra devletin başına Attila geçmiştir.

Rua'nın diğer kardeşleri Muncuk, Aybars ve Oktar idi. Attila'nın ölmünunden sonra taht kavgaları başlamıştır. Attila'nın amcası olan Muncuk öldüğünde merkezde Rua, diğer iki kardeş ise devletin Doğu ve Batı kanatlarının başında hüküm sürmüştür.

Hunca'da erkek geyik, karaca anlamına gelmektedir. Moğolcada ise aynı anlama gelen kelime "hona"dır. Türkiye'de öztürkçecilik hareketleri döneminde türkçeleştirilerek "Rona" haline getirilmiş bir erkek ismidir.

(bkz: Rona Serozan) (bkz: Rona Yırcalı) (bkz: Rona Aybay) (bkz: Aliye Rona)