Optik fiber: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Zehranur (mesaj | katkılar)
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
27. satır: 27. satır:


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
{{commonscat-ufak|Optical fibers}}
* İngilizce Vikipedideki [http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Optical_fiber&oldid=183589486 11 Ocak 2007 tarihli Fiberoptik] maddesi
* İngilizce Vikipedideki [http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Optical_fiber&oldid=183589486 11 Ocak 2007 tarihli Fiberoptik] maddesi
{{kaynakça}}



{{commonscat-ufak|Optical fibers}}
{{İnternet erişim yöntemleri}}
{{İnternet erişim yöntemleri}}



Sayfanın 13.04, 17 Aralık 2010 tarihindeki hâli

Optik fiberler

Fiberoptik ya da Optik fiber, kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik fiberdir. Optik fiberler diğer iletişim malzemelerine oranla uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesine olanak verdikleri için fiberoptik haberleşme sistemlerinde çok sıklıkla kullanılmaktadırlar. Metal kablolar yerine fiber kabloların kullanılmasının nedeni, daha az kayba neden olmaları ve elektromanyetik etkileşimden etkilenmemeleridir. Optik fiberler aynı zamanda bir çok sensör (alıcı) ve benzeri uygulamaların yapımında oldukça sık olarak kullanılmaktadırlar.

Işık, iç yansımalar aracılığıyla Optik fiberin merkezinde tutulmaktadır. Bu sayede fiber bir dalga kılavuzu gibi hareket etmektedir. Çoklu yayınma hatlarını ya da çapraz modları destekleyen fiberlere çok modlu fiberler (İngilize, multimode fibers- MMF) denilir. Sadece tek bir modu destekleyen fiberlere ise tek modlu fiberler (İngilizce, singlemode fibers' - SMF) denilmektedir. Çok modlu fiberler genellikle geniş çaplı bir merkeze sahiptir ve daha çok gücün iletilmesinin gerekli olduğu kısa mesafeli iletişim hatlarında kullanılırlar. Tek modlu fiberler ise 200 metrenin üzerindeki iletişim hatlarında kullanılmaktadırlar.

Fiberoptik kabloları birbirine eklemek elektrik tellerini ya da kablolarını eklemekten çok daha karmaşık bir işlemdir. Fiberlerin birleştirilecek uçları dikkatlice yarılmalı ve mekanik olarak ya da elektrik arkı ile eritilerek birleştirilmelidir. Ayrıca daha sonra ayrılabilcek şekilde tasarlanmış özel konnektörlerde mevcuttur.

Elektrik Güç Transferi

Fiberoptik kablolar, elektriği iletmek için kullanılabilir.[1] geleneksel bakır teller kadar verimli olmasa da,metalik iletkenlerin kullanılmaması gereken durumunlarda çok uygundur. Örneğin;güçlü manyetik dalgalar üreten MRI makineleri gibi cihazların yanında.[2]zhrnr 13:20, 1 Aralık 2010 (UTC)

Türleri

Malzemesine göre

Plastik ve cam fiberlerin karşılaştırılması. "+" daha üstün olduğu anlamına gelmektedir.
  • Plastik çekirdekli ve plastik koruyucu zarflı
  • Cam çekirdekli ve plastik koruyucu zarflı (İngilizce, Plastic Clad Silica - PCS)
  • Cam çekirdekli, cam koruyucu zarflı (İngilizce, Silicon Carbide Fibers - SCS)

Cam çekirdekli fiberler, güç kaybı yönünden diğerlerine göre daha iyidirler. İkisi de cam çekirdekli olan PCS ve SCS fiberlerin arasında PCS fiberler diğerine oranla bu konuda daha iyidir.

Fiber tipine göre

  • Çok modlu (İngilizce, multimode fibers- MMF)
  • Tek modlu (İngilizce, singlemode fibers - SMF)

İndis tipine göre

İndis, bir ışık ışınının madde içerisindeki ilerlemesine karşı gösterilen direnci belirten bir katsayıdır.

  • Dereceli İndis Fiber
  • Kademeli İndis Fiber

Kaynakça

Wikimedia Commons'ta Optical fibers ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur