1814 Paris Muharebesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ertly (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Ertly (mesaj | katkılar)
7. satır: 7. satır:


==Güç dağılımı==
==Güç dağılımı==
Eşgüdümlü olarak ilerleyen Avusturya, Prusya ve Rus Orduları [[Schwarzenberg]] Prensi Mareşal [[Karl Philipp]] komutasında olsa da ordularla beraber ilerleyen Rus Çarı ve Prusya Kralının etkisi hissedilir düzeydedir. Müttefik ordusunun 100 bin askerine karşılık Paris’I savunma görevini üstlenen [[Joseph Bonapart]]’ın emrinde 20 bin asker ve 30 bin [[İmparatorluk Muhafızları (I. Napolyon) |İmparatorluk Muhafızı]] bulunmaktadır. Paris’in savunmasında Fransız komutanlar [[Auguste Marmont]], [[Bon Adrien Jeannot de Moncey]] ve [[Édouard Mortier]] görev almaktaydı.


==Muharebe==
==Muharebe==

Sayfanın 11.02, 17 Kasım 2010 tarihindeki hâli

1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragat etmek zorunda kalmıştır.

Öncesi

Napolyon, Rusya seferinde uğradığı mağlubiyet sonucu 1813 yılını geri çekilme ile geçirir. Napolyon’a karşı birleşen Avrupa ülkeleri Fransızları 16-19 Ekim 1813 tarihindeki Leipzig Muharebesi’nde mağlup edince Fransa ile barış yapmak isteyenlerle Fransa’yı işgal etmek isteyenler karşı karşıya gelir. Avusturya imparatoru I. Franz barış antlaşmasından yanayken, Napolyon Savaşları sırasında ülkeleri işgal gören Rusya imparatoru I. Aleksandr ve Prusya kralı III. Friedrich Wilhelm Fransa’nın da işgal edilmesini istiyorlardı. Özellikle I. Aleksandr, Napolyon’un Moskova’ya girdiği gibi Paris’e girmek niyetindeydi. Bu döneme kadar son 400 yıl boyunca hiçbir yabancı ordu Paris’e girememişti.

Güç dağılımı

Eşgüdümlü olarak ilerleyen Avusturya, Prusya ve Rus Orduları Schwarzenberg Prensi Mareşal Karl Philipp komutasında olsa da ordularla beraber ilerleyen Rus Çarı ve Prusya Kralının etkisi hissedilir düzeydedir. Müttefik ordusunun 100 bin askerine karşılık Paris’I savunma görevini üstlenen Joseph Bonapart’ın emrinde 20 bin asker ve 30 bin İmparatorluk Muhafızı bulunmaktadır. Paris’in savunmasında Fransız komutanlar Auguste Marmont, Bon Adrien Jeannot de Moncey ve Édouard Mortier görev almaktaydı.

Muharebe

Sonu

Kaynakça

Ayrıca bakınız