Zürafa: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Amirobot (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Ekleniyor: az:Zürafə
69. satır: 69. satır:
[[arz:زرافه]]
[[arz:زرافه]]
[[ast:Xirafa]]
[[ast:Xirafa]]
[[az:Zürafə]]
[[be:Жырафа]]
[[be:Жырафа]]
[[be-x-old:Жырафа]]
[[be-x-old:Жырафа]]

Sayfanın 23.48, 29 Nisan 2010 tarihindeki hâli

Zürafa
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Artiodactyla
(Çift toynaklılar)
Alt takım: Ruminantia
(Geviş getirenler)
Familya: Giraffidae (Zürafagiller)
Cins: Giraffa
Tür: G. camelopardalis
Giraffa camelopardalis
(Linnaeus, 1758)

Zürafa (Giraffa camelopardalis), zürafagiller (Giraffidae) familyasından bir memelidir. Dünya'daki en uzun kara hayvanıdır. Beyaz-krem bir ten üstünde siyah ve kahverengi arasında beneklerden oluşan bir vücudu vardır. Boy uzunlukları 4 ila 6 metre arasında değişir.

Zürafa'lar Afrika'da yaşarlar. Güney ve Kuzey Afrika en çok bulundukları bölgelerdir. Genelde savan'larda otlak'larda ve açık ormanlarda yaşamlarını sürdürürler. Akasya ağacının yetiştiği bölgeler tercihleridir.

Köken bilim ve tarih

Türün bilimsel adı olan camelopardalis Roma İmparatorluğundan gelmektedir. Bu adı deve ve leopar özelliklerinden gelmektedir. Camelopard ilk olarak, İngilizce sözcük olarak 14'üncü yüzyılda gözükmüştür ve 19. yüzyılda resmi olarak kullanılmıştır. Bir kaç Avrupa dilinde bu şekil kayıtlara geçmiştir. Arapçada ise الزرافة diye yazılır ve zurapha diye okunur, anlamı "Topluluk" (Hayvanlarda) veya sadece uzundur. İtalyanca'da ise giraffa olarak geçmektedir.

Alt Türleri

Neredeyse hepsi Afrika'da olmak üzere dünyadaki Zürafa alt türlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Maasai Zürafası (G.c. tippelskirchi) - Kenya, Tanzanya
  • Nubian Zürafası (G. c. camelopardalis) - Sudan, Kongo
  • Batı Afrika Zürafası (G.c. peralta) - Nijer
  • Uganda Zürafası (G.c. rothchildi) - Uganda

Özellikleri

Erkeklerinin boyu 4.4 ve 5.5 metre boyunda olup 1.5 ton ağırlığındadır. Bügüne kadar kayıt edilmiş en büyük zürafa 5.87 m. olup 2 ton ağırlığındadır. Dilleri boynuzumsu yapıya sahiptir. Dişiler ise 4.0 ve 5.0 metre gibi yüksekliğe sahiptir ve erkeklere göre daha hafiftir. Dişiler genellikle erkeklerine göre hafif ve daha kısa olurlar. Her iki cinsinde boynuzları vardır, dişilerin boynuzu daha kısadır. Boynuzları kemikleşmiş kıkırdaktan oluşmuştur. Erkekler yaşlandıkça kafasındaki boynuzlarıda kalsiyumun etkisiyle gelişir.

Zürafaların ses telleri yoktur.Bunun nedeni ise boyunlarının çok uzun oluşu ve ses tellerinin sığmamasıdır.35-40 cm uzunluğunda siyah bir dile sahiptirler. Boyunlarının uzun olması bakımından kafa kısmınada kan gitmesi için çok buyuk kalplere sahiplerdir. Bu büyük hayvanlar günlerinin ortalama 1 saatini (en az 10 dakika, en fazla 2 saat) uyuyarak geçirirler.

Dağılımı

Zürafa soyu, dünya üzerinde tükenmekte olan ve koruma altına alınması gereken bir türdür. Dünyada yaklaşık olarak 100,000 ila 150,000 arasında kalmıştır. Bunların da tamamı Afrika'da yaşamaktadır. Kenya (45,000), Tanzanya (30,000) ve Botsvana [12,000) en fazla Zürafa popülasyonu bulunan yerlerdir.

Zürafalar genellikle Afrika'nın savanlarında yaşarlar. Bu topraklar onlar için yaşamaya elverişlidir. Çok uzun olmayan ağaçlar ve uzun boyları sayesinde, Zürafalar tehlikeleri uzaktan fark edebilirler. Özellikle besin kaynakları olan Akasya ağaçları bu bölgelerde bulunur. Otlaklarda da yaşarlar.

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Zürafa ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur. Vikitür'de Giraffa camelopardalis ile ilgili ayrıntılı taksonomik bilgiler bulunur.

Şablon:Link SM Şablon:Link SM