Bilim Akademisi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ato (mesaj | katkılar)
→‎Üyeler: Kurucu üyeler eklendi, kaynak: https://bilimakademisi.org/bilim-akademisi/kurucu-kisa-ozgecmisleri/
Baharb (mesaj | katkılar)
k →‎Üyeler: Anderson vefat nedeniyle silindi. Chalfie ve Polanyi eklendi. Üye sayıları güncellendi.
10. satır: 10. satır:


== Üyeler ==
== Üyeler ==
Bilim Akademisi’nin 85 Fen, Matematik ve Mühendislik Bilimlerinden, 35 Sosyal ve Beşeri Bilimlerden ve 24 Sağlık Bilimlerinden olmak üzere 144 asli üyesi<ref name="asli üyeler">[http://bilimakademisi.org/uyeler/ Bilim Akademisi Asli Üyeleri]</ref> ve ikisi Nobel Ödüllü ([[Philip W. Anderson]], Fizik 1977; [[Peter A. Diamond]], Ekonomi 2010) 23 onursal üyesi<ref name="üyeler">[http://bilimakademisi.org/onursal-uyeler/ Bilim Akademisi Onursal Üyeleri]</ref> bulunmaktadır.
Bilim Akademisi’nin 107 Fen, Matematik ve Mühendislik Bilimlerinden, 42 Sosyal ve Beşeri Bilimlerden ve 31 Sağlık Bilimlerinden olmak üzere 180 asli üyesi<ref name="asli üyeler">[http://bilimakademisi.org/uyeler/ Bilim Akademisi Asli Üyeleri]</ref> ve aralarında üç Nobel Ödüllü (John Polanyi, Kimya 1986; Martin Chalfie, Kimya 2008; [[Peter A. Diamond]], Ekonomi 2010; ) 34 onursal üyesi<ref name="üyeler">[http://bilimakademisi.org/onursal-uyeler/ Bilim Akademisi Onursal Üyeleri]</ref> bulunmaktadır.
=== Kurucu Üyeler ===
=== Kurucu Üyeler ===
Derneğin kurucu üyeleri aşağıdaki bilim insanlarından oluşmaktadır:
Derneğin kurucu üyeleri aşağıdaki bilim insanlarından oluşmaktadır:

Sayfanın 17.15, 1 Eylül 2020 tarihindeki hâli

Bilim Akademisi Logosu Ali Artun tarafından tasarlanmıştır.[1]

Bilim Akademisi Derneği, bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak tanıtmak, örneklemek ve gözetmek için 25 Kasım 2011 günü İstanbul’da kuruldu.

Bilim Akademisi bütün dünya akademileri gibi, hükümetlerin politikalarından bağımsız olarak bilimsel liyakat, dürüstlük ve özgürlük ilkelerini[2] gözeten bir kurumdur. Bağımsız Bilim Akademisi içinde ve etrafında Türkiye'nin en başarılı bilim insanlarını bir araya getirerek bilimde mükemmeliyetin, bilimsel yöntem, gelenek ve usullerin, bilimsel özgürlük ve dürüstlüğün tanıtılması ve korunması, kısacası her saygın akademi gibi bilimin ruhunu temsil etmek ve yaşatmak için kurulmuştur.

Bilim Akademisi bu ilkeler çerçevesinde bilimsel araştırma sonuçları, yeni bulgular, bilim politikası, eğitimi ve etiği, bilimin toplumu ilgilendiren sonuçları ve uygulamaları üzerine, uzmanların hazırladıkları konferanslar, toplantılar, yayınlarla kamuoyunu ve talep eden kamu ve özel kurumları bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

Kuruluş

Bilim Akademisi Derneği, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) 27 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan ve aynı gün yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname ile fiilen özerk bir kurum olmaktan çıkarıldığı ve hükumete bağlı bir kuruluş haline getirildiği ve böylece TÜBA’nin bir bilim akademisi olma vasfını yitirdiği gerekçesiyle istifa eden 17 TÜBA üyesi tarafından 25 Kasım 2011’de kuruldu. İlk genel kurulda Başkan ve Yönetim Kurullarını seçen Bilim Akademisi üyeleri kendi iradeleri ile bilimsel liyakata dayalı olarak yeni üyelerini seçmişlerdir.

Üyeler

Bilim Akademisi’nin 107 Fen, Matematik ve Mühendislik Bilimlerinden, 42 Sosyal ve Beşeri Bilimlerden ve 31 Sağlık Bilimlerinden olmak üzere 180 asli üyesi[3] ve aralarında üç Nobel Ödüllü (John Polanyi, Kimya 1986; Martin Chalfie, Kimya 2008; Peter A. Diamond, Ekonomi 2010; ) 34 onursal üyesi[4] bulunmaktadır.

Kurucu Üyeler

Derneğin kurucu üyeleri aşağıdaki bilim insanlarından oluşmaktadır:

Faaliyetler

Bilim Akademisinin kuruluşundan beri İstanbul’da ve bunun yanında 2014 başından itibaren Ankara’da düzenlediği kamuya açık aylık konferansların[5] sunum ve video kayıtları internet sitesi üzerinden kamuoyuna açıktır. Bilim Akademisi üyelerinin ülkemizdeki güncel gelişmeler, siyasal, ekonomik ve bilimsel hareketlilik ile ilgili çalışmalarıyla hazırlanan raporlar[6] da Bilim Akademisi web sayfasında yayınlamaktadır. Bilim Akademisi ve Boğaziçi Üniversitesi 2013 yaz döneminden başlayarak Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsünde Feza Gürsey Yaz Okulları[7] düzenlemektedir.

Genç Bilim İnsanları Programı (BAGEP)

Türkiye’de ilk kez özel kişi ve kurumların destekleri ile başlatılan Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Programı (BAGEP)[8] çerçevesinde 2013-2014 döneminde bilimin her alanından 20 genç araştırmacı[9] kazandıkları araştırma desteği ödüllerini Boğaziçi Üniversitesinde yapılan bir törenle[10] almışlardır. 2014-2015 dönemi BAGEP ödüllerini kazanan 43 genç araştırmacının[11] ödül aldığı tören[12] ise Orta Doğu Teknik Üniversitesinde gerçekleştirilmiştir.

Kaynakça

Dış bağlantılar