Tartışma:Yüksek Hızlı Tren: Revizyonlar arasındaki fark

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Yakamoz51 tarafından 3 yıl önce Plan aşamasındaki hatlar başlığına
İçerik silindi İçerik eklendi
Yakamoz51 (mesaj | katkılar)
Plan aşamasındaki hatlar
Yakamoz51 (mesaj | katkılar)
{{KMA}}
1. satır: 1. satır:
{{KMA}}
{{Vikiproje | Proje = Türkiye | Sınıf = B | Önem = Az }}
{{Vikiproje | Proje = Türkiye | Sınıf = B | Önem = Az }}
{{Tartışma}}
{{Tartışma}}

Sayfanın 09.42, 18 Mayıs 2020 tarihindeki hâli

Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Resimleri ne yapıp edip bağlayamadım... Yüksek rütbeli bir kullanıcı bu konuya bir el atarsa sevinirim. --Diren 17:37, 4 Eylül 2009 (UTC)

Bu madde ve Türkiye'de Hızlı Tren maddesi başlıkların biri altında birleştirilebilir. Buradaki bilgiler diğer konuya eklenebilir.--Diren 17:46, 4 Eylül 2009 (UTC)

Hızlı tren takımlarından tam olarak ne kasdediliyor? Ben setlerin ima edildiğini düşündüğüm için bu şekilde değiştirdim başlığı.Piizz (mesaj) 18:43, 5 Eylül 2013 (UTC)


Hızlı tren elektrik depolamaz. Elektrik kesintisinde yolda kalır. Defalarca kalmıştır ve kalmaya devam etmektedir.06:37, 26 Haziran 2015 (UTC)

Harita

Türkçe gerekir. Samsun da olacak mı değil mi?

Plan aşamasındaki hatlar

Aşağıdaki hatları ana maddeden buraya alıyorum. Çoğu sadece bir-iki beyana bağlı, eski haberler ve bazısı spekülatif. Proje durumuna geçtiğinde ana maddeye alınması daha uygun olur düşüncesindeyim.| ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 12.59, 10 Mayıs 2020 (UTC)Yanıtla

  • Antalya-Kayseri yüksek standartlı demiryolu: Hattın devreye girmesi ile Ankara – Antalya hattı da açılmış olacaktır. Mevlana, Kapadokya ve Kayseri/Erciyes turizm hattının kurulması amaçlanıyor. (Konya – Antalya bölümü 2017'de ihale, 2023'te bitirilmesi hedefleniyor. Konya – Kayseri arası ise 2023'te ihale, 2035'te tamamlanması hedefleniyor.)[1]
  • Karadeniz-Akdeniz yüksek hızlı demiryolu: Güzergâhı Samsun, Çorum, Delice, Kırşehir, Aksaray ve Ulukışla'dır. Delice üzerinden Ankara hattına, Yerköy üzerinden Kayseri hattına, Aksaray üzerinden Antalya hattına ve Ulukışla üzerinden Adana – Mersin hattına entegrasyonu sağlanacaktır. Böylece Samsun – Ankara, Samsun – Adana – Mersin, Samsun – Antalya ve Samsun – Kayseri hattı açılacaktır. (Demiryolunun yapım ihalesi 2023, hizmete açılması ise 2035 yılı hedefleri arasındadır.)[2]
  • Adana-Konya yüksek standartlı demiryolu (Taşucu Limanı yüksek hızlı demiryolu): Ankara – Konya OSB'lerini en kısa mesafeden Taşucu Limanı'na bağlama, İstanbul – Ankara yaş meyve ve sebze ihtiyacını karşılama, Kıbrıs – Silifke – Erdemli turizm hattının kurulması amaçlanıyor.(Taşucu Limanı 2023'te, Erdemli – Mersin hattı ise 2035 yılında hizmete girmesi planlanıyor.)[3]
  • Ankara-İstanbul sürat demiryolu Ankara – İstanbul arasını en kestirmeden 1 saat 30 dakikada katedecek çok yüksek hızlı demiryolu projesidir. Konya hattının, Polatlı'nın Sazılar köyünden Çayırhan'a entegrasyonu ile İstanbul-Konya yüksek hızlı demiryolu da açılmış olacak ve İstanbul – Konya 2 saat, İstanbul – Alanya ise 4 saat sürecektir. (2023 yılında ihale, 2035 yılında hizmete girmesi planlanmaktadır.)
  • Konya-İpsala yüksek hızlı demiryolu: Güzergâhı Konya – Afyonkarahisar – Kütahya – Balıkesir – Çanakkale – İpsala Sınır Kapısı'dır. Hattın devreye girmesiyle İzmir – Ankara hattına Afyonkarahisar'da entegrasyonu ile İzmir – Konya yüksek hızlı demiryolu açılmış olacaktır. Ayrıca Kütahya – Eskişehir bağlantısı ile Balıkesir – Ankara yüksek hzılı demiryolu ve Çanakkale – Ankara yüksek hızlı demiryolu ile Afyonkarahisar – İstanbul yüksek hızlı demiryolu açılmış olacaktır. Proje, Eskişehir – Antalya hattının birinci etabını oluşturmaktadır. (2023 yılında yapım ihalesi, 2035'te ise hizmete girmesi hedefleniyor.) [4]
  • Konya-Aydın yüksek hızlı demiryolu: Denizli – Ankara hattında Dinar'dan, Afyonkarahisar – Konya hattındaki Yeşilköy/OSB ve Argıthanı'na hattın entegre edilmesi ile Konya – Denizli yüksek hızlı demiryolu devreye girecektir. Hat sayesinde ayrıca Isparta – Denizli yüksek hızlı demiryolu, Isparta – Aydın yüksek hızlı demiryolu ve Isparta – Konya yüksek hızlı demiryolu açılmış olacaktır. Doğu-batı hızlı tren hattı etabını oluşturmaktadır. (2023'te ihale, 2035 yılında bitirilmesi hedefleniyor.) Projenin ikinci etabını ise Denizli – Muğla yüksek hızlı demiryolu projesi oluşturmaktadır.
  1. ^ "Antalya-Konya hızlı tren projesini hayata geçireceğiz". 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2014. 
  2. ^ Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan
  3. ^ Konya-Taşucu Limanı Hattı Projesi
  4. ^ Kütahya-Konya arasına çift hatlı demiryolu projesi[ölü/kırık bağlantı]