Ekrem Reşit Rey: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎top: düzeltme AWB ile
düzenlendi, kaynak eklendi.
1. satır: 1. satır:
'''Ekrem Reşit Rey''' (d. [[1900]] - ö. [[13 Temmuz]] [[1959]]), Türk oyun yazarı
{{kaynaksız|tarih=Mayıs 2018}}
'''Ekrem Reşit Rey''' (d. [[1900]] - ö. [[13 Temmuz]] [[1959]]), Türk oyun yazarı.


Revü ve operetleri ile tanınır. Kardeşi [[Cemal Reşit Rey]]'in bestelediği ve tamamı [[Darülbedayi]]'de sahnelenen eserleriyle Fransız müzikal kültürünü Türkiye'ye adapte etmeye çalıştı. Ayrıca pek çok ünlü romanı radyoya uyarlanmış; otuzu aşkın piyesi radyolarda oynanmıştır.
[[Cemal Reşit Rey]]'in kendinden dört yaş büyük olan ağabeyi 1900'de [[İstanbul]]'da doğdu. Küçük yaşta resim dersleri almaya başladı. [[Galatasaray Lisesi]]'nde başladığı eğitimini [[Paris]]'te sürdürdü. Daha sonra [[Cenevre]]'de Güzel sanatlar Akademisi'nde okudu. Buradan mezun olduktan sonra Paris'te sanat dünyasının içinde kendine yer edinmeye başladı. Ailesiyle birlikte İstanbul'a döndükten sonra Fransızca öğretmenliği yapmaya başladı. 1938'de Ankara Radyosu'nda temsil şefi oldu. Daha sonra İstanbul Radyosu'nda pek çok ünlü tiyatro eseri ve klasik romanı radyoya uyarlayarak çalışmalarını sürdürdü.
En ünlü eseri [[Lüküs Hayat]] operetidir.
== Yaşamı ==
1900 yılında [[İstanbul]]'da doğdu. Babası [[Mâbeyn-i Hümâyun]] katibi [[Ahmet Reşit Rey]], annesi [[İbrahim Edhem Paşa]]'nın torunu Fethiye Hanım idi. Küçük yaşta resim dersleri almaya başladı. [[Galatasaray Lisesi]]'nde başladığı eğitimini, 1913 yılında ailesinin [[Paris]]'e göç etmesi üzerine Paris'te Buffon Lisesi'nde sürdürdü. [[I. Dünya Savaşı]] başlayınca, kendisinden dört yaş küçük kardeşi [[Cemal Reşit Rey|Cemal Reşit]] ve annesiyle birlikte [[İsviçre]]'ye gitti. Cenevre'de Güzel sanatlar Akademisi’nde okudu. 1919 yılında babası Dahiliye Nazırlığına atanınca ailesiyle birlikte İstanbul'a döndü. Bir süre Fransızca öğretmenliği yaptı.


Fransızca romanlar yazdı, 1930'da Fransa'da ''Désorientée'' adlı romanı yayınlandı. 1931'de yazdığı ''Barbaros Hayreddin'in Kitabı'' adlı biyografik romanı daha sonra sekiz dile çevrildi. Bu eseri sayesinde Fransız Yazarlar Cemiyeti üyesi oldu. 1942 de Fransa hükûmeti kendisine "Officier d 'Académie" unvanını verdi.<ref name="selmi">{{web kaynağı |soyadı1=Andak |ad1=Selmi |başlık=Ekrem Reşit Rey |url=https://core.ac.uk/download/pdf/38326964.pdf |yayıncı=Taha Toros Arşivi |erişimtarihi=22 Şubat 2020}}</ref>
Ekrem Reşit Rey'in babası [[Ahmet Reşit Rey]] gibi edebiyatla yakından ilgilidir ve Fransızca romanlar da yazmış, bunlar Fransa'da basılmıştır. Türkçe ve Fransızca olarak yazdığı Barbaros Hayreddin'in Kitabı ile Fransız Yazarlar Cemiyeti üyeliğine getirilmiştir. Bu arada tiyatro ile yakından ilgilenmiş, İstanbul [[Şehir Tiyatroları]]'nda çevirdiği yazdığı oyunlar sahnelenmiştir. Rey Kardeşler bu yıllarda birlikte çalışmalara da başlamışlar, Fransız müzikal kültürünü Türkiye'ye adapte etmeye çalışmışlardır. Üç Saat, [[Lüküs Hayat]], Deli Dolu, Saz Caz, Maskara, Hava Civa, Alabanda, Adalar gibi operet ve revüler tümüyle iki kardeşin ortak çalışmalarıdır.

1930'larda İstanbul [[Şehir Tiyatroları]]'nda sahnelenmek üzere oyunlar yazdı ve çevirdi. Kardeşi [[Cemal Reşit Rey]] ile birlikte çalışarak Fransız müzikal kültürünü Türkiye'ye adapte etmeye çalıştı. Revü-operet tarzında ilk eseri olan ''Üç Saat'' adlı revü-opereti 1932'de kaleme aldı. Eseri Cemal Reşit Rey besteledi. Bu ilk çalışmayı ''Lüküs Hayat'' (1933), ''Deli Dolu''(1934), ''Söz Caz'' (1935) ve ''Maskara''" (1936) izledi. Tamamı [[İstanbul Şehir Tiyatroları]]'nda sahnelendi. ''Hava Civa'' opereti, 1942'de [[Ses Tiyatrosu]] tarafından oynandı.

1938'de [[Ankara Radyosu]]'nda temsil şefi oldu. Daha sonra [[İstanbul Radyosu]]'nda pek çok ünlü tiyatro eseri ve klasik romanı radyoya uyarlayarak çalışmalarını sürdürdü. Otuzdan fazla piyesi radyolarda oynandı. İstanbul gazetelerinde çıkan yazıları ve eleştiriyle tanındı.<ref name="turke">{{web kaynağı |başlık=Ekrem Reşit Rey Kimdir? Hayatı ve Eserleri |url=http://www.turkedebiyatcilar.net/ekrem-resit-rey-kimdir-hayati-ve-eserleri |yayıncı=Turkedebiyatcilar.net sitesi, 12 Haziran 2019 |erişimtarihi=22 Şubat 2020}}</ref>

== Kaynakça ==
{{kaynakça}}


[[Kategori:1900 doğumlular]]
[[Kategori:1900 doğumlular]]

Sayfanın 18.32, 22 Şubat 2020 tarihindeki hâli

Ekrem Reşit Rey (d. 1900 - ö. 13 Temmuz 1959), Türk oyun yazarı

Revü ve operetleri ile tanınır. Kardeşi Cemal Reşit Rey'in bestelediği ve tamamı Darülbedayi'de sahnelenen eserleriyle Fransız müzikal kültürünü Türkiye'ye adapte etmeye çalıştı. Ayrıca pek çok ünlü romanı radyoya uyarlanmış; otuzu aşkın piyesi radyolarda oynanmıştır. En ünlü eseri Lüküs Hayat operetidir.

Yaşamı

1900 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Mâbeyn-i Hümâyun katibi Ahmet Reşit Rey, annesi İbrahim Edhem Paşa'nın torunu Fethiye Hanım idi. Küçük yaşta resim dersleri almaya başladı. Galatasaray Lisesi'nde başladığı eğitimini, 1913 yılında ailesinin Paris'e göç etmesi üzerine Paris'te Buffon Lisesi'nde sürdürdü. I. Dünya Savaşı başlayınca, kendisinden dört yaş küçük kardeşi Cemal Reşit ve annesiyle birlikte İsviçre'ye gitti. Cenevre'de Güzel sanatlar Akademisi’nde okudu. 1919 yılında babası Dahiliye Nazırlığına atanınca ailesiyle birlikte İstanbul'a döndü. Bir süre Fransızca öğretmenliği yaptı.

Fransızca romanlar yazdı, 1930'da Fransa'da Désorientée adlı romanı yayınlandı. 1931'de yazdığı Barbaros Hayreddin'in Kitabı adlı biyografik romanı daha sonra sekiz dile çevrildi. Bu eseri sayesinde Fransız Yazarlar Cemiyeti üyesi oldu. 1942 de Fransa hükûmeti kendisine "Officier d 'Académie" unvanını verdi.[1]

1930'larda İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahnelenmek üzere oyunlar yazdı ve çevirdi. Kardeşi Cemal Reşit Rey ile birlikte çalışarak Fransız müzikal kültürünü Türkiye'ye adapte etmeye çalıştı. Revü-operet tarzında ilk eseri olan Üç Saat adlı revü-opereti 1932'de kaleme aldı. Eseri Cemal Reşit Rey besteledi. Bu ilk çalışmayı Lüküs Hayat (1933), Deli Dolu(1934), Söz Caz (1935) ve Maskara" (1936) izledi. Tamamı İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahnelendi. Hava Civa opereti, 1942'de Ses Tiyatrosu tarafından oynandı.

1938'de Ankara Radyosu'nda temsil şefi oldu. Daha sonra İstanbul Radyosu'nda pek çok ünlü tiyatro eseri ve klasik romanı radyoya uyarlayarak çalışmalarını sürdürdü. Otuzdan fazla piyesi radyolarda oynandı. İstanbul gazetelerinde çıkan yazıları ve eleştiriyle tanındı.[2]

Kaynakça

  1. ^ Andak, Selmi. "Ekrem Reşit Rey" (PDF). Taha Toros Arşivi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2020. 
  2. ^ "Ekrem Reşit Rey Kimdir? Hayatı ve Eserleri". Turkedebiyatcilar.net sitesi, 12 Haziran 2019. Erişim tarihi: 22 Şubat 2020.