Marka: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ecesermet (mesaj | katkılar)
tanımı genişletmek
Etiketler: tanım değiştirme Görsel Düzenleyici
Gerekçe: + telif hakkı ihlali
1. satır: 1. satır:
'''Marka''', bir [[işletme]]nin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.
    Marka, üzerine çok fazla konuşulan ve çok sayıda tanımı yapılan bir kavram olup bir [[işletme]]nin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içermektedir. Günümüz tüketim kültürü içerisinde tüketirken üreten, kendine özel yaratılan her şeyi isteyen yeni bireyler bulunmaktadır. Bu bireyler, kendilerini toplum içinde nerede görmek isterse buna bağlı olarak tercihlerini belirler ve kullandıkları markaları ona göre seçerler. Bu nedenle de, ürünlerin sadece tüketicilerin beğenisine sunulmasında o ürüne verilen isim, ürünün tasarımı ya da ürün tanıtımında kullanılan semboller yeterli olmadığı ortaya çıkmaktadır. Marka üreticiden çok tüketici için önem taşımaktadır ve tüketicilerin yaşamlarının önemli bir parçasını oluşturmaktadır.  Bu bağlamda, marka, tüketicinin ürün hakkında ne düşündüğü ve hissettiğini yansıtırken; tüketici algı, düşünce ve hislerin dikkate alındığı noktada, marka imajı kavramı ortaya çıkmaktadır. Marka imajı, markaya ilişkin genel kanı ve izlenimlerin bütününü oluşturur. Markanın algılanışı ve tercih edilişi olarak da tanımlanmaktadır. Tüketicilerin marka ile ilişkilendirdikleri her şey marka imajını kapsamaktadır. Marka imajı çalışmaları, tüketicilerin kendilerinde olan pek çok unsuru, markada da varmış gibi düşünmelerini sağlamaktadır. Bütün bu düşünce ve hisler, genellikle reklam mecraları kullanılarak tüketicilere verilmektedir. Reklam haricinde günümüzde ise, bütünleşik pazarlama iletişim faaliyetleri içinde yer alan, satış geliştirme, doğrudan postalama, kurumsal kimlik, fuarlar, halkla ilişkiler çalışmalarıda imaj oluşumunda etkilidir.Marka ile tüketici arasında kurulan duygusal bağlar, psikolojik bağlantılar ve tüketicinin ürünü, markayı, hizmeti, işletmeyi benimsemesi, kendi yaşamının bir parçası haline getirmesini sağlamakta; böylece marka bağımlılığı yaratılmaktadır.Aynı zamanda bu markaların satın alınması halinde, toplumsal veya yaşamsal standartların, tüketicinin çevresince daha iyi algılanacağını, tüketiciye yönelik çevre tepkilerinin hayranlık, kıskançlık, özlem, beğeni ve sempati gibi durumlardan birini sağlayacağına yönelik mesajlar da verilmektedir.


== Marka Tescil Aşamaları ve Süreleri ==
== Marka Tescil Aşamaları ve Süreleri ==

Sayfanın 19.44, 11 Mayıs 2019 tarihindeki hâli

Marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.

Marka Tescil Aşamaları ve Süreleri

Marka Tescil İşlemleri ortalama 12-18 ay içinde tamamlanmaktatır.

A) Araştırma ve İnceleme Süresi

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından mutlak nedenler yönünden araştırma ve inceleme süresi ortalama 6-9 ay kadardır. Söz konusu müracaat ile ilgili herhangi bir engel yoksa ve inceleme müspet sonuçlanırsa marka, Resmi Marka Bülteni'nde ilan edilir.

B) Resmi Marka Bülteni'inde ilan Süresi Marka Bülteninde kanuni ilan süresi 3 aydır. Diğer marka sahiplerinin bilgilenmesi, benzer marka sahiplerinin itiraz haklarını kullanması ilan süresi içinde yapılır. İtiraz eden olmadığı takdirde tescil aşamasına geçilir.

C) Tescil Aşaması Herhangi bir itiraz olmadığı takdirde ve Türk Patent ve Marka Kurumu'nUN verdiği kanuni süreler içerisinde eksik evraklar ve harç noksanları tamamlanır.

Tescilli markalar başvuru tarihi itibarı ile 10 yıllık sürelerle, sonsuza kadar yenilenerek korunmaya devam edilebilirler. Yenileme işlemi için tekrar marka başvurusunun yapılması gerekmez.

Marka çeşitleri

556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre tescil edilecek markaların çeşitleri aşağıda gösterilmiştir.

  • Ortak Marka: Üretim veya ticaret veya hizmet işletmelerinden oluşan, bir grubun mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işarettir. Mesela aynı gruba dahil üç bira şirketinin biralarını aynı marka altında pazarlamaları gibi.[1] Ortak marka her türlü hukuki işleme konu olabilir.
  • Garanti Markası: Marka sahibinin kontrolü altında birçok işletme tarafından o işletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi menşelerini ve kalitesini garanti etmeye yarayan işarettir.[2]
  • Ticaret Markası: Bir işletmenin imalatını ve/veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işarettir.
  • Hizmet Markası: Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işarettir.

Birden fazla gerçek veya tüzel kişiler, birlikte kullanmak istedikleri markayı ticaret markası ve/veya hizmet markası olarak ad ve unvanlarını birlikte yazarak tescil ettirebilirler. Aynı marka tescili, farklı firmaların farklı TPE Marka Sınıfları için başvurusu sonucunda gerçekleşebilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Ünal Tekinalp, Fikri Mülkiyet Hukuku, Beta Yayınları 1999 Basım
  2. ^ http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/10061.html