Mezoderm: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
→‎top: düzeltme AWB ile
→‎top: düzeltme AWB ile
4. satır: 4. satır:
[[Embriyo]]nik mezoderme '''mezenşim''' denir.
[[Embriyo]]nik mezoderme '''mezenşim''' denir.


Bazı hayvan takımlarında (örneğin [[Mollusca]] ve [[Halkalı solucanlar|Annelida]]) bazı [[hücre]]lerin kaderleri bu gibi erken safhalarda belirlenir ve hatta bazen [[döllenme]]den önce bile sabitlenmiş olabilir.
Bazı hayvan takımlarında (örneğin [[Yumuşakçalar|Mollusca]] ve [[Halkalı solucanlar|Annelida]]) bazı [[hücre]]lerin kaderleri bu gibi erken safhalarda belirlenir ve hatta bazen [[döllenme]]den önce bile sabitlenmiş olabilir.


== Ayrıca bakınız ==
== Ayrıca bakınız ==

Sayfanın 09.51, 4 Mart 2018 tarihindeki hâli

Mezoderm. Gastrulasyon sırasında, hücreler aktif ve pasif olarak yer değiştirirler. Bu yer değiştirmeler sonucunda hücreler Gastrula boşluğuna göre dışta, ortada ve içte olmak üzere sıralanırlar. Porifera, Ctenophora, ve Cnidaria şubelerinde orta tabaka bulunmaz ve diğer iki tabaka hayvanın tüm dokularını oluşturur. Buna diploblastik gelişim denir. Echinodermata ve Chordata gibi diğer yüksek hayvanlarda ise ektoderm ve endoderm arasında mezoderm denen üçüncü bir tabaka oluşur ki bu olaya triploblastik gelişim denir. Bu hücre tabakaları görünüm ve genetik aktivite yönünden birbirlerinden farklıdırlar. Mezoderm, kasları, cinsiyet organlarını, iç organların dış yüzeyini, iç deriyi, kemik ve kıkırdağı, kalp ve kan damarlarını oluşturmaktadır.

Embriyonik mezoderme mezenşim denir.

Bazı hayvan takımlarında (örneğin Mollusca ve Annelida) bazı hücrelerin kaderleri bu gibi erken safhalarda belirlenir ve hatta bazen döllenmeden önce bile sabitlenmiş olabilir.

Ayrıca bakınız