Diktatör (Roma): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Aybeg (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Roma İdari Teşkilatı}}
{{Roma İdari Teşkilatı}}
'''Diktatörlük''', [[Roma Cumhuriyeti]]'nde siyasi bir makamdı. Diktatör kelimesi [[Latince]] emir veren, dikte eden anlamına gelir. Roma Cumhuriyeti'ne özgü bir siyasi kurum olan bu makam normal [[Magistratus|magistralar]]ın yetkisinin üzerinde olağandışı görevler üstlenen olağandışı bir magistralıktı (''magistratus extraordinarius''). Resmî adı ''Magister Populi'' ("Halkın Efendisi"), ''Praetor Maximus'' ("Yüksek [[Praetor]]") ve ''Magister Peditum'' ("Piyadelerin Efendisi") idi.
'''Diktatörlük''', [[Roma Cumhuriyeti]]'nde siyasi bir makamdı. Diktatör kelimesi [[Latince]]de emir veren, dikte eden anlamına gelir. Roma Cumhuriyeti'ne özgü bir siyasi kurum olan bu makam normal [[Magistratus|magistralar]]ın yetkisinin üzerinde olağandışı görevler üstlenen olağandışı bir magistralıktı (''magistratus extraordinarius''). Resmî adı ''Magister Populi'' ("Halkın Efendisi"), ''Praetor Maximus'' ("Yüksek [[Praetor]]") ve ''Magister Peditum'' ("Piyadelerin Efendisi") idi.


{{spqr-taslak}}
{{spqr-taslak}}

Sayfanın 14.58, 25 Aralık 2016 tarihindeki hâli

Diktatörlük, Roma Cumhuriyeti'nde siyasi bir makamdı. Diktatör kelimesi Latincede emir veren, dikte eden anlamına gelir. Roma Cumhuriyeti'ne özgü bir siyasi kurum olan bu makam normal magistraların yetkisinin üzerinde olağandışı görevler üstlenen olağandışı bir magistralıktı (magistratus extraordinarius). Resmî adı Magister Populi ("Halkın Efendisi"), Praetor Maximus ("Yüksek Praetor") ve Magister Peditum ("Piyadelerin Efendisi") idi.