Doğan Özzümrüt: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
düzenleme AWB ile
Hatalı bilgi düzeltildi.
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
2. satır: 2. satır:
{{kaynaksız|Aralık 2013}}
{{kaynaksız|Aralık 2013}}


'''Doğan Özzümrüt''' (1957, [[İzmir]] - 6 Haziran 1981, [[İstanbul]]), Türk devrimci militandır. 1957 yılında [[İzmir]]'de işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Doğan, devrimci mücadeleye lise öğrenimi yıllarında katıldı. İstanbul'da [[Vefa Lisesi]]nde okurken [[İstanbul Devrimci Ortaöğrenim Derneği]] çatısı altında [[Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birlikleri]] sempatizanı olarak mücadeleye katıldı. Bu dönem devrimci gençliğin işgal, miting, yürüyüş ve yurtlarda süren eylemler gibi faaliyetlerinde yer aldı. MLSPB'nin aktif sempatizan birimlerinde yer alarak mücadele yürüten Doğan, [[1977]] yılında [[Dicle Üniversitesi]]nin diş hekimliği bölümünde okuması nedeniyle 1977 yılında çalışmalarına [[Diyarbakır]]'da devam etti. Bir ara tutuklanıp [[işkence]]ye maruz kaldıysa da sonra serbest bırakıldı. [[1978]] yılında İstanbul'a dönerek örgüt adına çalışmalara kaldığı yerden devam etti. İsrail başkonsolosluğuna düzenlenecek eylem öncesi kaldıkları evin Şemsi Özkan tarafından polise bildirilmesi sonucu güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada arkadaşı [[Ercan Yurtbilir]] ile birlikte öldürüldü. Polisin teslim ol çağrısına karşılık ölmeden önce söylediği son sözler ''ya özgür vatan ya ölüm'' idi.
'''Doğan Özzümrüt''' (1957, [[İzmir]] - 6 Haziran 1981, [[İstanbul]]), Terör örgütü üyesi. 1957 yılında [[İzmir]]'de işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Doğan, devrimci mücadeleye lise öğrenimi yıllarında katıldı. İstanbul'da [[Vefa Lisesi]]nde okurken [[İstanbul Devrimci Ortaöğrenim Derneği]] çatısı altında [[Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birlikleri]] sempatizanı olarak mücadeleye katıldı. Bu dönem devrimci gençliğin işgal, miting, yürüyüş ve yurtlarda süren eylemler gibi faaliyetlerinde yer aldı. MLSPB'nin aktif sempatizan birimlerinde yer alarak mücadele yürüten Doğan, [[1977]] yılında [[Dicle Üniversitesi]]nin diş hekimliği bölümünde okuması nedeniyle 1977 yılında çalışmalarına [[Diyarbakır]]'da devam etti. Bir ara tutuklanıp [[işkence]]ye maruz kaldıysa da sonra serbest bırakıldı. [[1978]] yılında İstanbul'a dönerek örgüt adına çalışmalara kaldığı yerden devam etti. İsrail başkonsolosluğuna düzenlenecek eylem öncesi kaldıkları evin Şemsi Özkan tarafından polise bildirilmesi sonucu güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada arkadaşı [[Ercan Yurtbilir]] ile birlikte öldürüldü. Polisin teslim ol çağrısına karşılık ölmeden önce söylediği son sözler ''ya özgür vatan ya ölüm'' idi.


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 01.44, 15 Temmuz 2016 tarihindeki hâli

Doğan Özzümrüt (1957, İzmir - 6 Haziran 1981, İstanbul), Terör örgütü üyesi. 1957 yılında İzmir'de işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Doğan, devrimci mücadeleye lise öğrenimi yıllarında katıldı. İstanbul'da Vefa Lisesinde okurken İstanbul Devrimci Ortaöğrenim Derneği çatısı altında Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birlikleri sempatizanı olarak mücadeleye katıldı. Bu dönem devrimci gençliğin işgal, miting, yürüyüş ve yurtlarda süren eylemler gibi faaliyetlerinde yer aldı. MLSPB'nin aktif sempatizan birimlerinde yer alarak mücadele yürüten Doğan, 1977 yılında Dicle Üniversitesinin diş hekimliği bölümünde okuması nedeniyle 1977 yılında çalışmalarına Diyarbakır'da devam etti. Bir ara tutuklanıp işkenceye maruz kaldıysa da sonra serbest bırakıldı. 1978 yılında İstanbul'a dönerek örgüt adına çalışmalara kaldığı yerden devam etti. İsrail başkonsolosluğuna düzenlenecek eylem öncesi kaldıkları evin Şemsi Özkan tarafından polise bildirilmesi sonucu güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada arkadaşı Ercan Yurtbilir ile birlikte öldürüldü. Polisin teslim ol çağrısına karşılık ölmeden önce söylediği son sözler ya özgür vatan ya ölüm idi.

Kaynakça