Gümüşakar, Karakoçan: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
İçerik
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Yazım hatası
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
5. satır: 5. satır:
|website = [http://www.gumusakar.net.tc]
|website = [http://www.gumusakar.net.tc]
}}
}}
'''Gümüşakar''', [[Elazığ]] ilinin [[Karakoçan, Elazığ|Karakoçan]] ilçesine bağlı bir [[köy]]dür.Bu köy Selçuklu zamanında İran-Selçuklu Devleti savaşı sırasında İranda bulunan Oğuz boylarından göç almışlardır.Osmanlı Devleti zamanında Ermeniler tarafından göç alsada bölgedeki halk Müslümanlığını ve Türklüğünü kaybetmemiştir.Kurtuluş Savaşı sırasında Ermenilerce yağmalanmak istemiş ancak Hacı İsmail Hakkı Efendi Sülalesi ve Yiğit Sülalesinin desteğiyle Osmanlı Ordusuyla beraber Ermeniler bölgeden atılmıştır.Bir rivayete göre Ermeniler kaçarken bütün altınlarını değerli eşyalarını toprağa gömmüşlerdir ve bu yüzden halk arasında taşı toprağı altın Karakoçan olarak geçer.Hacı İsmail Hakkı Efendi sülalesinin şimdi ki adı ise Elazığda yaygın olarak bulunan Pilten sülalesidir.Soyadı inkilabından sonra bu isim verilmiştir.Yiğit sülaleside günümüzdeki varlığını sürdürmektedir ve kurtuluş savaşındaki fedakarlıklarından dolayı bir beldeye Yiğit ismi verilmiştir.
'''Gümüşakar''', [[Elazığ]] ilinin [[Karakoçan, Elazığ|Karakoçan]] ilçesine bağlı bir [[köy]]dür.Bu köy Selçuklu zamanında İran-Selçuklu Devleti savaşı sırasında İranda bulunan Oğuz boylarından göç almışlardır.Osmanlı Devleti zamanında Ermeniler tarafından göç alsada bölgedeki halk Müslümanlığını ve Türklüğünü kaybetmemiştir.Kurtuluş Savaşı sırasında Ermenilerce yağmalanmak istemiş ancak Hacı İsmail Hakkı Efendi Sülalesi ve Ulaş Sülalesinin desteğiyle Osmanlı Ordusuyla beraber Ermeniler bölgeden atılmıştır.Bir rivayete göre Ermeniler kaçarken bütün altınlarını değerli eşyalarını toprağa gömmüşlerdir ve bu yüzden halk arasında taşı toprağı altın Karakoçan olarak geçer.Hacı İsmail Hakkı Efendi sülalesinin şimdi ki adı ise Elazığda yaygın olarak bulunan Pilten sülalesidir.Soyadı inkilabından sonra bu isim verilmiştir.Ulaş sülaleside günümüzdeki varlığını sürdürmektedir ve kurtuluş savaşındaki fedakarlıklarından dolayı bir beldeye Yiğit ismi verilmiştir.


== Tarihçe ==
== Tarihçe ==

Sayfanın 22.47, 24 Aralık 2015 tarihindeki hâli

Gümüşakar
Harita
ÜlkeTürkiye Türkiye
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
Posta kodu23600
Resmî site
[1]

Gümüşakar, Elazığ ilinin Karakoçan ilçesine bağlı bir köydür.Bu köy Selçuklu zamanında İran-Selçuklu Devleti savaşı sırasında İranda bulunan Oğuz boylarından göç almışlardır.Osmanlı Devleti zamanında Ermeniler tarafından göç alsada bölgedeki halk Müslümanlığını ve Türklüğünü kaybetmemiştir.Kurtuluş Savaşı sırasında Ermenilerce yağmalanmak istemiş ancak Hacı İsmail Hakkı Efendi Sülalesi ve Ulaş Sülalesinin desteğiyle Osmanlı Ordusuyla beraber Ermeniler bölgeden atılmıştır.Bir rivayete göre Ermeniler kaçarken bütün altınlarını değerli eşyalarını toprağa gömmüşlerdir ve bu yüzden halk arasında taşı toprağı altın Karakoçan olarak geçer.Hacı İsmail Hakkı Efendi sülalesinin şimdi ki adı ise Elazığda yaygın olarak bulunan Pilten sülalesidir.Soyadı inkilabından sonra bu isim verilmiştir.Ulaş sülaleside günümüzdeki varlığını sürdürmektedir ve kurtuluş savaşındaki fedakarlıklarından dolayı bir beldeye Yiğit ismi verilmiştir.

Tarihçe

Köyün adı, Suriye'nin Şam şehrinden gelmektedir. Eskilere dayanan bir geçmişi olan bu köy, Urartular, Karakoyunlular gibi birçok tarihi eseriyle tanınır. Hattâ kimi rivayetlere göre Romalılar'ın bile burada yaşadığı ama Türkler'in Anadolu'ya girmesiyle buradan çekildiği söylenir.

Kültür

Köyün gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur.

Yemekleri eski Osmanlı mutfağından alınmış olup tatları günümüze kadar değişmemiştir.

Coğrafya

Elazığ iline 134 Km., Karakoçan ilçesine 30 Km. uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 40
2000 50
1997 75

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün kimi yerlerinde ceviz de yetiştirilmektedir.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

  • Süleyman Ulaş
  • Fevzi Ulaş
  • Osman Ulaş

Altyapı bilgileri

Köyde, 1974 yılında devlet tarafından yaptırılmış olan bir ilköğretim okulu vardır ancak şu anda faaliyette değildir. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stablize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Gümüşakar Köyü Sitesi