Zuccabar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Moritanya ve Numidya

Zuccabar (veya Zucchabar), Roma'nın Mauretania Caesariensis eyaletinde bulunan antik bir şehirdir. Günümüz Miliana, Cezayir'de yer almaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Zuccabar, İmparator Augustus'un emriyle bir Roma kolonisi (Colonia Iulia Augusta Zucchabar) olarak kuruldu.

Gerçekten de, gerçek  Roma döneminde "Zucchabar" (hatta "Succhabar") olarak bilinen Pön kökenli kasabaya karşılık gelir. Augustus tarafından, colonia rütbesi verildi ve böylece Colonia Iulia Augusta Zucchabar olarak anıldı. Coğrafyacı Batlamyus'un kullandığı ismin Yunanca biçimi Ζουχάββαρι (Zuchabbari) idi. Yaşlı Pliny buna "Succabar olarak da adlandırılan "Augusta kolonisi" der ve Ammianus Marcellinus ona Sugabarri veya (sıfat biçiminde) Sugabarritanum adını verir.

Zuccabar, Roma'nın Mauretania Caesariensis eyaletine aitti ve başkent Caesarea'nın 70 km güneyinde, yaklaşık 5.000 kişilik (çoğunlukla Romalılaşmış berberiler) bir nüfusa sahipti.

Zucchabar dördüncü yüzyılda bir Hıristiyan piskoposluğu haline geldi. Piskoposluk, Katolik Kilisesi'nin unvan listesinde yer almaktadır.

Miliana, 10. yüzyılda, antik Roma kenti Zuccabar'ın (veya "Succhabar") bulunduğu yerde kuruldu.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ridley Scott'ın Gladyatör filminde, Zucchabar, Maximus'un anavatanı Hispania'nın (İspanya'nın) güneyinde, tüccarlar tarafından köleleştirildikten sonra getirildiği, kurak ve ıssız bir Roma eyaletinin adı olarak hayali bir şekilde gösterilmiştir. Maximus aynı zamanda burada Proximo ile tanışır.