Zilla diodia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zilla diodia
dişi
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Euchelicerata
Alt sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Familya: Araneidae
Cins: Zilla
Tür: Z. diodia
İkili adlandırma
Zilla diodia

Zilla diodia, Araneidae familyasından Avrupa'dan Azerbaycan'a kadar yayılım gösteren küçük bir örümcek türü.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 1802 yılında Fransız bilgin Charles Athanase Walckenaer (1771–1852) tarafından Aranea diodia adıyla tanımlanan tür 1929 yılında Simon tarafından Zilla diodia adıyla revize edilmiştir.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Oldukça küçük örümceklerdir. Dişi 3,5-4,5 mm, erkek 2,5-3,0 mm boyundadır. Opisthosomanın (karın, abdomen) ana rengi açık hakverengi-beyaz olup arka kısmında koyuca bir yaprak deseni, ön kısmında ise karakteristik bir T biçimli beyaz geniş bir leke bulunur. Prosoma (başlıgöğüs, cephalothorax) açık kahverengi, göz çevresi ise koyu kahverengidir. Bacakları esas olarak açık kahverengi olup koyu halkalıdır.

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük Britanya'da korunaklı gölge yerlerde ve kıyı kayalıklarında bulunur ve boylu funda, böğürtlen, çalı ve ağaçların alt dallarında yaşarlar. Geniş yapraklı ya da karışık ormanlarda, eski çitlerde, yeşil hatlarda ve bazen de bahçelerde rastlanır. Erginleşmemiş yavruları çalılarda sonbahar sonuna kadar görülebilirse de taban döküntüsünde daha çok bulunur. Her iki cinsiyetten erginlerine mayıs ve haziran aylarında rastlanır. Dişileri daha fazla yaşar ve temmuz ayında da görülür, hatta eylül ayında da rastlandığı olur.[1]

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa'dan Azerbaycan'a kadar[2] yayılım gösterir. Büyük Britanya'da yalnızca İngiltere'nin güney yarısında görülür. Batı ve Orta Avrupa'da kuzeyde Norveç'e kadar yayılır. İrlanda'dan kayıt yoktur.[1]

Türkiye'deki durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsinin Türkiye'deki[3] tek türüdür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Summary for Zilla diodia (Araneae)". 13 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2012. 
  2. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 15 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2012. 
  3. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]