Zerocalcare

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Michele Rech
DoğumMichele Rech
12 Aralık 1983
Arezzo, İtalya
Takma adZerocalcare
Milliyet İtalya
Vatandaşlık İtalya
TürÇizgi roman
Edebî akımÇizgi roman
Önemli ödülleritam liste
Resmî site

Zerocalcare ya da gerçek adıyla Michele Rech (Arezzo, 12 Aralık 1983) İtalyan bir çizgi romancı ve karikatüristtir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rebibbia mahallesi sakini bir Romalı olan babasının geçici olarak çalıştığı Arezzo'da doğdu.[1] Çocukluğunu ikamet ettiği Cortona'da geçirdi. Önce annesinin memleketi olan Fransa'da yaşadı, sonrasında ise Roma'da hapishanesi ile ünlü Rebibbia-Ponte Mammolo bölgesinde büyümüştür.

Çizer olarak faaliyetlerine lisenin sonunda, Temmuz 2001'de Cenova'daki G8 Forumu günlerini anlatan bir çizgi roman üreterek başladı. Forte Prenestino'daki Crack Fumetti Dirompenti edisyonlarında ve İtalyan sosyal merkezlerinde düzenlenen sayısız etkinlikte yer aldı; konserler ve etkinlikler için sayısız posterin yanı sıra punk rock, hardcore ve Oi! sanatçıları için plak kapakları ve fanzinler çizdi.

Michele Rech'in mahlas olarak kullandığı Zerocalcare (Türkçe okunuşuyla Zerokalkare), kelime anlamıyla “sıfır kireç” anlamına geliyor. Çizer bu ismi seçerken, bir kireç çözücü ürününün İtalyan televizyonunda yayınlanan reklam müziğinden esinlenmiş.

2003 yılından bu yana Liberazione gazetesinde çizer olarak çalışmakta ve haftalık Carta gazetesi, aylık La Repubblica XL dergisi, Internazionale dergisiyle işbirliği yapmakta ve DC Comics'in çevrimiçi bölümü Zuda Comics için Safe Inside adlı bant serisini yazmaktadır.

La Profezia dell'Armadillo[değiştir | kaynağı değiştir]

Zerocalcare, Mayıs 2010'dan itibaren dört ay boyunca yayınlanabilen Il Canemucco dergisinin ekibinde yer aldı. Il Canemucco dergisinin kapanmasından sonra, Ekim 2011'de karikatürist arkadaşı Makkox'un editörlüğüyle basılan La Profezia dell'Armadillo (Armadillo'nun Kehaneti) başlıklı ilk çizgi roman albümünü yayınladı ve kısa sürede büyük bir başarı elde etti. Albüm beş kez yeniden basılarak 2021'de 200.000 kopya satışına ulaştı, daha sonra BAO Publishing tarafından renkli bir baskı yapıldı.

Albümün adı, Zerocalcare'nin öykülerinde neredeyse her zaman yer alan ve yazarın kendi kişiliğinin bir izdüşümünü temsil eden Armadillo karakterinden kaynaklanmaktadır.

Blog ve ünlenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Michele Rech, Kasım 2011'de otobiyografik bir arka plana sahip kısa hikâyeler yayınladığı zerocalcare.it adlı bir çizgi roman blogunu başlattı. Site 2011'den yana her gün on binlerce okuyucu tarafından ziyaret ediliyor. Bu site, Fransa'da gelişen yeni bir çizgi roman türünün İtalya'daki ilk örneğiydi. Mart 2012'de Zerocalcare'nin blogu 2012 Attilio Micheluzzi Napoli Comicon Ödülü'nde En İyi Webcomic kategorisine aday gösterildi. Eylül 2012'de ise blog "En iyi karikatürist-çizer" olarak 2012 Macchianera Ödülü'nü kazandı.

Ekim 2012'de Un Polpo alla Gola başlıklı ikinci çizgi roman albümünü yayımladı.[2] Aynı ay Lucca Comics & Games'te en iyi kısa hikâye dalında Gran Guinigi ödülünü kazandı. Nisan 2013'te BAO Publishing, Zerocalcare'nin blog çizgi bantlarının toplandığı ve bant serileri arasında bir tutkal görevi gören bir dizi yayınlanmamış şeridin yer aldığı Ogni Maledetto Lunedì su Due adlı albümünü yayınladı. Kitabın ilk tanıtımında yazar, yayınlanmamış öykülerdeki karamsarlık ve acının, kendi kuşağının öfke ve rahatsızlığını ifade etmeye hizmet ettiğini açıkladı. Kitap ticari açıdan o kadar başarılı oldu ki, aynı ay içinde birkaç kez tekrar basımları yapıldı.

Roma metrosunun Rebibbia istasyonunda Zerocalcare tarafından yapılan duvar resmi

31 Mayıs 2013 tarihinde BAO Publishing, yazarın Roma'nın Rebibbia mahallesindeki zombileri konu alan ve ana karakteri Calcare'nin online pokerle geçinen arkadaşı Secco olan Dodici adlı yeni kitabını duyurdu. 2013'ün temmuz ortasında ise metinleri Diego Bianchi ve Simone Conte tarafından yazılan, Roma'nın Serie A futbol ligindeki şampiyonluğunu Roma lehçesiyle anlatan ve Zerocalcare'nin çizimlerini yaptığı Kansas City, Anno II albümündeki işbirliği duyuruldu.

14 Temmuz 2014'te Milanolu yayınevi BAO Publishing, Zerocalcare'nin Dimentica il Mio Nome (Adımı Unut) adlı grafik romanının kapağını yayınladı ve albüm aynı yıl 16 Ekim'de piyasaya çıktı. 13 Eylül 2014'te "Satirik Çizim" kategorisinde Forte dei Marmi siyasi hiciv ödülünü kazandı. Zerocalcare 2-3 Aralık 2014 akşamları arasında, Roma'da yaşadığı semt olan Rebibbia'nın metro çıkışının yakınında 40 metrekarelik bir duvar resmi yaptı. 8 Aralık 2014'te Zerocalcare, Rai Radio 3 programı Fahrenheit'tan "Yılın Kitabı" ödülünü kazandı.

Kobane Calling[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Ocak 2015 tarihinde sol eğilimli Internazionale dergisinde Zerocalcare tarafından yazılıp çizilen bir çizgi roman haber dosyası yayınlandı. Kobane Calling başlıklı derinlemesine haber, Türkiye-Suriye sınırında Kürtler ve Irak ve Şam İslam Devleti arasında devam eden çatışmaya odaklanmaktaydı. Kobane Calling'in asıl derginin yanında bir ek olarak verildiği bu sayı, ertesi hafta yeniden basıldı ve İtalya'daki tüm gazete bayilerinde tükendi.

2017 yılında Kobane Calling Napoli Comicon'da "En İyi Çizgi Roman" dalında Micheluzzi Ödülü'nü kazandı.[3]

Netflix dizileri[değiştir | kaynağı değiştir]

21 Aralık 2020'de, 17 Kasım 2021'de Netflix platformunda yayınlanan, karikatüristin yazar ve oyuncu olduğu bir animasyon dizisi olan Strappare Lungo i Bordi (İşaretli Yerden Kesin) animasyon serisinin teaser'ı yayınlandı. Dizi kısa sürede Netflix'in trendleri arasına giren ilk İtalyan ürünü ve İtalya'da en çok izlenen dizi oldu. 2022 yılında Zerocalcare dizi sayesinde Sergio Bonelli Ödülü'nü kazandı.

8 Haziran 2023'te Netflix, Strappare Lungo i Bordi kadrosunun korunduğu Questo Mondo Non Mi Renderà Cattivo (Türkiye'de yayınlandığı adıyla "Bana Hiçbir Şey Olmaz") animasyon serisini yayınladı.

Üslubu[değiştir | kaynağı değiştir]

Zerocalcare, asıl adıyla Michele Rech, kendine has üslubu ve anlatım tarzıyla son 10 yılda İtalyan çizgi romanında önemli bir etki yarattı. Eserlerinde sıklıkla toplumsal eleştirilerini ve kişisel deneyimlerini mizahla harmanlayan Zerocalcare, çizgi roman ve karikatürlerinde karakteristik olarak siyah/beyaz, dağınık, eskiz benzeri bir çizim tarzı sergiliyor. Bu çizim tarzı işlerine son derece özgün ve canlı bir his katıyor.

Karakterlerini abartılı şekillerde tasvir etmeyi seven, hikâye anlatımında sıkça görsel metaforlar ve semboller kullanan Zerocalcare’nin animasyonları ise, canlı renk kullanımı ile dikkat çekiyor. Zerocalcare sahnedeki atmosferi belirlemek ya da önemli ögeleri vurgulamak için renk paletini ustaca kullanıyor.[4]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2012: Macchianera Ödülü, "En İyi Karikatürist-Çizer" (Zerocalcare.it blog)
  • 2012: Premio di La Repubblica XL, (La Profezia dell'Armadillo)
  • 2015: Premio Italia, En İyi İtalyan Çizgi Roman[5]
  • 2017: Premio Attilio Micheluzzi, Napoli Comicon "En İyi Web Comic"[6]
  • 2013: Premio Gran Guinigi, Lucca Comics & Games, "En İyi Kısa Hikâye" (La Profezia dell'Armadillo)
  • 2014: Premio Satira Politica Forte dei Marmi
  • 2017: Archivio Disarmo - Colombe d'Oro per la Pace (Barış için Altın Güvercinler) Gazetecilik Ödülü
  • 2017: Premio Attilio Micheluzzi, Napoli Comicon "En İyi Çizgi Roman" (Kobane Calling)
  • 2022: Sergio Bonelli Ödülü, Strappare Lungo i Bordi' (İşaretli Yerden Kesin) Netflix dizisi
  • 2023: Premio Terzani, (No Sleep Till Shengal)[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sardo, Federico (21 Kasım 2017). "Tutti i segreti di Zerocalcare". Esquire (İtalyanca). 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2023. 
  2. ^ Di Virgilio, Serena (19 Ekim 2012). ""Un Polpo alla Gola": Una Storia a Fumetti per Affrontare le Ansie e Crescere". Panorama (İtalyanca). 24 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2023. 
  3. ^ "I Vincitori dei Premi Micheluzzi 2017 al Napoli Comicon". Fumettologica (İtalyanca). 30 Nisan 2017. 24 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2023. 
  4. ^ Kurtuluş, Özgür (19 Temmuz 2023). "Zerocalcare'den "Bu Dünya Beni Yıkamaz" ya da "Bana Hiçbir Şey Olmaz"". Özgür Kurtuluş. 24 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2023. 
  5. ^ "Albo d'Oro del Premio Italia". Premio Italia (İtalyanca). 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2024. 
  6. ^ Barberis, Lorenzo (5 Haziran 2020). "Il Premio Micheluzzi e i Webcomic". Lo Spazio Bianco (İtalyanca). 3 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2024. 
  7. ^ "Zerocalcare Vince il Premio Terzani 2023 con «No Sleep Till Shengal»". Corriere della Sera (İtalyanca). RCS Mediagroup S.p.a. 4 Aralık 2023. 15 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2024.