Lucca Comics & Games

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lucca Comics & Games
Lucca Comics & Games 2009, Oyunlar alanına giriş bölümü
Lucca Comics & Games 2009, Oyunlar alanına giriş bölümü
DurumuAktif
Başlangıcı1965
SıklığıYılda bir
YeriLucca, İtalya
Ülke İtalya
KurucusuRinaldo Traini
Sonraki festival2024
DüzenleyiciLucca Crea
Resmî sitehttps://www.luccacomicsandgames.com/it/

Eski adıyla Salone Internazionale dei Comics ya da yaygın kullanılan şekliyle Lucca Uluslararası Çizgi Roman Festivali, ilk olarak 1965'te Bordighera'da, 1966'dan 1992'ye kadar Lucca kentinde ve daha sonra sergi kısmı 1995'ten 2005'e kadar Roma'da düzenlenen; çizgi roman, animasyon ve illüstrasyona adanmış bir etkinlikti.

Etkinliğin adı 1993'te Lucca Comics; 1995'ten itibaren ise Lucca Comics & Games olarak değiştirildi.

Lucca Comics & Games, ekim sonu ve kasım başında Lucca'da gerçekleşen çizgi roman, animasyon, oyun (rol yapma, masa, kart), video oyunları ve fantezi ve bilim kurgu imgelerine adanmış uluslararası bir ticaret fuarıdır. Sektördeki en önemli İtalyan fuarı olarak kabul edilen etkinlik, büyüklük açısından Avrupa'da birinci, dünyada ise Tokyo'daki Comiket'ten sonra ikinci sırada[1] yer almaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Lucca kentinde çizgi roman geleneğini başlatan gelişme, 1966 yılında Salone Internazionale dei Comics'in ikinci edisyonuna ev sahipliği yapma kararıydı (ilki bir önceki yıl Bordighera'da düzenlenmişti). 1968 yılında Roma La Sapienza Üniversitesi'nin himayesinde özel bir kuruluş olan Immagine-Centro di Studi Iconografici adlı kültür derneği kuruldu. Derneğin amacı, diğer şeylerin yanı sıra, fuarı organize etmekti. 1976'daki 12. edisyondan sonra etkinliğin iki yılda bir düzenlenmesine karar verildi.

1986 yılında, etkinliğin 17. edisyonu, aynı zamanda fuarın şehirdeki varlığının 20. yıldönümü olması nedeniyle skandal bir şekilde "Lucca ventanni" olarak yeniden adlandırıldı. Bunu, belediyenin (fuarın masraflarını karşılayan) finansmanla ilgili sorunları nedeniyle kısa bir kriz dönemi izledi ve bu da 1988'de planlanan 18. edisyonun iptal edilmesine neden oldu.

Lucca Belediyesi, etkinlik için yapılan harcamaları artık karşılayamamasından ötürü, özerk bir yapı olan Max Massimino Garnier kuruluşu aracılığıyla, yine de her altı ayda bir pazar sergileri düzenlemeye devam etmeye karar verdi. Salone Internazionale dei Comics'in yerini alan yeni etkinlik 1993 yılında Lucca Comics olarak açıldı, 1995 yılında ise Lucca Comics & Games adını aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Neri, Alessandro (2 Kasım 2015). "News. I Numeri di Lucca Comics 2015". ComicsViews (İtalyanca). 22 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2024.