İçeriğe atla

Zefram Cochrane

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Zefram Cochrane, Star Trek evrenindeki kurgusal bir karakterdir. Yazar Gene L. Coon tarafından yaratılan karakter, ilk olarak 1967 Star Trek bölümü "Metamorfoz"da göründü ve burada Glenn Corbett tarafından canlandırıldı. James Cromwell daha sonra 1996 yapımı uzun metrajlı film Star Trek: First Contact'ta, 2001 Star Trek: Enterprise pilotu "Broken Bow"da ve 2022 Star Trek: Lower Decks Sezon 3 prömiyer bölümü "Grounded"da Cochrane'i canlandırdı. Enterprise'ın " In a Mirror, Darkly Part I " bölümünde Star Trek: First Contact'tan Cromwell'in görüntüleri kullanıldı.

İlk kez Star Trek: The Original Series'te bahsedildiği ve Star Trek: First Contact'taki olaylarla daha da pekiştirilen Cochrane, warp tahrik sistemini yaratan ilk insandır ve 2063 yılındaki başarılı warp hızı uçuşuyla tüm dünyanın dikkatini çeker. Vulkanlar, insanlığın uzaylı bir ırkla ilk resmi temasına öncülük eder.

Kurgusal karakter biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Star Trek: First Contact'a göre Cochrane 2030'da doğdu (gerçi bu filmin romanlaştırmasında doğum yılı 2013 olarak veriliyor). İnsanlığın ilk warp yetenekli gemisi Phoenix'i Bozeman, Montana'da eski bir Titan'dan inşa etti.[1][2] Projeye mali kazanç elde etmek için başladı ve Atılgan-E mürettebatının gelecekten aktardığı gelecekteki övgülerin hesaplarını rahatsız edici ve utanç verici buldu.[1][3]

Ayna Evreni[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayna Evreninde Cochrane ve diğer insanlar, Vulkanların barışçıl selamlamasına karşılık vermek yerine Vulkanları öldürür ve gemilerini yağmalarlar. [4] İnsanlar acımasız Terra İmparatorluğu'nun bir parçası olarak diğer dünyaları fetheder.[5]

Dış görünüş[değiştir | kaynağı değiştir]

"Metamorfoz"da Cochrane'i, bölümün yayınlandığı tarihte 34 yaşında olan Glenn Corbett canlandırıyordu Star Trek: First Contact'ta Cochrane, karakterin 2063 yılında yaklaşık 33 yaşında olacağı bir noktada 56 yaşındaki James Cromwell tarafından canlandırıldı.[6] Star Trek Ansiklopedisi bu tutarsızlığı, Cochrane'in 2063'teki yaşlı görünümünün radyasyon zehirlenmesinin sonucu olduğunu ve Companion ile karşılaştığında Companion'ın bu etkileri tersine çevirdiğini ve genç görünümünü geri getirdiğini teorileştirerek açıklar.<ref name="Encyc">Okuda, Mike and Denise, with Debbie Mirek (1999). The Star Trek Encyclopedia. Pocket Books. ISBN 0-671-53609-5. Okuda, Mike and Denise, with Debbie Mirek (1999). The Star Trek Encyclopedia. Pocket Books. ISBN 0-671-53609-5.{{cite book}}: CS1 maint: multiple names: authors list (link)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Okuda, Mike and Denise, with Debbie Mirek (1999). The Star Trek Encyclopedia. Pocket Books. ISBN 0-671-53609-5. 
  2. ^ Star Trek: First Contact referenced only "central Montana"; Bozeman was later identified by Hoshi Sato in the 2002 Star Trek: Enterprise episode "Desert Crossing".
  3. ^ Cochrane's statements in Star Trek: First Contact (1996); Paramount Pictures
  4. ^ Mike Sussman, James L. Conway (April 22, 2005). "In a Mirror, Darkly, part I". Star Trek: Enterprise. UPN. 
  5. ^ Marc Daniels, Jerome Bixby (October 6, 1967). "Mirror, Mirror". Star Trek. NBC. 
  6. ^ The character was stated in "Metamorphosis" to have been 87 years old in 2117, and was therefore born in 2030, as pointed out by The Star Trek Encyclopedia. Page 26 of The Star Trek Chronology (second edition) also gives 2030 as his year of birth.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]