İçeriğe atla

Zarneşti Muharebesi

Koordinatlar: 45°34′K 25°20′D / 45.567°K 25.333°D / 45.567; 25.333
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zarneşti Muharebesi
Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları
Tarih11 (21) Ağustos 1690
Bölge
Sonuç Osmanlı-Eflak-Kuruç Zaferi
Taraflar
Kutsal Roma İmparatorluğu Kutsal Roma İmparatorluğu
Erdel Erdel
Macar Kuruçlar
Osmanlı İmparatorluğu
Eflak Voyvodalığı
Kırım Hanlığı
Komutanlar ve liderler
Donat Heissler  (esir)
Mihály Teleki  (ölü)
Çerkes Ahmed Paşa  (ölü)
Tökeli İmre
Konstantin Brânçovenu
Gazi Giray
Çatışan birlikler
2,000 Habsburg süvarisi ve 7,000 Erdel askeri 16,000
Kayıplar
1.800 Habsburg askeri öldürüldü, yaralandı ya da esir alındı. 300

Zarneşti Muharebesi, Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nın bir parçası niteliğinde Silistre Beylerbeyi Çerkes Ahmed Paşa komutasında Macar Prens Tökeli İmre'ye destek olarak gönderilen Türk ve Eflak askerlerinden oluşan ordunun Erdel Prensliği'ni işgal eden General Donat Heissler komutasındaki Habsburg ordusunu 21 Ağustos 1690'da Zernyest'te büyük bir yenilgiye uğrattığı savaş.[1]

Muharebe öncesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Tökeli İmre kendisini Erdel Prensi ilan etmek istiyordu; Osmanlı ile 1686 ve 1688'de Erdel tacını elde etmek için bir sefer başlatmış ancak başarısız olmuştu. 1690 yılında yeni bir sefer daha başlatmış ve İstanbul'dan gelen 16.000 kişilik bir orduya komuta ederek Sultan II. Süleyman ile beraber Erdel'e girmiştir. Daha sonra kendisine Eflak Voyvodası Konstantin Brânçovenu'da katılmıştır.

Brânçovenu, seferin asıl beyniydi ve Osmanlı ordusunu, Karpatlar üzerinden pek bilinmeyen dağ geçitlerinden geçirmeyi ve böylece Habsburg ordusu tarafından savunulan Bran Geçidi'nden atlatmayı başardı. Donat Heissler ile de Zărnești şehri yakınlarında savaşmak zorunda kalınmıştır.

Şehrin yakınlarında yapılan savaşta, Osmanlı ordusu, Habsburg-Erdel ordusunu kesin bir yenilgiye uğratmış, Donat Heissler'i esir almıştır. Erdel kontu Mihály Teleki ise çatışmada öldürülmüştür.

Muharebe sonrası

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu zaferin ardından Kereszténysziget'de toplanan Diet Tökeli İmre'yi seçti. Erdel Prensi, Habsburg ordularına karşı konumunu koruyabildi. 1691'de ise Erdel'i tamamen terk etti.

Tökeli İmre'nin hükümdarlığı kısa sürmüş olsa da, Habsburg ordusunu Erdel'i geri almak için Sırbistan'dan asker sevk etmeye zorladı, çünkü Erdel'den Macaristan'a ve Habsburg'ların ikmal ve iletişim hatlarına saldırılabilirdi. Bu boşluktan yararlanan Osmanlı'nın, Kutsal İttifak ordusunu Tuna'nın ötesine geri püskürtmesini ve hatta Banat'ı yeniden ele geçirmesini sağladı. Sonuç olarak, tekrardan Tuna nehri ve Karpatlar üzerinde istikrar sağlanmış oldu.


Dipnot

  1. ^ "Mohaç ve Karlofça Mihverinde Macaristan'daki Osmanlı Anlatımına Örnekler: György Szerémi ve Mihaly Cserei", Hüseyin Şevket & Çağatay Çapraz, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c.12, sy.4, Aralık 2022, E-ISSN: 2149-3871, s.7

Dış bağlantı

Enciclopedia Romaniei Tudorduic Transsylvanica