Zaouli

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Zaouli, Fildişi Sahili'nin merkezindeki Guro halkının geleneksel bir dansıdır. Dansta kullanılan Zaouli maskesinin, "Djela Lou Zaouli" ("Djela'nın kızı Zaouli") adlı bir kızdan esinlenerek 1950'lerde yaratıldığı belirtilmektedir.[1] Bununla birlikte, karakteristik maskenin kökenleri hakkındaki hikâyeler çeşitlidir ve her maskenin kendi sembolik tarihi olabilir.[2] 2017 yılında UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine alınmıştır.[3]

Her Guro köyünde, cenaze törenleri ve kutlamalar sırasında sahne alan yerel bir Zaouli dansçısı vardır. Dansçı her zaman erkektir. Dansın, yapıldığı köyün üretkenliğini artırdığına inanılmakta ve Guro topluluğu ve tüm ülke için bir birlik aracı olarak görülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Zaouli
  1. ^ "Zaouli de Manfla: The Zaouli dance of the Ivory Coast, West Africa - The Kid Should See This". thekidshouldseethis.com. 3 Kasım 2014. 4 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Guro Zaouli Mask of Ivory Coast". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Zaouli, popular music and dance of the Guro communities in Côte d'Ivoire". 27 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.