İçeriğe atla

Zaho (futbol kulübü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zaho
Tam adZaho Futbol Kulübü
Kuruluş1987;
StadyumZaho Uluslararası Stadyumu
BaşkanIrak Hemid Selman Sindi
Teknik direktörIrak Abdul-Wahab Abu Al-Hail
LigIrak Premier ligi
Kurdistan Premier League

Zakho Football Club (Kürtçe:|یانا زاخو یا وه‌رزشی / Yana Zaxo ya Werzişî), Zaho, Duhok, Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi merkezli bir spor kulübüdür. Irak Premier Ligi'nde oynamaktadır.

Zaho FC'nin en büyük rakibi, her zaman en tutkulu ve şiddetli maçlarını oynadığı Duhok Derbisi olarak geçen Duhok SC takımıdır. Zaho FC, Zaho kentinde 1987 yılında kuruldu. Ana renkleri kırmızı ve beyazdır. Kulüp şu spor dallarını benimsemiştir: Futbol, basketbol, voleybol, hentbol, güreş, ağırlık, yüzme, satranç ve atletizm'dir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Zakho'da futbol, 1920'lerin başından beri gayet resmi olarak birçok yerel amatör oyunun yanı sıra düzenli aralıklarla Zakho'da veya yakın ilçelerde düzenlenen okul yarışmalarıyla oynandı. Bu, 1948'de Zakho'da ilk futbol takımının oluşumuna yol açtı. Bu, yerel işçilerden ve genç erkeklerden oluşuyordu.[1]

Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

1986 yılında, başkan Yousef Dawad Jabo ve üyelerden oluşan Zakho Gençlik Spor Merkezi'nin yönetim ekibi: Ali Omran, Beşar Rahmallah, Khaled Hüseyin, Neshan Kerob, Khalat Ramazan ve Khwaste Furman, Spor Merkezinin yerini almak veya bir parçası olmak için Zakho Futbol Kulübü'nü başlatma fikri geldi. Irak Ulusal Olimpiyat Komitesine göre, kulübün oluşturulmasında aranan şartlardan biri, Spor Merkezinin kulübün kayıt altına alınmasından en az bir yıl önce spor müsabakalarına gerçek katılımının olmasıydı. Böylece spor komitesi farklı yaş grupları için takımlar oluşturdu ve farklı Dostluk Maçlarında yarışmaya başladı.

Bölgesel Şampiyona[değiştir | kaynağı değiştir]

1986'da Zakho, Duhok'taki Duhok Polisi'ne karşı Zakho Gençlik Merkezi, Duhok Gençlik Merkezi, Duhok öğrencileri ve Duhok SC adı altında bölgesel bir turnuvada yarıştı. Zakho, Duhok FC dahil tüm katılımcıları penaltılarla mağlup ettikten sonra yarışmayı kazanmaya devam etti. Sporting Center'ın gerçekleştirdiği bölgesel turnuvaya ek olarak, aynı zamanda kuruluş tekliflerini önemli ölçüde artıran Basketbol, Güreş, Halter ve Vücut Geliştirme gibi diğer spor dallarında da başarılı oldular. Nihayet 3 Haziran 1987'de kulüp resmen tescil edildi.

İlk sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulübün 1987’deki kuruluşundan bu yana kulüp, Irak’ın FA’nin 1990’a kadar zorunlu kıldığı herhangi bir yarışmaya çeşitli nedenlerle katılamadı. Sonunda At-Ta'mim kulübü, Serwan kulübü, Alkarma ve Qurqosh ile birlikte Kuzey Grubu'ndaki 1990/91 Üçüncü Bölümüne katıldılar. Her takım evde ve deplasmanda oynayacak ve 3. ligin finaline katılacak - bunun galibi İkinci Lig'e yükselecekti. Zakho gruba 15 puan kazandırmış, ancak 1991'deki Irak isyanı Irak futbol takviminin geri kalanının iptaline yol açmıştı. Zakho taraftarları bu duruma fazlasıyla üzülmüşlerdi.

1991-92 sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ertesi sezon Zakho, Olimpiyat Komitesi başkanı Uday Hüseyin’in Kuzey Iraklı sporcuların hiçbirine müdahale etmemesini garanti altına almasının ardından spor faaliyetlerine geri döndü. Zakho, Duhok SC, Qurqosh, Al Karama ve Ta'lfar ile çizildikten sonra bir kez daha Kuzey grubundaydı. Zakho, 5 galibiyetten ve 3 beraberlikten sonra grupta zirveye ulaştı ve son tura yükseldi.

Son turda Zakho, Samawa FC, The Neighborhood ve Al Hillah'ın her birini oynayacaktı. Zakho grubu 7 sayı ile kazandı ve Irak Üçüncü Lig şampiyonu oldu ve ikinci bölüme hak kazandı.

Yeni stadyum 3 Haziran 2015'te Zakho FC yeni stadyumlarının açılışını kutladı. Irak millî takımına karşı gayri resmi dostluk maçını Zakho Uluslararası Stadyumu'nda oynadılar. Maçı Irak millî takım 2-0 kazandı.

Stadyum[değiştir | kaynağı değiştir]

İç saha maçlarını, Zaho'da bulunan 25.000 seyirci kapasiteli Zaho Uluslararası Stadyumu'nda oynamaktadır.

Takım kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

9 Şubat 2021 itibarıyla

Not: Uyruk bilgisi futbolcuların FIFA uygunluk kurallarınca oynayabileceği millî takımı gösterir. FIFA kuralları haricinde başkaca uyruğa da sahip olabilirler.

Mevki Uyruk Futbolcu
3 DF Irak IRQ Omar Abdullah
4 DF Brezilya BRA Hélio
5 OS Mali MLI Idrissa Traoré
6 OS Irak IRQ Ali Essam
7 OS Irak IRQ Ahmed Zero Kerko
8 OS Irak IRQ Saif Salman
9 FV Irak IRQ Ahmed Dawood
10 FV Irak IRQ Ziyad Ahmed
11 OS Irak IRQ Ahmed Ayad
12 KL Irak IRQ Mohammed Shaker
13 OS Irak IRQ Amjad Waleed
14 FV Kolombiya COL Juan David Castañeda
15 FV Pakistan PAK Kaleemullah Khan
16 KL Irak IRQ Hemeen Mahmoud
17 FV Irak IRQ Mohammed Jawad
18 DF Irak IRQ Saad Ghanem
Mevki Uyruk Futbolcu
19 OS Irak IRQ Moayad Abdul Basitt
20 DF Irak IRQ Ihab Kadhim
21 OS Irak IRQ Riber Nazi
22 DF Irak IRQ Essam Yassin
23 DF Irak IRQ Waleed Salem (kaptan)
25 OS Irak IRQ Ahmed Adel
28 KL Irak IRQ Emad Eisa
29 OS Irak IRQ Ramdhan Seddiq
31 OS Irak IRQ Haroun Ahmed
32 DF Irak IRQ Ahmed Mohammed
33 KL Irak IRQ Ahmed Khalaf
55 OS Irak IRQ Omar Adnan
DF Brezilya BRA Bruno Oliveira
DF Brezilya BRA Caíque Oliveira
OS Irak IRQ Brwa Nouri (Bali United'dan kiralık)

Teknik kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Pozisyonu Adı Milliyeti
Antrenör Abdul-Hafeedh Arbeesh Libya
Yardımcı antrenör Hesham Mohammed Irak
Kaleci antrenörü Nazar Abdul Aziz Irak
İdari direktör Taha Abdul Hakeem Irak
Doktor Omar Foad Irak

Yönetim tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "نادي زاخو الرياضي ... ذكرى 29 عاما على التأسيس .. البداية". forum.kooora.com (Arapça). 3 Haziran 2016. 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]