Zaho (futbol kulübü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zaho
Tam adZaho Futbol Kulübü
Kuruluş1987;
StadyumZaho Uluslararası Stadyumu
BaşkanIrak Hemid Selman Sindi
Teknik direktörIrak Abdul-Wahab Abu Al-Hail
LigIrak Premier ligi
Kurdistan Premier League

Zakho Football Club (Kürtçe:|یانا زاخو یا وه‌رزشی / Yana Zaxo ya Werzişî), Zaho, Duhok, Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi merkezli bir spor kulübüdür. Irak Premier Ligi'nde oynamaktadır.

Zaho FC'nin en büyük rakibi, her zaman en tutkulu ve şiddetli maçlarını oynadığı Duhok Derbisi olarak geçen Duhok SC takımıdır. Zaho FC, Zaho kentinde 1987 yılında kuruldu. Ana renkleri kırmızı ve beyazdır. Kulüp şu spor dallarını benimsemiştir: Futbol, basketbol, voleybol, hentbol, güreş, ağırlık, yüzme, satranç ve atletizm'dir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Zakho'da futbol, 1920'lerin başından beri gayet resmi olarak birçok yerel amatör oyunun yanı sıra düzenli aralıklarla Zakho'da veya yakın ilçelerde düzenlenen okul yarışmalarıyla oynandı. Bu, 1948'de Zakho'da ilk futbol takımının oluşumuna yol açtı. Bu, yerel işçilerden ve genç erkeklerden oluşuyordu.[1]

Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

1986 yılında, başkan Yousef Dawad Jabo ve üyelerden oluşan Zakho Gençlik Spor Merkezi'nin yönetim ekibi: Ali Omran, Beşar Rahmallah, Khaled Hüseyin, Neshan Kerob, Khalat Ramazan ve Khwaste Furman, Spor Merkezinin yerini almak veya bir parçası olmak için Zakho Futbol Kulübü'nü başlatma fikri geldi. Irak Ulusal Olimpiyat Komitesine göre, kulübün oluşturulmasında aranan şartlardan biri, Spor Merkezinin kulübün kayıt altına alınmasından en az bir yıl önce spor müsabakalarına gerçek katılımının olmasıydı. Böylece spor komitesi farklı yaş grupları için takımlar oluşturdu ve farklı Dostluk Maçlarında yarışmaya başladı.

Bölgesel Şampiyona[değiştir | kaynağı değiştir]

1986'da Zakho, Duhok'taki Duhok Polisi'ne karşı Zakho Gençlik Merkezi, Duhok Gençlik Merkezi, Duhok öğrencileri ve Duhok SC adı altında bölgesel bir turnuvada yarıştı. Zakho, Duhok FC dahil tüm katılımcıları penaltılarla mağlup ettikten sonra yarışmayı kazanmaya devam etti. Sporting Center'ın gerçekleştirdiği bölgesel turnuvaya ek olarak, aynı zamanda kuruluş tekliflerini önemli ölçüde artıran Basketbol, Güreş, Halter ve Vücut Geliştirme gibi diğer spor dallarında da başarılı oldular. Nihayet 3 Haziran 1987'de kulüp resmen tescil edildi.

İlk sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulübün 1987’deki kuruluşundan bu yana kulüp, Irak’ın FA’nin 1990’a kadar zorunlu kıldığı herhangi bir yarışmaya çeşitli nedenlerle katılamadı. Sonunda At-Ta'mim kulübü, Serwan kulübü, Alkarma ve Qurqosh ile birlikte Kuzey Grubu'ndaki 1990/91 Üçüncü Bölümüne katıldılar. Her takım evde ve deplasmanda oynayacak ve 3. ligin finaline katılacak - bunun galibi İkinci Lig'e yükselecekti. Zakho gruba 15 puan kazandırmış, ancak 1991'deki Irak isyanı Irak futbol takviminin geri kalanının iptaline yol açmıştı. Zakho taraftarları bu duruma fazlasıyla üzülmüşlerdi.

1991-92 sezonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ertesi sezon Zakho, Olimpiyat Komitesi başkanı Uday Hüseyin’in Kuzey Iraklı sporcuların hiçbirine müdahale etmemesini garanti altına almasının ardından spor faaliyetlerine geri döndü. Zakho, Duhok SC, Qurqosh, Al Karama ve Ta'lfar ile çizildikten sonra bir kez daha Kuzey grubundaydı. Zakho, 5 galibiyetten ve 3 beraberlikten sonra grupta zirveye ulaştı ve son tura yükseldi.

Son turda Zakho, Samawa FC, The Neighborhood ve Al Hillah'ın her birini oynayacaktı. Zakho grubu 7 sayı ile kazandı ve Irak Üçüncü Lig şampiyonu oldu ve ikinci bölüme hak kazandı.

Yeni stadyum 3 Haziran 2015'te Zakho FC yeni stadyumlarının açılışını kutladı. Irak millî takımına karşı gayri resmi dostluk maçını Zakho Uluslararası Stadyumu'nda oynadılar. Maçı Irak millî takım 2-0 kazandı.

Stadyum[değiştir | kaynağı değiştir]

İç saha maçlarını, Zaho'da bulunan 25.000 seyirci kapasiteli Zaho Uluslararası Stadyumu'nda oynamaktadır.

Takım kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

9 Şubat 2021 itibarıyla
Mevki Futbolcu
3 Irak DF Omar Abdullah
4 Brezilya DF Hélio
5 Mali OS Idrissa Traoré
6 Irak OS Ali Essam
7 Irak OS Ahmed Zero Kerko
8 Irak OS Saif Salman
9 Irak FV Ahmed Dawood
10 Irak FV Ziyad Ahmed
11 Irak OS Ahmed Ayad
12 Irak KL Mohammed Shaker
13 Irak OS Amjad Waleed
14 Kolombiya FV Juan David Castañeda
15 Pakistan FV Kaleemullah Khan
16 Irak KL Hemeen Mahmoud
17 Irak FV Mohammed Jawad
18 Irak DF Saad Ghanem
Mevki Futbolcu
19 Irak OS Moayad Abdul Basitt
20 Irak DF Ihab Kadhim
21 Irak OS Riber Nazi
22 Irak DF Essam Yassin
23 Irak DF Waleed Salem (kaptan)
25 Irak OS Ahmed Adel
28 Irak KL Emad Eisa
29 Irak OS Ramdhan Seddiq
31 Irak OS Haroun Ahmed
32 Irak DF Ahmed Mohammed
33 Irak KL Ahmed Khalaf
55 Irak OS Omar Adnan
Brezilya DF Bruno Oliveira
Brezilya DF Caíque Oliveira
Irak OS Brwa Nouri (Bali United'dan kiralık)

Teknik kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Pozisyonu Adı Milliyeti
Antrenör Abdul-Hafeedh Arbeesh Libya
Yardımcı antrenör Hesham Mohammed Irak
Kaleci antrenörü Nazar Abdul Aziz Irak
İdari direktör Taha Abdul Hakeem Irak
Doktor Omar Foad Irak

Yönetim tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "نادي زاخو الرياضي ... ذكرى 29 عاما على التأسيس .. البداية". forum.kooora.com (Arapça). 3 Haziran 2016. 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]