Yuvarlanma eğrisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Eğrilerin diferansiyel geometrisinde, bir rulet veya yuvarlanma eğrisi (İngilizceroulette), sikloidler, episikloidler, hiposikloidler, trokoidler, epitrokoidler, hipotrokoidler ve gereçleri (involütleri) genelleştiren bir eğri türüdür.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gayriresmî tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeşil bir parabol, sabit kalan eşit mavi bir parabol boyunca yuvarlanır. Üreteç, yuvarlanan parabolün tepe noktasıdır ve kırmızı ile gösterilen yuvarlanma eğrisini tanımlar. Bu durumda ortaya çıkan yuvarlanma eğrisi bir Diocles sisoididir.[1]

Kabaca ifade etmek gerekirse, yuvarlanma eğrisi, belirli bir eğriye bağlı bir nokta ("üreteç" veya "kutup" olarak adlandırılır) tarafından, bu eğri sabit olan ikinci bir eğri boyunca kaymadan yuvarlanırken tanımlanan eğridir. Daha açık bir ifadeyle, hareketli bir düzleme bağlı bir eğri verildiğinde, eğri aynı alanı işgal eden sabit bir düzleme bağlı belirli bir eğri boyunca kaymadan yuvarlanır, o zaman hareketli düzleme bağlı bir nokta, sabit düzlemde yuvarlanma eğrisi veya rulet adı verilen bir eğriyi tanımlar.

Özel durumlar ve ilgili kavramlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yuvarlanan eğrinin bir doğru ve üretecin doğru üzerinde bir nokta olduğu durumda, yuvarlanma eğrisi sabit eğrinin bir involütü olarak adlandırılır. Eğer yuvarlanan eğri bir çember ve sabit eğri bir doğru ise, o zaman yuvarlanma eğrisi bir trokoiddir. Eğer bu durumda, nokta çember üzerinde yer alıyorsa, yuvarlanma eğrisi bir sikloiddir.

İlgili bir kavram glissette, verilen bir eğriye bağlı bir noktanın verilen iki (veya daha fazla) eğri boyunca kayarken tanımladığı eğridir.

Resmi tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Biçimsel olarak, eğriler Öklid düzleminde diferansiyellenebilir eğriler olmalıdır. "Sabit eğri" değişmez tutulur; "yuvarlanan eğri" bir sürekli kongrüans dönüşümüne tabi tutulur, öyle ki her zaman eğriler, her iki eğri boyunca alındığında aynı hızla hareket eden bir temas noktasında teğet olurlar (bu kısıtlamayı ifade etmenin başka bir yolu da iki eğrinin temas noktasının kongrüans dönüşümünün anlık dönme merkezi olmasıdır). Ortaya çıkan yuvarlanma eğrisi, aynı uyum dönüşümleri kümesine tabi tutulan üretecin locusu tarafından oluşturulur.

Orijinal eğrileri karmaşık düzlemde eğriler olarak modelleyerek, , yuvarlanan () ve sabit () eğrilerinin iki doğal parametrizasyonları olsun, öyle ki , ve tüm için. üzerinde yuvarlandıkça üretecinin yuvarlanma eğrisi daha sonra aşağıdaki eşleme tarafından verilir:

Genellemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yuvarlanan eğriye tek bir nokta yerine, verilen başka bir eğri hareketli düzlem boyunca taşınırsa, bir uyumlu eğriler ailesi üretilir. Bu ailenin zarfı yuvarlanma eğrisi veya rulet olarak da adlandırılabilir.

Daha yüksek uzaylarda yuvarlanma eğrileri kesinlikle hayal edilebilir ancak teğetlerden daha fazlasını hizalamak gerekir.

Örnek[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğer sabit eğri bir zincir eğrisi (İngilizcecatenary) ve yuvarlanan eğri (İngilizceroulette) bir doğru ise, şu sonuca varırız:

Doğrunun parametrelendirilmesi şu şekilde seçilir:

Yukarıdaki formülü uygulayarak şunu elde ederiz:

Eğer p = -i ise ifadenin sabit bir hayali kısmı vardır (yani -i) ve rulet yatay bir çizgidir. Bunun ilginç bir uygulaması, bir kare tekerleğin zincir eğrisi yaylarının eşleştirilmiş bir serisi olan bir yolda zıplamadan yuvarlanabilmesidir.

Yuvarlanma eğrileri listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sabit eğri Hareketli eğri Üreteç noktası Rulet
(Yuvarlanma eğrisi)
Herhangi bir eğri Doğru Doğru üzerinde bir nokta Eğrinin involutü
Doğru Herhangi Herhangi Siklogon
Doğru Çember Herhangi Trokoid
Doğru Çember Çember üzerinde bir nokta Sikloid
Doğru Konik kesit Koniğin merkezi Sturm yuvarlanan eğrisi[2]
Doğru Konik kesit Koniğin odağı Delaunay yuvarlanan eğrisi[3]
Doğru Parabol Parabolün odağı Zincir eğrisi[4]
Doğru Elips Elipsin odağı Eliptik zincir eğrisi[4]
Doğru Hiperbol Hiperbolün odağı Hiperbolik zincir eğrisi[4]
Doğru Hiperbol Hiperbolün merkezi Dikdörtgen elastika[2][kaynak doğrulanamadı]
Doğru Siklosikloid Merkez Elips[5]
Çember Çember Herhangi Ortalanmış trokoid[6]
Bir çemberin dışında Çember Herhangi Epitrokoid
Bir çemberin dışında Çember Çemberin üzerinde bir nokta Episikloid
Bir çemberin dışında Aynı yarıçaplı çember Herhangi Limaçon
Bir çemberin dışında Aynı yarıçaplı çember Çemberin üzerinde bir nokta Kardioid
Bir çemberin dışında Yarıçapın yarısı kadar çember Çemberin üzerinde bir nokta Nefroid
Bir çemberin içinde Çember Herhangi Hipotrokoid
Bir çemberin içinde Çember Çemberin üzerinde bir nokta Hiposikloid
Bir çemberin içinde Yarıçapın üçte biri kadar çember Çemberin üzerinde bir nokta Deltoid
Bir çemberin içinde Yarıçapın dörtte biri kadar çember Çemberin üzerinde bir nokta Astroid
Parabol Ters yönde parametrelendirilmiş eşit parabol Parabolün tepe noktası Diocles Sisoidi[1]
Zincir eğrisi Doğru Bkz. yukarıdaki örnekler Doğru

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b ""Cissoid" on www.2dcurves.com". 30 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  2. ^ a b ""Sturm's roulette" on www.mathcurve.com". 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  3. ^ ""Delaunay's roulette" on www.mathcurve.com". 13 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  4. ^ a b c ""Delaunay's roulette" on www.2dcurves.com". 12 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  5. ^ ""Roulette with straight fixed curve" on www.mathcurve.com". 13 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 
  6. ^ ""Centered trochoid" on mathcurve.com". 21 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2023. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]