Yunanistan hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Yunanistan kraliyet arması, II. Georgios'un 1935'te tahta çıkmasından sonra tasarlandı.

Yunanistan hükümdarları listesi, Yunanistan Krallığı üzerinde hüküm süren kral unvanını taşımış kişilerin listesidir. Bu krallar şu hanedanlar ile;

1924'ten 1935'e kadar darbeyle İkinci Helen Cumhuriyeti kuruldu. Restore edilen monarşi, o zamanki iktidardaki askeri rejimin himayesinde yürütülen 1973'teki referandumun ardından kaldırıldı.

Wittelsbach Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim
Hüküm süresi
Hükümdar olarak süresi Resim Arması Doğum Evlilik Ölümü Unvan
Otto
(Ὄθων)
27 Mayıs 1832[1][2]

23 Ekim 1862
700895960160000000030 yıl, 149 gün Prinz Otto von Bayern Koenig von Griechenland 1833.jpg Coat of arms of Greece (Wittelsbach).svg 1 Haziran 1815
Salzburg, Avusturya
Oldenburg'lu Amalia
22 Aralık 1836

çocuğu yok
26 Temmuz 1867
Bamberg, Bavyera
52 yaşında
Yunanistan kralı
(Βασιλεὺς τῆς Ἑλλάδος)

Glücksburg Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim
Hüküm süresi
Hükümdar olarak süresi Resim Arması Doğum Evlilik Ölümü Unvan
I. Georgios
(Γεώργιος Αʹ)
30 Mart 1863

18 Mart 1913
700915768216000000049 yıl, 353 gün King George of Hellenes.jpg Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 24 Aralık 1845
Copenhagen, Danimarka
Olga Constantinovna
27 Ekim 1867

8 çocuk
18 March 1913
Thessaloniki, Osmanlı İmparatorluğu[3]
67 yaşında
Yunanistan kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
I. Konstantin
(Κωνσταντῖνος Αʹ)
18 Mart 1913

11 Haziran 1917
70081335744000000004 yıl, 85 gün Constantine I of Greece (1914).jpg Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 2 Ağustos 1868
Athena, Yunanistan Krallığı
Prusyalı Sofia
27 Ekim 1889

6 çocuk
11 Ocak 1923 Palermo, İtalya Krallığı
54
Yunanistan kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
Aleksandros
(Ἀλέξανδρος)
11 Haziran 1917

25 Ekim 1920
70081064232000000003 yıl, 136 gün King Alexander of Greece.jpg Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 1 Ağustos 1893 Athena, Yunanistan Krallığı Aspasia Manos
17 Kasım 1919
1 çocuk
25 Ekim 1920 Athena, Yunanistan Krallığı
27 yaşında
Yunanistan kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
I. Konstantin
(Κωνσταντῖνος Αʹ)
18 Mart 1913

11 Haziran 1917
70081335744000000004 yıl, 85 gün Constantine I of Greece (1914).jpg Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 2 Ağustos 1868
Athena, Yunanistan Krallığı
Prusyalı Sofia
27 Ekim 1889

6 çocuk
11 Ocak 1923 Palermo, İtalya Krallığı
54 yaşında
Yunanistan kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
II. Georgios
(Γεώργιος Βʹ)
27 Eylül 1922

5 Mart 1924
70074538160000000001 yıl, 160 gün Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 19 Temmuz 1890 Athena, Yunanistan Krallığı Romanyalı Elisabeth
27 Şubat 1921

çocuğu yok
1 Nisan 1947 Athena, Yunanistan Krallığı
56 yaşında
Yunanistan kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)

Glücksburg Hanedanı (restore edilmiş)[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim
Hüküm süresi
Hükümdar olarak süresi Resim Arması Doğum Evlilik Ölümü Unvan
II. Georgios
(Γεώργιος Βʹ)
27 Eylül 1922

5 Mart 1924
70074538160000000001 yıl, 160 gün Royal Arms of Greece (1863-1936).svg 19 Temmuz 1890 Athena, Yunanistan Krallığı Romanyalı Elisabeth
27 Şubat 1921

çocuğu yok
1 Nisan 1947 Athena, Yunanistan Krallığı
56 yaşında
Yunanistan kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
I. Paulos
(Παῦλος)
1 Nisan 1947

6 Mart 1964
700853429760000000016 yıl, 340 gün Paul I of Greece.jpg Royal Arms of Greece (1936-1967).svg 14 Aralık 1901 Athena, Yunanistan Krallığı Hanoverli Frederica
9 Ocak 1938
3 çocuk
6 Mart 1964 Athena, Yunanistan Krallığı
62 yaşında
Yunanistan kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)
II. Konstantin
(Κωνσταντῖνος Βʹ)
6 Mart 1964

1 Haziran 1973
70082915352000000009 yıl, 87 gün King Constantine.jpg Royal Arms of Greece (1936-1967).svg 2 Haziran 1940 Athena, Yunanistan Krallığı Anne-Marie
18 Eylül 1964
5 çocuk
Hayatta; 79 Yunanistan kralı
(Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Protocol signed in 1832 but landed in Greece on 6 February 1833.
  2. ^ Dates are in the New Style Gregorian calendar. The Old Style Julian calendar was used in Greece till Alexander's lifetime.
  3. ^ At the time of the King's assassination, Thessaloniki was in occupied Ottoman territory. The city was recognized as part of the Kingdom of Greece by the Treaty of Bucharest (1913) five months afterwards.