Yeni Georgia Adaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Solomon Adaları
Yeni Georgia Adaları
Harita (1943-1945)

Yeni Georgia Adaları, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'na bağlı olup, bu ülkenin Batı eyaletinin bir parçasıdır. Adalar, Guadalcanal'ın kuzeybatısında bulunurlar. Büyük adalar dağlıktır ve yağmur ormanlarıyla kaplıdır. Ana adalar Yeni Georgia Adası, Vella Lavella Adası, Kolombangara (sönmüş bir yanardağ ), Ghizo Adası, Vangunu Adası, Rendova Adası ve Tetepare Adası'dir. Adalar, Mercan resifleriyle çevrilidirler ve Marovo Lagünü'nü içerirler.

Bir diğer ünlü yer ise gelecekteki ABD başkanı John F. Kennedy'nin II. Dünya Savaşı sırasında üç gün mahsur kaldığı Kennedy Adası'dir . Adaların birçoğu bu savaşta çatışmalara sahne oldu.

Başlıca şehirler Gizo, Munda ve Noro'dur. Başlıca endüstriler ormancılık ve balıkçılıktır .

Yeni Georgia adalarından daha küçük olanlardan biri olan Ranongga, 2007 Solomon Adaları depreminde üç metre (10 ft.) ile Pasifik Okyanusu'nun dışına çıkmış ve kıyı şeridinin her tarafta 70 metreye kadar genişlemesine neden olmuştur.[1]

Adada Kuzeybatı Solomonik dillerinin yanı sıra Rendova Adası'nın güney kesiminde Avustronezya dili olmayan Touo dili de konuşulmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Quake lifts Solomons island out of the sea - Yahoo! News". 11 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2017.