Yeni Atlantik Bildirisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Başbakan Boris Johnson (solda), Haziran 2021'deki G7 Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden (sağda) ile buluşuyor.

Yeni Atlantik Bildirisi, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden tarafından 10 Haziran 2021'de imzalanan bir anlaşmadır. Anlaşma, Johnson ve Biden'ın 2021 G7 Zirvesi'nde Cornwall'da gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmesinde imzalandı.

Anlaşma, 1941 yılında Britanya Başbakanı Winston Churchill ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Franklin D. Roosevelt tarafından ilan edilen Atlantik Bildirisi'nin yeni bir versiyonudur. Anlaşmanın ilan edildiği toplantı, Batı ittifakını yeniden tanımlamak amacıyla yapılmıştır.[1]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal Atlantik Bildirisi, Winston Churchill ve Franklin D. Roosevelt tarafından 1941 yılında ilan edilen bir anlaşmadır. Anlaşma, ABD'nin II. Dünya Savaşı'na girmeden önce, Batı'nın demokrasi ve egemenliğe olan bağlılığının bir beyanıdır.[1] Orijinal anlaşma, ABD ve Birleşik Krallık'ın herhangi bir toprak kazancı aramadığını, tüm insanların kendi kaderini tayin hakkına sahip olduğunu, toprak düzenlemelerinin ilgili halklarla uyum içinde olması gerektiğini, ticaret engellerinin azaltılması gerektiğini ve savaştan sonra bir silahsızlanma olması gerektiğini doğruladı.

Yeni anlaşma, Joe Biden'ın göreve gelmesinden bu yana Joe Biden ve Boris Johnson'ın ilk yüz yüze buluşmasında, 2021 G7 zirvesinde Cornwall'da imzalandı. Joe Biden, "halklararasındaki özel ilişkiyi teyit etti ve her iki ulusun da paylaştığı kalıcı demokratik değerleri savunma taahhüdünü yineledi".[2] Yeni Atlantik Bildirisi, aynı zamanda "seksen yıl önce belirlenen taahhütleri ve hedefleri" teyit ederken, 21. yüzyılın "yeni zorluklarına" da değindi.[3]

Hedefler[değiştir | kaynağı değiştir]

Anlaşmada sekiz amaç öne çıkmaktadır:[4]

  • Demokrasinin ve açık toplumların ilke ve kurumlarını savunmak
  • Uluslararası işbirliğini sürdüren kurumları, yasaları ve normları güçlendirmek ve uyarlamak
  • Egemenlik, toprak bütünlüğü ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümü ilkeleri arkasında birlik olmak
  • Ülkelerin bilim ve teknolojideki yenilikçi üstünlüğünü kullanmak ve korumak
  • Siber tehditlere karşı da dahil olmak üzere kolektif güvenliği ve uluslararası istikrarı korumaya yönelik ortak sorumluluğu teyit etmek; ve ülkelerin NATO'nun savunmasına yönelik nükleer caydırıcılıklarını ilan etmek
  • Kapsayıcı, adil, iklim dostu, sürdürülebilir, kurallara dayalı bir ekonomi inşa etmeye devam etmek
  • Tüm uluslararası eylemlerde iklim değişikliğine öncelik vermek
  • Sağlık sistemlerini güçlendirmek ve sağlığın korunmasını geliştirmek için işbirliğini sürdürmeyi taahhüt etmek

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Sanger, David E.; Shear, Michael D. (10 Haziran 2021). "Eighty Years Later, Biden and Johnson Revise the Atlantic Charter for a New Era". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 17 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 
  2. ^ "G7: Joe Biden is breath of fresh air, says Boris Johnson". BBC News (İngilizce). 11 Haziran 2021. 11 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 
  3. ^ "The New Atlantic Charter". The White House. 10 Haziran 2021. 18 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2021. 
  4. ^ "New Atlantic Charter and Joint Statement agreed by the PM and President Biden". GOV.UK (İngilizce). 10 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]