Yeh Yung-chih Olayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeh Yung-chih (葉永鋕)
Doğum1985
 Tayvan Pingtung İlçesi Gaoshu Beldesi [en]
Ölüm21 Nisan 2000 (14-15 yaşında)
 Tayvan Pingtung İlçesi Pingtung Şehri
Vatandaşlık Tayvan (Çin Cumhuriyeti)
Akraba(lar)Yeh Te-hsien (葉德賢; babası)
Ch`en Chün-ju (陳君汝; annesi)
Yeh Jen-chieh (葉仁傑; kardeşi)

Yeh Yung-chih Olayı, Tayvan'da yer almış, cinsel çeşitlilik meseleleri ile ilgili bir kampüs olayı idi. Pingtung İlçesi Gaoshu Beldesi [en] Gaoshu Ortaokulu (Çince: 高樹國中) üçüncü sınıf öğrencisi olan Yeh Yung-chih[a] (Çince: 葉永鋕), gösterdiği cinsiyet uyumsuzluğu nedeniyle bazı sınıf arkadaşlarından zorbalığa uğradı[1][2] ve teneffüs zamanında okul tuvaletlerini kullanmaktan kaçınırdı. 20 Nisan 2000 tarihi saat 11:42'de Yeh, tuvalete gitmek için sınıftan erken çıktı. Daha sonra ağır yaralı olarak kendi kanından oluşan bir havuzda yatarken bulundu.[3] Daha sonra yerel bir hastanede öldü. Bu olay, Tayvan toplumunda cinsiyet eğitimi hakkında bir tartışma tetikledi;[4] bu da "İki Cinsiyetin Eşitliği Hakkındaki Eğitim Yasası"nın (Çince: 兩性平等教育法) 2004'te "Cinsiyet Eşitliği Eğitimi Yasası [en]" olarak değiştirilmesine yol verdi, böylece de eğitim politikası bünyesindeki cinsiyet ile ilgili geleneksel görüşler daha evrensel ve kapsayıcı bir hâl aldı.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Yeh Yung-chih Incident ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tayvan'da Çince özel isimler genelde Wade-Giles sisteminin kullanımıyla romanize edilir. Yeh'in ismi Hanyu Pinyin'de Yè Yǒngzhì şeklinde çevrilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yu Mei-hui (游美惠). "反霸凌與性別平等教育" [Zorbalık Karşıtlığı ve Cinsiyet Eşitliği Eğitimi] (PDF) (Çince). Kaohsiung Pedagoji Üniversitesi Cinsiyet Çalışmaları Enstitüsü (高雄師範大學性別研究所). 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2019. 
  2. ^ Yang Hsing-chen, Chang Jung-hsien (楊幸真、 張榮顯). "玩耍?霸凌?國小高年級男童性霸凌者經驗之探究" [Oynamak? Zorbalık Etmek? İlkokul Üst Sınıf Erkek Çocuklar Arasında Cinsel Zorbalık Eden Çocukların Tecrübeleri Hakkında İnceleme] (PDF) (Çince). Jiaoyu Xuezhi (教育學誌). 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Nisan 2019. 
  3. ^ Bi Heng-ta (畢恆達) (20 Nisan 2010). "〈那條校園性別平等坎坷路〉" [Kampüste cinsiyet eşitliğine doğru engebeli yol]. Zhongguo Shibao [en] (Çince). 29 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2011. 
  4. ^ Wang Yin-fang (王吟芳) (14 Eylül 2006). "同學欺凌致上課如廁 地板濕滑校方有責" [Bir sınıf arkadaşının zorbalığına maruz kaldıktan sonra zeminin kayganlaşmasının sorumlusu okuldur]. Apple Daily [en] (Çince). 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2016. 
  5. ^ "從葉永鋕的死檢視男性特質" [Yeh Yung-chih'nın ölümü üzerinden erkekliğin incelenmesi]. Liang Xing Pingdeng Jiaoyu Jikan (兩性平等教育季刊) (Çince), 13. Taipei: Çin Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Cinsiyet Eşitliği Komitesi (教育部性別平等委員會). 7 Kasım 2000. 4 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2016.