Yazyurdu, Talas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.47, 16 Aralık 2016 tarihinde 188.57.168.120 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17941909 numaralı sürüm
Yazyurdu
Harita
Kayseri
Kayseri
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKayseri
İlçeTalas
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2007)
 • Toplam692
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0352
Posta kodu38280

Yazyurdu, Kayseri ilinin Talas ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Eski ismi Maraçak köyde mağara çok olduğu için bu isim verilmiş'mağaraçok'dönmüş maraçak olmuş 1980'li yıllarda da yazyurdu olmuştur'.

Maracaklı / Maracakoğlu Oymağı:

Yahyalı’da Söğütlü kışlağında görülen oymak, adını oba beyleri Ali v.i Maracak’tan almıştır. Erciyes dağı nahiyesinde 1500 yılında 6 hane, 1520 yılında 23 hane nüfusa sahipti. 1584 yılında Söğütlü köyünde 24 hane nüfusa sahiptirler. 1584 yılında Irmak Kenarı nahiyesinde görülürler. Burada bulunan Süksün mezraında 17 hane nüfusları vardır. [18] Talas’ta Maraşak adıyla bu Türkmen oymağının adını taşıyan bir köy vardı ve köyün adı yabancı bir isim olduğu zannıyla Yaz Yurdu olarak değiştirildi.

Bu isim bazen Karacak diye de okunuyor. Talas- Kayseri arasinda bir Türkmen obasi idi. Kaynak; Burhanettin Akbaş, Kayseri Türkmenleri (m maddesi).

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi gelenek görenekleri düğünlerde dagmada aşırı ezziyet yapılmaktadır yemekleri ise genelde Kayserinin yöresel yemeği olan mantıdır.Yazdan kışa hazırlık olarak ise el kesimi makarnalar ve eriştelar yapılır erişte sıpagetli türü bir yemektir Düğünlerde yüzük oyunu oynanır.Kına geceleri önemlidir.tabi bu töreler ve görenekler yavaş yavaş neyazkki ehemmiyetini yitiriyor.köyün geçimi kabak bu sene iyi gelmiş dediler megerse yalanmış.orada yaşayanlara maraçaklı yandan çarklı denir.

Coğrafya

Kayseri iline 35 km, Talas ilçesine 30 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.kışları çok soğuk olur bu yüzden maraçak ismini yazyurdu olarak değişmiş.[yaz ların yurdu]Aynı zamanda havası çok temizdir.==;güzelde ava gidilir güzel avcıyız derler ama av olup gelirler

Nüfus

10-15 kişi var yada daha az

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. en önemli geçim kaynağı sıva ve seramik üzerine olup sanatkar insanlarız derler ama hicbir isi beceremezler aylak aylak otururlar kabak çekirdeği üretimi vardır.En çok buğday ve arpa üretilir.askerliğini yapmayana ve mesleği olmayan erkeğe kız vermezler çunku genelde onun parası olmaz ve onu soyamazlar genelde başka illerde inşaat işlerinde çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışırlar tarım ve hayvancılığada önem verilsede kış aylarının çok uzun ve çetin geçmesi nedeniyle pek gelir elde edinilmemektedir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim, orta öğretim vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan otobüs olup köyde elektrik, sabit telofon ve cep telefonu bulunmaktadır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

Şablon:Portal